Türkiye'nin Hatıra Defteri
Türkiye'nin Hatıra Defteri Belgesel yapım "Türkiye'nin Hatıra Defteri" nde bu hafta, toplumun özgürlük arayışıyla...
Türkiye'nin Hatıra Defteri
Belgesel yapım "Türkiye'nin Hatıra Defteri" nde bu hafta, toplumun özgürlük arayışıyla çalkalandığı 1960'lı yıllara ait öykülere yer veriliyor. Nebil Özgentürk imzalı belgeselde, ilk gün benzini bittiği için çalışmayan Türkiye'nin ilk özgün otomobili "Devrim", 27 Mayıs 1960 darbe gününe denk gelen Altın Portakal Film Festivali'nin ilk günü, Kızılay'da "Menderes istifa" diye bağıran "555 K" cılar, "Yassı Ada" filminin Dame De Sion öğrencilerine yaşattıkları, Rum sürgünü Vasil 'in çarpıcı öyküsü, bir türlü çekilemeyen Atatürk filmi, Orhan Veli 'nin platonik aşkı Bella ve ilk renkli Türk filmi hakkında bilgi veriliyor.
Yapımın ikinci bölümünde ise, Ömer Faruk Sorak 'ın yönettiği, 1950'ler ile 1960'lı yıllarda başlayıp halen devam göç ve gecekondu sorununu anlatan "Nerede Bu Devlet" başlıklı kısa film gösteriliyor.
Belgesel yapım 'Türkiye'nin Hatıra Defteri'nde bu hafta, Ömer Faruk Sorak'ın göç ve gecekondu sorununu anlattığı 'Nerede Bu Devlet' adlı kısa film de gösteriliyor.
CNN Türk, 20.30
CUMHURİYET - 28 Mart 2008
"Türkiye'nin Hatıra Defteri" CNN Türk'te
Türkiye’nin 85 yıllık hatıra defteri 15 şubat cuma gününden itibaren saat 20.30’da CNN TÜRK’te ekrana gelmeye başlıyor.
Nebil Özgentürk'ün hazırladığı, 85 yıllık cumhuriyetin dönüm noktalarının insan öyküleriyle aktarıldığı "Türkiye'nin Hatıra Defteri" belgeselinin galası yapıldı.
İlk bölümü 15 şubat cuma günü CNN Türk'te yayınlanacak belgesel, Denizbank'ın desteğiyle çekildi.
Swiss Otel'de yapılan galada belgeselden bölümler gösterildi. Gecede Leman Sam da bir konser verdi.
13 bölüm olarak çekilen "Türkiye'nin Hatıra Defteri", ansiklopedik tarih yerine seyredilebilir bir akışla Türkiye'nin 85 yılını anlatıyor.
13 ünlü yönetmenin 13 kısa filmine de yer verilen belgeselde Sezen Aksu'nun yorumları ve Fazıl Say'ın "Cumhuriyet Kuruluş Senfonik Bestesi" de izlenebilecek.
Belgeselde 100 oyuncu rol aldı ve 200 farklı mekanda çekim yapıldı.
Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan ve 1,5 yılda tamamlanan “Türkiye’nin Hatıra Defteri” belgeseline, Türk sinemasının önemli sanatçıları da destek verdi.
1923’ten 2008’e 85 yıllık Türkiye tarihinin bilinmeyen ya da az bilinen ilginç öykülerinin resm-i geçit yaptığı belgesel, toplam 100 kısa öyküden oluşuyor.
Belgeselin ilk bölümlerinde 20’li, 30’lu ve 40’lı yılların Türkiye Cumhuriyeti’nin perde arkası öyküleri var.
Belgeselin ilk bölümünde ayrıca Mustafa Altıoklar’ın, “Taammüden Cinayet” ismini verdiği kısa filmi de ekrana gelecek. Kısa filmde, idam cezalarına dikkat çekme amacıyla bir hamile kadının idamı ele alınıyor.
13 Şubat 2008 - CNN TÜRK
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.