Yılmaz Güney Festivali sona erdi
Yılmaz Güney Festivali sona erdi Yılmaz Güney adına düzenlenen kültür ve sanat festivali, ödül töreniyle son buldu. Festivaller...
Yılmaz Güney Festivali sona erdi
Yılmaz Güney adına düzenlenen kültür ve sanat festivali, ödül töreniyle son buldu. Festivaller devam edecek
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali, yapılan kapanış etkinliğiyle son buldu. Etkinlikte ödüle layık görülen sanatçılara çeşitli dallarda ödülleri verildi.
Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi ve Demokratik Gençlik Hareketi tarafından düzenlenen Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali önceki gün Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde yapılan kapanış etkinliğiyle sona erdi. Çok sayıda sanatçının katıldığı etkinlik, Yılmaz Güney’in film ve fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı.
Sinevizyonun ardından açılış konuşmasını festival tertip komitesi adına Ozan Doğan yaptı. Güney’in belleklerden silinmeye çalışıldığını belirten Doğan, karanlık ve aydınlığa tanıklık eden tarihin hafızalardan silinemeyeceğini dile getirdi. Son dönemde yükselen ırkçı dalgaya dikkat çeken Doğan, “Yılmaz Güney’i belleğimizden silmeye çalışıyorlar. Halkın birbirine yabancılaştırıldığı, düşmanlaştırıldığı bugünde bu festival daha da anlam kazandı” dedi. Doğan, gerçekleştirdikleri etkinlikler sırasında Denizli ve Uşak gibi illerde bazı engellemelerle karşılaştıklarını ifade ederek bu engellemelerin ardından doğru yolda olduklarına bir kez daha inandıklarını ifade etti. Doğan ayrıca gelecek festivallerde de tüm Yılmaz Güney severlerle bir arada olmak istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşma yapan şair Mehmet Çetin ise Güney’in muhalif, halkçı sanatını anlattı. Yılmaz Güney’in kardeşi Yaşar Pütün, 1971 muhtırasına değinerek, “Özgürlük savaşçısı olarak ölmek her zaman daha iyidir” dedi.
Şiirler engellendi
Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi.
Şiir dalında ödüle layık görülen Osman Günay, ödülünü alırken, ödülü Zonguldak maden işçileri için aldığını söyledi. Şiir dalında ödül alan Mustafa Ergin Kılıç ise “Bu ödülü Sivas’ta katledilen şairlerimiz adına alıyorum” diyerek Sivas’ta katledilen şairler için yazdığı bir şiirini okudu. Şiir dalında ödül alan Mehmet Soylu da ödülünü aldıktan sonra Kürtçe bir konuşma yaptı. Şiir ödüllerinin ardından öykü ödülleri sahiplerine verildi. Öykü ödüllerinin ardından Hereke Gitar Dörtlüsü adlı grup bir müzik dinletisi verdi.
Festival tertip komitesi adına Serpil Karakaya, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Veysel Kaplan’ın yazdığı 5 şiirin ve Ercan Binay’ın yazdığı bir öykünün cezaevi disiplin kurulu tarafından engellendiğini belirtti. Karakaya, yazıların ideolojik öğeler içerdiği gerekçesiyle kendilerine ulaştırılmadığını belirterek, “Festival onur ödülünü Kaplan ve Binay şahsında tüm devrimci tutsaklara veriyoruz” dedi. Kaplan ve Binay’ın avukatı Meral Hambayat, “Tüm tutsaklar adına Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali’ni selamlıyor ve nice yıllar diliyoruz” dedi.
Uğur Kaymaz’ın hikayesine onur ödülü
Törende, kısa film yarışmasına katılan filmlerden oluşan bir fragman gösterildi. Fragmanın ardından ödül törenine geçildi. Tutunamayanlar, Karadelik ve Bilyeler filmlerinin yönetmeni Savaş Baykal ayakkabısını çıkararak, baskıcı uygulamaları protesto etti. 2 yıl önce katledilen Uğur Kaymaz’ın öyküsünü anlatan “13 Kurşun” adlı filmin oyuncularından Dilan Akkuş, Diyarbakır Bağlar Belediyesi Sinema Atölyesi adına Festival Onur Ödülü’nü aldı. “Düşeyazmak” filminin yönetmeni Nazım Güvenoğlu yurtdışında olduğu için ödülünü Ziya Can aldı. “Sokağa Çıkma Yasağı” adlı filmle Filiz Uygur Yüksel ve filmin başrol oyuncusu Ezgi Deniz, “Gezici Nalbant” adlı belgeselle Haydar Demirtaş, “Bektaşi Gir ve Gör” ile Elizabeta Koneska adlı Makedon yönetmen ödüle layık görülen diğer isimlerden. Koneska ödül alırken yaptığı konuşmada, “Yılmaz Güney Madedonya’da çok meşhur bir sanatçı. En güzel yolu seçmiş, kendi kültürünü insanlara tanıtmak için, hem sanatla hem filmle çaba göstermiştir” dedi.
Kısa film ödüllerinin verilmesinin ardından etkinlik tiyatro ödüllerinin verilmesiyle devam etti.
Etkinlikte ayrıca Yılmaz Güney’in filmlerinden kesitlerin yanı sıra, Güney’in senaryosunu yazdığı ‘Yol’ filminin kayıp olan 30 dakikalık sahneleri de izleyicilere sunuldu.
(İstanbul/EVRENSEL) - 29 Ocak 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.