YÖK, kapalı olan ilahiyat fakültelerini açacak
YÖK, kapalı olan ilahiyat fakültelerini açacakYÖK, öğretim üyesi ve personel kadrosu bulunan ancak öğrencisi olmayan iki...
YÖK, kapalı olan ilahiyat fakültelerini açacak
YÖK, öğretim üyesi ve personel kadrosu bulunan ancak öğrencisi olmayan iki ilahiyat fakültesinin faaliyete geçmesine karar verdi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında önceki gün toplanan YÖK Genel Kurulu’nda, Yürütme Kurulu’na üye seçimi de krize dönüştü. YÖK’e Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) kontenjanından üye olan Prof. Dr. Mustafa İlhan ile Prof. Dr. Fikret Şenses’in “istemedikleri halde” seçildikleri Yürütme Kurulu’ndan istifaları değerlendirildi.
Özcan, istifalar nedeniyle yeni seçim yapılmasını istedi. Seçim, Genel Kurul’a ÜAK kontenjanından seçilen üyeler arasında gerçekleştirildi. Seçimde Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ile Prof. Dr. Ale Ekrem Özkul, Yürütme Kurulu üyesi olarak belirlendi.
Özcan seçim sonucunu, toplantıya yemek arası verildiği sırada yemekhaneye doğru ilerlerken gazetecilerin soruları üzerine açıkladı. Yüzbaşıoğlu ise “Kabul etmediğimi söyledim” dedi. Özkul’un da görevi kabul edip etmemeye henüz karar vermediği öğrenildi.
Kontenjanlar artacak
Kurulda benimsenen görüşlere göre bu yıl devlet üniversitelerinin kontenjanları artırılacak. Kontenjan artırımında yeni açılacak üniversitelere ağırlık verilecek. Kontenjanlarla ilgili çalışma
ÖSYM ile ortak yapılacak.
Bir süredir öğrenci alınmayan Osmangazi ve Yüzüncü Yıl üniversitelerindeki ilahiyat fakülteleri de faaliyete geçirilecek. Bu ilahiyat fakültelerinde şu anda öğretim üyeleri ve personel çalışıyor, ancak okuyan öğrenci bulunmuyor. Eskişehir’deki Osmangazi ile Van’daki 100. Yıl üniversitelerinin ilahiyat fakültelerine 2008 ÖSS sonucuna göre öğrenci alınması için çalışma yapılacak. 16 Nisan’daki genel kurulda, 1998’den beri kontenjanları azaltılan ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarının artırılmasıyla ilgili komisyon raporları ele alınacak.
Profesörlüğe geçiş 3 yıl
Yeniden hazırlanan öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma kriterleri kapsamında profesörler için de düzenleme yapıldı. “Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmak” kriteri değiştirildi. Bekleme süresi “en az üç yıla” indirildi.
YÖK’ten yardımcı doçentlere müjde
Mevcut düzenlemeye göre, yardımcı doçentlerin akademik çalışma süresi olan 12 yılını kendi üniversitelerinde geçirmeleri gerekiyor. 12 yıl sonunda yardımcı doçentler üniversitelerinden uzaklaştırılıyor. Yeni yapılacak düzenlemeye göre, 12 yıl sonunda yardımcı doçentler bu unvanlarını kullanmamak şartıyla kendi üniversitelerinde öğretim görevlisi statüsünde kalabilecek.
BAHAR ATAKAN Ankara
MİLLİYET - 2 Nisan 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.