Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu 2009
Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu 2009Hacı Bektaş Veli’nin doğumunun 800. yılı nedeniyle, 19–21 EKİM 2009 tarihleri arasında T.C. Kültür...
Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu 2009
Hacı Bektaş Veli’nin doğumunun 800. yılı nedeniyle, 19–21 EKİM 2009 tarihleri arasında T.C. Kültür Bakanlığı, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Enstitüsü (Alevilik Araştırma, Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü) ve Alevi Kültür Dernekleri ortak girişimi ile Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu düzenlenecek.
Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğin ulusal ve uluslararası tanınırlık düzeyini yükseltmek ve yaygınlaştırmak; Bektaşiliğin çeşitli boyutları üzerine ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve çalışmalar yapan araştırmacıları ve bilim insanlarını bir araya getirerek farklı çalışma alanları ve çalışma disiplinleri arasında bilgi alışverişini mümkün kılmak amacıyla düzenlenecek olan sempozyumdaki asıl amaç Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğe ilişkin olarak geliştirilmiş farklı perspektiflerin karşılaşmasına, karşılaştırılmasına ve tartışılmasına uygun disiplinlerarası bir platform oluşturmak ve bunları tüm araştırmacıların kullanımına ve değerlendirmesine sunmaktır.
Katılım Koşulları
Katılım koşulları: Sempozyum düzenleme ve bilimsel danışma kurulunun ortak davetlisi olan katılımcılar dışındaki katılımcılar için geçerli olmak üzere;
a) Sempozyumun amaç ve önemi doğrultusunda ifade edilen yaklaşıma uygun olarak, Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliği kendinde bir değer olarak kabul eden;
b) Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliği yalnızca şu ya da bu dinsel inancın hakim anlamlandırma biçimleriyle sınırlı olarak ele almayı kabul etmeyen;
c) Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğe ilişkin olarak geliştirilmiş ve belirli hakim dinsel-ideolojik-politik yaklaşımlara karşı mesafeli ve eleştirel bir yaklaşım geliştirmeyi önemseyen;
d) İlgili çalışma konuları bağlamında yeni bir sav, yaklaşım, yöntem ile veriler içeren ya da mevcut çalışma materyalini eleştirel bir değerlendirmeden geçirmeyi hedefleyen;
e) bilimsel-akademik-etik kurallar çerçevesinde, gerekli biçimsel koşulları da taşıyan;
f) sempozyum içeriği ve başlıklarına uygun ya da bu içerik ve başlıklarla koşutluk gösteren bildirilerle sempozyuma katılmak mümkündür.
Konu Başlıkları
Temel sempozyum alanları : Sempozyum başlıca altı alanı kapsamayı hedeflemektedir. Buna göre bu altı alan tarih, politika, mimari ve sanat, ritüeller, mizah ve metodolojidir.
Sempozyum konu başlıkları :
a) Tarih; Hacı Bektaş Veli’nin yaşamı ve yaşadığı dönem, Bektaşiliğin kuruluşu ve örgütlenişi, Bektaşiliğin farklı düzlemlerde yayılmasının tarihsel anlamı, Hacı Bektaş Veli ve Bektaşiliğin geçmişten günümüze üstlendiği tarihsel roller, Bektaşiliğin geçirdiği değişim süreci ve değişimin tarihsel nedenleriyle anlamları vb.
b) Politika; Bektaşiliğin yayılma alanları, bu yayılmanın anlamı ve siyasal nedenleri, Bektaşiliğin tarihten günümüze siyasal ilişkiler ve sistemler içindeki yeri, üstlendiği roller ve bunun anlamı, Bektaşiliğin örgütlenme ve yayılma biçimi, siyasal mücadele uzamı olarak Hacı Bektaş veli figürü ve Bektaşilik, vb.
c) Mimari ve sanat; Bektaşi tekke mimarisinin özgünlüğü, farklılık ve benzerlikler, tekkelerde üretilen Bektaşi müziği, Bektaşi ikonografisi, vb.
ç) Ritüeller; Bektaşi ritüelleri, ritüelin değişim ve dönüşümü, ritüellerin anlamları, ritüellerdeki çeşitlilikler, vb.
d) Mizah; Bektaşi ironisi ya da hicvi, Bektaşiliğin dünyayı ve insanı algılayışı, kavrayışı, Bektaşi fıkraları, eleştirel Bektaşi deyişleri, vb.
e) Metodoloji; Hacı Bektaş Veli ve Bektaşilik üzerine yapılan çalışmaların eleştirel değerlendirmeleri, yeni metodolojik öneriler, yaklaşım girişimleri, ilgili bağlamda farklı disiplinlerin karşılıklı ele alınması, vb.
Son Başvuru Tarihi
* Başlık ve 200 kelimelik özet bildiri için : 20 Haziran 2009
* Tam Metin için : 20 Eylül 2009
Gerekli bilgiyi www.hacibektasveli2009.com adresinden edinebilirsiniz.
KAYNAK : Alevihaber.com - 24 Mayıs 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.