Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali - 27 Ocak 2008
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali - 27 Ocak 2008 Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivalinde Buluşalım... Yılmaz Güney...
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali - 27 Ocak 2008
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivalinde Buluşalım...
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali; kültür-sanat alanında hakim olan yozlaşmaya karşı halktan yana, kolektif bir üretim ortamı yaratılmasına katkı sunma ve yeni bir soluk olma iddiasıyla yola çıktı. Bu çıkışın nasıl bir seyir izleyeceğini festivale emek verenler belirleyecek. Yarına dair var olan düşlerimiz, dünün ve bugünün gerçekliğinden geçerken yaşama ve insana dair güzelliklerin ellerimizin altından kayıp gittiğine tanık oluyoruz. Öyle ki zaman; bilinmeyenlerin ardındaki bilinenleri, sonuçların ardındaki nedenleri gizlercesine kocaman karanlıklar getiriyor yaşamlarımıza. Karanlıklar arttıkça bilinenler ve nedenler silikleşiyor. Geriye sonuçlar ve bilinmezlikler kalıyor. Zamanın gerisindeyiz şimdi. Birbirimize tahammül edemediğimiz, farklılıklarımızı düşmanlık olarak algılayıp yan yana gelmediğimiz yerde.
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali, yaşadığımız dönemin yaygın kültür-sanat anlayışının dışında, Anadolu’nun çok renkliliğini ve bilgeliğini yansıtarak gelişimi, güzeli ve emeği temsil eden, geçmişin tecrübelerinden öğrenip kendi köklerinden yükselen yeni bir kültür ve sanat anlayışıyla hareket edecek. Söz konusu hedef kısa bir zaman dilimi içerisinde ulaşılabilecek bir olgu olmadığı gibi; sadece “tertip komitesi” olarak ortaya çıkan kurumların da başarabileceği bir yerde durmamaktadır. Bu hedef bizlerin yan yana gelerek birbirinden öğrenmesiyle ve gelişime doğru adım atmasıyla somutlaşabilir.
Festival kapsamında sekiz ayrı sanat dalında düzenlenecek “yarışmalar” festivalin çıkış amacına uygun olarak, mevcut yarışma kültürünün dışında bir seyir izleyecek. Rekabetçi anlayışla emeği yarıştıran bir zeminde değil; yüzlerimizdeki tel örgüleri kaldırıp çocukların düşlerine yaslanarak kendi sesimizle, emeğimizi ortaklaştırmak istiyoruz. Yüreğimizde ve dilimizde bin yılları eskiten sözlerle ve susturulan onca şeyin hürmetine acıların sularında yıkanan sesimizle, mühürsüz bir zamanın kapılarını aralayarak adımlıyoruz bu yolu. Her şeyin susturulduğu ve her şeyin yakıldığı bu kurşun dökülmüş zamanda, karanlıkları aydınlıkların bağrında aşacağımız adımlardan biri olan Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali, iyinin ve güzelin gelişimine katkı sunan, ortaya çıkan ürünleri toplumla paylaşan, emeğimizi ve çabamızı bu yönde yoğunlaştıran uzun soluklu bir birliktelik olarak algılanmalıdır.
Coğrafyamızda on yıllardır halktan yana tavır alan, üretimleriyle sansürü, tabuları ve emeğin üzerindeki her türlü baskı aracını eleştiri çarmıhına geren, yüz çiçeğin yan yana ve özgürce açması umuduyla iyiden, insandan ve emekten yana bir kültür-sanat anlayışı için mücadele eden sanatçıların olması, festivalimizin zeminini güçlendiren en temel dayanaklar arasındadır. Dolayısıyla ülkemizde ilki yapılacak olan böylesi bir kültür-sanat festivalini yansıtacak en doğru isimlerden biri kaçınılmaz olarak Yılmaz Güney’dir. Yılmaz Güney’in kültür ve sanat anlayışı; bu uğurda sergilediği yaşam pratiği düşlerimizi olur kılacak en güçlü esin kaynaklarımızdan birisi olarak yakıcılığını korumakta. Yılmaz Güney’i, ait olduğu topraklarda, bu zamana kadar yeterince anlatamadık. Belki de Yılmaz Güney’i yeterince anlayamadığımız için yeteri kadar sahiplenemedik. Geç kalınmış da olsa, Yılmaz Güney’i ve “yeniyi” temsil eden bir kültür-sanat anlayışıyla yoğrulan bu festivalin, gelecek açısından önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Avrupa’da 10 Kasım 2007 tarihinde ADGH (Avrupa Demokratik Gençlik Hareketi) tarafından onuncusu düzenlenen Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali, coğrafyamızdaki bu ilk adımın gelişiminde önemli bir kilometre taşı olarak yer edinirken; Avrupa’da ve Türkiye’de düzenlenen her iki festivalin önümüzdeki yıllarda daha güçlü adımlara vesile olacağını bu günden söyleyebiliriz.
Bu alanda ortaya çıkacak ürünlerin kalıcı hale gelmesi ve giderek gelişmesi her birimizin bu festivali sahiplenmesinden ve aktif olarak katkı sunmasından geçiyor.
Karanlıkları ve bilinmezlikleri geride bırakmak için; sesimizin ulaştığı her bir yüreği birlikte yürümeye, birlikte düşünmeye ve birlikte üretmeye davet ediyoruz.
TERTİP KOMİTESİ :
DEMOKRATİK GENÇLİK HAREKETİ
YÜZ ÇİÇEK AÇSIN KÜLTÜR MERKEZİ
Son Başvuru Tarihi: 7 OCAK 2008
İLETİŞİM: www.yilmazguneyksf.org
TELEFON: 0 212 250 49 93
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.