Veysel Güney'i arıyoruz
Veysel Güney'in mezarı devlet sırrı gibi saklanıyor www.veyseliariyoruz.net12 Eylül askeri darbesinin ardından yıllar geçse de acıları...
Veysel Güney'in mezarı devlet sırrı gibi saklanıyor
www.veyseliariyoruz.net
12 Eylül askeri darbesinin ardından yıllar geçse de acıları halen unutulmadı. 27 yıl önce Antep'de idam edilen Veysel Güney'in ailesine teslim edilmeden defnedilen cenazesinin yeri tüm ısrarlı başvurulara rağmen 'devlet sırrı' gibi saklanıyor. Veysel Güney'in nereye defnedildiği bilinmezken, Güney'in arkadaşları mezarın yerinin açıklanması için kampanya başlattı. 12 Eylül 1980'de dönemin Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi darbe yaparak, demokrasiyi askıya aldı ve sivil yönetime el koydu. Darbeyle birlikte Türkiye'de adaletsizlikler, hukuksuzluklar, işkence ve katliamlar başladı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in tutuklanan devrimciler için söylediği 'asmayalım da besleyelim mi?' şeklindeki sözleri üzerine askeri mahkemeler devrimciler için art arda idam kararları verdi. Hukuk tarihine kara lekeler olarak geçen devrimciler hakkında askeri mahkemelerin verdiği idam kararlarından biri de Antep'te gözaltına alınan Veysel Güney'e aitti. Veysel Güney, skandallarda dolu dava dosyasına rağmen 10 Haziran 1981 tarihinde yani 27 yıl önce idam edildi.
Ancak hukuksuzluk, insanlık dışı uygulamalar bununla son bulmadı. Güney'in cenazesi ailesine teslim edilmedi. Cenazenin nereye defin edildiği ise 'devlet sırrı' gibi saklandı.
Veysel Güney'in dava dosyasına ve idam edilirken yazdığı son mektubuna ise 25 yıl sonra ulaşılabildi. Mersin 78'liler Derneği'nin çabaları sonucu Antep Mezarlıklar Müdürlüğü kayıtlarında 105341 numaralı mezara hüviyeti meçhul olarak gömüldüğü öğrenildi. Mezarlık görevlilerinin yer göstermesi sonucu açılan ilk mezarın DNA sonucu olumsuz çıktı. Daha sonra açılan 2 mezar ise tamamen boş çıktı. Oysa 25 yıl sonra ulaşılan dava dosyasında Savcı Mete Göktürk ve Yüzbaşı Burhan Erdem imzasını taşıyan 10 Haziran 1981 tarihli belgede 'idam edilen Veysel Güney'in cenazesi babası Ali Güney'e teslim edilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem'e teslim edildiği' tutanak altına alınmıştı.
Güney'in idam edilişinin 27. yıldönümünde arkadaşları mezarın yerinin açıklanması için bir kampanya başlattı. Ailesinin başvuruları, Meclis'e verilen soru önergelerine rağmen, devlet hala Güney'in cenazesinin nereye defnedildiğini açıklamıyor. Veysel Güney'in cenazesine ulaşıncaya dek mücadele etmeye kararlı oldukların söyleyen arkadaşları, 'Yüzbaşı Burhan Erdem'e vicdan çağrısıdır' başlıklı bir mektubu imzaya açtılar. http://www.veyseliariyoruz.net/ adresinden ulaşılabilecek olan imza kampanyasında cenazeyi ailesine teslim etmekle görevli dönemin Yüzbaşısı Burhan Erdem'e şöyle sesleniliyor:
'Burhan Bey; Çocuklarınız var mı? Varsa onları seviyor musunuz? Varsa onlar sizi seviyor mu? Arkadaşlarınız var mı? Sokağa çıkıyor musunuz? Emekliler kahvesinde birlikte vakit geçirdiğiniz insanların yüzüne bakabiliyor musunuz? Akrabalarınızla görüşüyor musunuz? Sizi seviyorlar mı? Siz onları seviyor musunuz?'
Bayram Balcı - ÖZGÜR GÜNDEM - 9 Haziran 2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.