Yazarlardan AKP'ye protesto
Yazarlardan AKP'ye protesto PEN Yazarlar Derneği üyesi Leyla Erbil, Tahsin Yücel, Nihat Behram ve Kaan Arslanoğlu, Frankfurt Kitap Fuarı’na...
Yazarlardan AKP'ye protesto
PEN Yazarlar Derneği üyesi Leyla Erbil, Tahsin Yücel, Nihat Behram ve Kaan Arslanoğlu, Frankfurt Kitap Fuarı’na katılmayacaklarını, Ertuğrul Günay’ın Türkiye’yi temsilinden rahatsızlık duyduklarını dile getirdiler
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Frankfurt Kitap Fuarı”na davet ettiği yazar ve şairler, AKP ve Kültür Bakanlığı’nın politikalarını gerekçe göstererek daveti reddettiler. PEN Yazarlar Derneği üyesi Leyla Erbil, Tahsin Yücel, Nihat Behram ve Kaan Arslanoğlu, AKP ve Kültür Bakanlığı’nı protesto ederek, fuara katılmayacaklarını, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Türkiye’yi temsil etmesinden rahatsızlık duyduklarını dile getirdiler. Kültür Bakanlığı’nın, Almanya’nın Frankfurt kentinde 14-19 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan ve Türkiye’nin onur konuğu olarak katılacağı kitap fuarı davetine bazı yazar ve şairlerden tepki geldi.
Türkiye PEN Merkezi Onur Kurulu üyesi yazar Leyla Erbil, AKP’yi protesto ettiğini vurgulayarak “İşine geldiğinde yazarları kullanarak kendine pay çıkaran AKP’yi ve onun Kültür Bakanı’nı protesto ettim. Fuar için yapılan daveti reddettim” dedi. Kültür Bakanlığı yetkililerinin kendisine 3 Temmuz günü davet mektubu gönderdiğini belirten şair-yazar Nihat Behram, bakanlık yetkililerine gönderdiği yazıda, dünya ve insanlık kültürünün derin bir beşiği olan Türkiye’nin Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda Onur Konuğu seçilmesine sevindiğini, ancak bu sevincini kıran nedenlerin olduğunu anlattı.
‘Üzüntü duyuyorum’
Behram, “İlkin değişik kültürler, inanç ve dillerin beşiği olan yurdumun hak ettiği biçimde temsil edilemeyecek olmasından derin üzüntü duyuyorum” diye konuştu.
Behram, geçmiş yıllarda Frankfurt’taki kitap fuarına katıldığını anımsatarak “Bugünkü Kültür Bakanı ve ekibinin Türkiye’yi temsil edecek olmasından derin üzüntü duyuyorum. Almancada yayımlanan kitaplarım nedeniyle söz konusu fuara değişik zamanlarda özgür irademle katıldım. Söz konusu kentte ise devrimci-demokrat kuruluşların etkinliklerinde aynı iradeyle defalarca bulundum. Bu irade Türkiye’yi temsil etmede taşıdığım düşünce ve duygumun özünü oluşturur. Bu düşünce ve duygu, söz konusu fuara bu davetle gitmekten yazarlık onurumu sakınmamın da ifadesidir” dedi.
Behram, adının davetliler listesinden çıkarılması gerektiğini isteyerek “Dilerim her şey Türkiye ve onun mazlum emekçi halkı için ilerleyen yıllarda daha aydınlık olur” açıklamasını yaptı.
‘Fuara katılmayacağım’
Kültür Bakanlığı’ndan bir temsilcinin kendisini arayarak fuarın Okuma Günü’ne davet ettiğini anımsatan yazar Tahsin Tücel ise fuara katılmayı Almanya’daki Unions Verlang (Yayınevleri Birliği) veya benzer kurumlardan davet gelmesi halinde kabul edeceğini, AKP aracılığıyla kesinlikle katılmayacağını söyledi.
Yazar Kaan Arslanoğlu da, “Ben de fuara katılmama kararı aldım. Bu kararda, AKP ve kültür politikalarının gericiliğinden çok bu tür organizasyonlar aracılığıyla AKP gericiliğini üreten ve destekleyen sol çevrelerin payı var” diye konuştu.
Arslanoğlu, Kültür Bakanlığı’nın temsilcilerine gerekçeyi “TÜYAP Kitap Fuarı’na da katılmıyorum, buraya hiç katılmam” diye açıkladı. Edebiyat dünyasını ticarileştiren, piyasalaştıran anlayışa karşı olduğunu dile getiren Arslanoğlu, bu anlayışı üreten çevrelerde bulunmak istemediğini kaydetti.
12 Temmuz 2008 - CUMHURİYET
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.