THY uçağındaki cübbeli yolcu, yanına kadın oturtmadı
Milliyet yazarı Meral Tamer'in dünkü yazısında yer verdiği olay bugün her yerde konuşuluyor. İşte THY uçağında yaşanan bir olayın...
Milliyet yazarı Meral Tamer'in dünkü yazısında yer verdiği olay bugün her yerde konuşuluyor. İşte THY uçağında yaşanan bir olayın ayrıntıları...
8 eylülde sabah saat 10.00'daki Ankara-İstanbul uçağında yaşanan tartışma, 22 Temmuz seçimlerinden önce herhalde düşünülemezdi Avukat Ayhan Erol -ki kendisi 1982 - 2005 arası tam 23 yıl Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır- 8 eylül sabahı THY'nin saat 10.00 uçağıyla İstanbul'a gelmek üzere Ankara-Esenboğa'da uçağa biner. Uçağın ortalarında, sağ tarafta, koridor üzerindeki yerine oturur. Aynı sıranın sol tarafındaki 3 koltuk da boştur.
Biraz sonra, taba rengi cübbesi ve başında takkesiyle gözlüklü-sakallı 70 yaşlarında bir bey, aynı sıranın sol pencere kenarındaki yerine yerleşir. Hemen ardından da 40 - 45 yaşlarında 2 hanım, o beyin yanındaki 2 boş koltuğa otururlar.
Ve kısa süre sonra o koltuklardan bir gürültü kopar. Cübbeli bey kadınlara "Siz burada oturamazsınız; benim yanımda erkek oturması lazım. Ben kadınlarla oturmam," diye bağırmaktadır.
Ayhan Erol'un ister istemez kadınların kıyafetlerine gözü takılır. Kesinlikle açık-saçık değildirler; bir yaz gününde giyilebilecek normal kısa kollu bluz, altına da pantolon giymişlerdir.
Bu bağrışma üzerine Erol'un bir sıra önünde orta koltukta oturan 25 yaşlarında delikanlı ayağa kalkar ve cübbeli beyin istediği şekilde yer değiştirmeye talip olur. Ancak Erol itiraz eder: "Ne münasebet; lütfen oturun kendi yerinize. Eski köye yeni adet mi getiriyorsunuz; uçakta erkek-kadın ayırımı olmaz!" Ve delikanlı yerine oturur.
Hostesin şaşkınlığı
Cübbeli bey bunun üzerine hostes hanımı çağırır ve "Ben kadınlarla oturmam. Ya bu kadınları benim yanımdan kaldırın, ya da beni" diye dayatır. Hayretler içinde kalan hostes, ne diyeceğini bilemez. Anlaşılan ilk kez böyle bir taleple karşılaşmaktadır.
Öndeki sırada oturan delikanlı, yeniden bir hamle yaparak "Tamam yer değiştirelim" der. Erol da delikanlıyı omzundan tutup yerine oturtur ve aralarında şu konuşma geçer:
Erol: Lütfen gitmeyin. Ya kendisine ait olan yerde oturacak, ya da kaptan onu uçaktan indirecek.
Genç delikanlı: Ama saygı duymak lazım bir yerde.
Erol: Neye saygı duyuyorsunuz? Adam yobaz, yanına kadın oturmasını istemiyor, olay çıkarıyor. Düşüncesini eyleme dönüştürüyor. Siz neye saygı duymaktan söz ediyorsunuz?
Ve herkes yerli yerinde otururken uçak havalanır. Birkaç dakika sonra yan koltuktaki hanımlardan biri "Ay ben burada oturamayacağım; mütemadiyen dırdır konuşuyor" diyerek ayağa fırlar. Delikanlı bu kez Erol'u dinlemez ve adamın yerine geçer. Adam da delikanlının yerine otururken Erol kendini tutamaz:
Osmanlı kıyafetiymiş.
Erol: Senin yaptığın ayıp değil mi?.
Cübbeli bey: Sen ne karışıyorsun?.
Erol: Bir kez senin kılık kıyafetin falso...
Cübbeli bey: Bu Osmanlı kıyafeti.
Erol: Osmanlı yıkılalı 80 yıl oldu. Kılık-Kıyafet Kanunu var...
O sırada bir el dokunur Ayhan Erol'un omzuna. Dönüp baktığında tam arkasındaki koltukta oturan türbanlı, orta yaşlı bir kadın "Hacı Amca çok yanlış yapıyor," der. Bu arada yer değiştiren delikanlının ön sırasındakiler de delikanlıya "Siz yanlış yaptınız; yerinizi değiştirmeyecektiniz," diye sitemde bulunurlar. Havada yaşanan bir başka olayla ilgili haber ise DHA muhabiri Vahida Yanık'ın imzasını taşıyor....
'Uçağı kıbleye çevirin, namaz kılacağım'
Vahide YANIK DHA
ALMANYA'dan Türkiye'ye seyahat eden bazı yolcuların uçakta namaz kılmak istedikleri, bunun için de hostesten pilotun uçağın yönünü kıbleye çevirmesini istedikleri iddia edildi. Hosteslerin en çok karşılaştığı sorulardan birinin de kıblenin yönü ile ilgili olduğu belirtildi.
Uçuş harekat uzmanlarının kurduğu Dispeçerler Derneği (ACDA) Yönetim Kurulu üyesi Çağatay Uysal, uçuş sırasında kabin ekibinin yolcuların farklı talepleriyle karşılaştığını söyledi. Bunlardan en ilgincinin yolcuların, uçağın yönünün kıbleye çevrilmesi olduğunu kaydeden Uysal, şöyle devam etti:
“Bazı yolcular, namaz kılmak için hostesten, pilota uçağın yönünü kıbleye çevirmesini söylemesini istiyor. Bazı yolcular ise kıblenin ne tarafta olduğunu soruyor. Bu tabii ki mümkün değil. Hostesler ise genellikle ‘kıble kalbimizde’ diye yanıt veriyor. Bu sorular daha çok, Almanya'nın Köln, Düsseldorf, Hollanda'nın başkenti Amsterdam ve Avusturya'dan Türkiye'ye seyahat eden yolculardan geliyor.'' Uysal, genellikle namaz saatleri yaklaşınca bu soruların geldiğini belirterek, “Uçakta namaz kılmak isteyen yolcular kıbleye dönüp namaz kılmak istiyor, ama bunu saptamak mümkün değil. ‘Kıble ne tarafta’ diye soran yolcuya, ‘Kıble içimizde’ diyoruz. Kıbleyi soran ya da uçağın yönünü kıbleye çevirmek isteyen yolculara yardımcı olamıyoruz'' diye konuştu.
Apronda namaza inceleme
DİNÇER ŞEREF / Milliyet
İstanbul Atatürk Havalimanı'nın apronunda çarşaflı ve sarıklı bir çiftin namaz kıldığının ortaya çıkması üzerine İstanbul Valiliği inceleme başlattı. Vali Yardımcısı M. Ali Ulutaş, ihmali olanlar hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.
Atatürk Havalimanı'nda geçtiğimiz perşembe akşamı İzmir'e gidecek uçağın rötar yapması üzerine sarıklı cüppeli bir erkek ile çarşaflı bir kadın apronda namaza durdu. Hiçbir engellemeyle karşılaşmayan çiftin namaz kılma anı uçağın yolcularından biri tarafından görüntülendi. Çiftin THY'nin 338 sefer sayılı uçağıyla İzmir'e gittiği öğrenildi. Görüntünün basına yansımasının ardından havalimanından sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı M. Ali Ulutaş olayla ilgili olarak inceleme başlatıldığını belirtti.
Ulutaş, ihmali belirlenen görevliler hakkında soruşturma açılacağını kaydetti. Atatürk Havalimanı apronunda deve kesilmesi tartışma yaratmış, yine apronda Irak'tan gelen Azmar Havayolları'na ait uçağın pilotları namaz kılmıştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.