'Siyasal İslamcı zihniyet Veysel'e de müdahale etti'
'Siyasal İslamcı zihniyet Veysel’e de müdahale etti'Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Balkız, “Siyasal İslamcı zihniyet, Anadolu...
'Siyasal İslamcı zihniyet Veysel’e de müdahale etti'
Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Balkız, “Siyasal İslamcı zihniyet, Anadolu Alevi müziğinin ve ozan geleneğinin en önemli temsilcilerinden olan Âşık Veysel’in kılık kıyafetine de müdahale etti” dedi
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, Sivas Şarkışla’da 3 ay önce kaldırılan Âşık Veysel heykeli yerine yaptırılan takkeli heykele tepki gösterdi. Balkız, Âşık Veysel’e takke giydirmekle onu Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Emrah, Dadaloğlu gibi halk ozanları geleneğinden koparmanın amaçlandığını belirterek, şöyle konuştu:
“Selamlaşma biçiminden konuşmaya, saç ve bıyık şeklinden giyim tarzına kadar Türkiye’yi giderek muhafazakâr bir zemine oturtmaya çalışan siyasal İslamcı zihniyet, Anadolu Alevi müziğinin ve ozan geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel’in kılık kıyafetine de müdahale etti.
Âşık Veysel, insanı merkeze alan dünya görüşüne uygun olarak davranan ve giyinen bir ozandı. Veysel’den kalan bütün resimlerde ve görüntülerde, ütülü takım elbisesi, başında fötr şapkası, elinde piposu öne çıkar.
Fötr şapkasız Âşık Veysel resmi yok denecek kadar azdır. Yalnızca sevenleri tarafından değil, kamuoyunda bu kadar bilenen Âşık Veysel resmi varken, Âşık Veysel’e tip olarak da hiç benzemeyen, saz tutuş şekli bile başka olan ve takke takan birini Âşık Veysel olarak sunmak tam bir aymazlıktır.
Bırakın Pir Sultan heykelini sokaklarda sürükleyenleri, ozanların heykelini yıkanları, dün Âşık Veysel’in heykelinin dikilmesini istemeyenlerin, bugün ona takke giydirenlerle aynı zihniyette oldukları görülüyor. Alevi Bektaşi kültüründen gelen, köy enstitülerinde bağlama öğretmenliği yapan, cumhuriyetin aydınlanmacı sembollerinden biri olan Âşık Veysel’e de takke ile müdahale etmeye çalışanları kınıyoruz.”
Heykel değiştirilecek
Şarkışla’da düzenlenen Âşıklar Bayramı’nda takke krizi yaşanmış, Aşık Veysel’in takkeli heykeli sivil toplum örgütleriyle belediyeyi karşı karşıya getirmişti. Görüşmeler sonucunda parktaki heykelin Etnografya Müzesi’nden getirilecek bronz bir heykelle değiştirilmesine karar verilmişti.
Takkeyi kaymakamlık istemiş
Tartışmalı heykeli, Kayseri Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Azeri kökenli İsmail Hüseyinov’un yaptığı belirlendi. DHA Muhabiri’ne açıklamalarda bulunan Hüseyinov, küçük olduğu gerekçesi ile kaldırılan heykeli de, tartışmalı takkeli heykeli de kendisinin yaptığını belirterek şunları söyledi: “Biz ilçeden gelen Kaymakamlık görevlilerine bereli veya fötr şapkalı heykelinden hangisini yapmamızı istedikleri konusunda tercih sunduk. Onlar başında bereli olanı yapmamızı istediler. Heykel tamamlanana kadar da kontrol ettiler.”
MİLLİYET ANKARA - 30 Temmuz 2009
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.