Sivas Sanıklarının Yargılanmasına Devam Edildi
Sivas Sanıklarının Yargılanmasına Devam EdildiMadımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te yakılması ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan...
Sivas Sanıklarının Yargılanmasına Devam Edildi
Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te yakılması ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanık İhsan Çakmak'ın avukatı Gökhan Öztürk ile müdahil avukatları Fevzi Gümüş, Şenal Sarıhan, Ali Sarıgül, Mehdi Bektaş, Kazım Genç, Süleyman Ateş, Üzüm Ateş ve Ankara Barosu adına avukat Onur Tatar katıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Sivas olaylarına ilişkin ana dava dosyasının Yargıtayda olduğunu anımsatarak, ana dosyaya ilişkin kararla ilgili Yargıtay kararlarının örneklerinin, mahkemede görülen davanın dosyasına eklendiğini kaydetti.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Cafer Erçakmak'ın, Sivas ana davasında yargılanırken ayrılarak, dosyasının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava ile birleştiğini anımsatarak, Sivas olaylarına ilişkin ana davanın dosyasının şu an Yargıtayda bulunduğunu söyledi.
Sanık Cafer Erçakmak ile ilgili ifade, beyanlar, tutanaklar ve belgelerin, Yargıtaydaki ana dosyada bulunduğunu belirten Savcı Bilgili, Erçakmak hakkında suç tarihi itibarıyla 765 sayılı TCK?nın 146/1. maddesinin uygulanması ihtimali nedeniyle bu kişi hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verilmesini talep etti. Şu an mahkemede görülen dava dosyasından Erçakmak'ın dosyasının ayrılarak başka bir esasla görülmesine karar verilmesini talep eden Savcı Bilgili, diğer sanıklarla ilgili ise daha önce vermiş olduğu mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi.
-HAKKINDAKİ YAKALAMA EMRİNE RAĞMEN EVLENDİ VE EHLİYET ALDI-
Şikayetçilerin avukatı Şenal Sarıhan, öncelikle ana davadaki müdahilliklerinin bu davada da devam ettiğini kaydederek, yeniden müdahillik kararı verilmesine gerek olmadığını belirtti.
Anayasal düzene karşı suç işlediği iddia edilen sanıkların, bugüne kadar mahkeme huzuruna çıkartılamadıklarını belirten Sarıhan, sanık İhsan Çakmak'ın, hakkındaki yakalama emrine karşın evlendiğini, çocuğunu nüfusa kaydettirdiğini ve ehliyet aldığını söyledi. Sarıhan, böylesine önemli bir olayın iyice soruşturulması gerektiğini kaydetti.
İddia makamının esas hakkındaki görüşünü sunmasının, soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplere engel olmadığını ifade eden Sarıhan, kendilerine soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerini hazırlamaları için süre verilmesini talep etti.
Şikeyetçi avukatı Ali Sarıgül de daha önceki yargılama sırasında bu dava ile ilgili Yargıtayın, eylemin 765 sayılı TCK?nın 146/1. maddesi kapsamında olduğunu belirlediğini anımsatarak, "Zaman aşımını da buna göre düşünmek, 2911 sayılı Yasa'ya muhalefet şeklinde zaman aşımı süresini hesaplamak gerekir" dedi.
Sanık İhsan Çakmak'ın avukatı Gökhan Öztürk ise iddia makamının önceki celse verdiği mütalaa doğrultusunda karar verilmesini, mahkemenin aksi görüşte olması durumunda da müvekkilinin beraatına hükmedilmesini istedi.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Cafer Erçakmak'ın yakalama emrinin infazının beklenmesine ve akıbetinin sorulmasına karar verildiğini açıkladı.
Şikayetçilerin avukatlarına, soruşturmanın genişletilmesi talepleri ile ilgili süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden Handan Metin'in annesi Sultan ve babası Sadık Balkız da duruşmayı izledi. Sadık Balkız, duruşmanın ardından gazetecilere, "Adaletin tecellisini bekliyoruz" dedi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise bugünkü duruşmayla ilgili dışarıda bekleyen gazetecilere bilgi verdi.
-SAVCININ ÖNCEKİ CELSE SUNDUĞU ESAS HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ-
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, bir önceki celse mahkemeye sunduğu esas hakkındaki görüşünde, sanıklar Cafer Erçakmak, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu hakkında, Sivas olayları sırasındaki eylem ve faaliyetleri nedeniyle "terör örgütü kurmak, yönetmek ve üye olmak" suçunu düzenleyen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7/1-2. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları istemiyle dava açıldığını kaydetmişti.
Bilgili, sanıkların eylem ve faaliyetlerinin suç tarihi itibarıyla 765 sayılı TCK nın 146/3. maddesinde düzenlenen "anayasal düzeni zorla değiştirmeye iştirak" suçu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesinde belirtilen suça girdiğini belirtmişti.
Savcı Bilgili, söz konusu suçun da 15 yıllık zaman aşımına tabi olduğunu ifade ederek, suç tarihi itibarıyla 2 Temmuz 2008 tarihinde zaman aşımının dolması sebebiyle sanıklar hakkındaki kamu davasının düşmesine karar verilmesini talep etmişti.
YENİ ÜLKE - AA - 20.12.2008
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.