“DİN ÜZERİNDEN SİYASET, DEMOKRASİYE ZARAR VERMEKTEDİR”
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, AKP ve MHP’nin türban serbestisi konusunda işbirliği yapmasını eleştirerek “Türban konusunda, devletle halk karşı karşıya getirilmiş durumda. Bir kaos, bir karmaşa ortamı yaratıldı. Dini değerler üzerinden, inançlar üzerinden yapılan siyaset, Sayın Başbakan’ın ağzından hiç düşürmediği demokrasiye de, katılımcılığa da büyük zarar vermektedir” diye konuştu.
ANKARA- DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, din üzerinden, inançlar üzerinden siyaset yapmanın, demokrasiye de katılımcılığa da büyük zarar verdiğini, türban meselesinde, halkla devletin karşı karşıya getirildiğini söyledi.
Sezer, Ankara Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği 16. Aşure Günü’ne katıldı. DSP Ankara İl Başkanı Durak Karabulut ve Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Akbulut’la birlikte Aşure Günü’ne katılan Sezer, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. AKP ve MHP tarafından TBMM Anayasa Komisyonu’ndan geçirilen türban serbestisiyle ilgili düzenleme hakkında soru sorulan Sezer, bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı:
“Türban konusunda, devletle halk ve toplum kesimleri birbirleriyle karşı karşıya getirilmiş durumda. Bir kaos, bir karmaşa ortamı yaratıldı. Sayın Başbakan ve MHP, konunun bir özgürlükler sorunu gibi ele alındığını söylese de, özgürlükleri de tehdit eden bir girişim başlatılmış oldu. Bu nedenle bizim açımızdan bu süreç, uzlaşı ortamı yaratılana kadar derhal durdurulmalıdır. Dini değerler üzerinden inançlar üzerinden yapılan siyaset, Sayın Başbakan’ın ağzından hiç düşürmediği demokrasiye de, katılımcılığa da büyük zarar vermektedir.
Türban serbestisinin TBMM Genel Kurulu’ndan da geçmesi durumunda ne yapılabileceğini soran bir gazeteciye de Sezer, “Anayasa Mahkemesi büyük bir ihtimalle daha önceki içtihat ve uluslararası mahkemelerin de kararları doğrultusunda bu süreci durduracaktır. Bunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için gereken çoğunluk vardır. DSP’li milletvekillerinin de içinde olduğu çoğunluk vardır” yanıtını verdi.
AŞURE ÇOKLUK İÇİNDE BİRLİĞİ TEMSİL EDİYOR
Ankara Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği Başkanı Mehmet Uzuner ve Cem Evi Dedesi İsmail Eker’in karşıladığı Sezer, Aşure Günü nedeniyle yaptığı konuşmada da “Aşure çokluk içinde birliği de temsil ettiği için, bu birlikteliğimizin, birlikteliğinizin çok anlamlı, çok önemli olduğunu söylemek isterim” dedi.
Sezer, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini, büyük sıkıntılar yaşadığını belirtirken, “Son günlerde, özellikle iktidar eliyle, büyük kaos, büyük sıkıntı yaratacak girişimler dayatılıyor. Buna karşı birliğimizi, dirliğimizi sıklaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.
Cem Evleri için “cümbüş evleri” diyenler olduğunu anımsatan DSP lideri, “Öyleyse, bunu diyenlere, önümüzdeki süreçte, okullarda bağlamanın saz olarak okutulması gerektiğini de söylemek isterim değerli dostlar, sevgili canlar…” önerisinde bulundu.
Sezer, Alevi Bektaşi inanç ve kültürünün, son derece ‘derin’ bir anlam ifade ettiğini belirtirken, “Bunu yok sayanlara karşı da birliğimizi, dirliğimizi korumak zorundayız. İnkar edenler, ama aynı zamanda bu birliğe engel olmak isteyenler olacağı çok açıktır” dedi.
MADIMAK OTELİ’Nİ MÜZE YAPMAK GEREKİYOR
Pir Sultan Abdal’dan dizeler okuyan Sezer, birlik ve beraberliğin pekiştirilmesini istedi. Sezer, çok acılar yaşandığını, toplumun birbirine düşürülmek istendiğini belirtirken Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas- Madımak olaylarını anımsattı. DSP Onursal Genel Başkanı Bülent Ecevit’in yazdığı “Madımak” adlı şiiri okuyan Sezer, “Madımak olayını unutmamak için Madımak Oteli’ni müze haline getirmek gerekiyor. Diyorlar ki, ‘Madımak müze olursa, acılarımızı hep gözümüzün önünde tutacağız’. Hayır, Almanya’nın Solingen’inde bir Türk aile diri diri yakıldı, şimdi o ev müze yapıldı. Acılardan ders alınıyor orada. Onun için Madımak Oteli müze haline getirilmelidir” diye konuştu.
DSP lideri sözlerini “Hazreti Hüseyin’in acısını da yüreğimizde hissediyoruz” diyerek bitirdi. Sezer daha sonra kendisine sunulan aşureden yedi, semah gösterisini izledi ve vatandaşlarla sohbet etti.
ALEVİ HABER AJANSI ÖZEL HABER - 2 Şubat 2008
www.alevihaber.com
'Anayasa Mahkemesi Bu Süreci Durduracaktır'
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Başörtüsünün Yüksek Öğretimde Serbest Bırakılmasını İçeren Anayasa Değişikliği Teklifi Anayasadan Dönecektir.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifi konusunda ''Anayasa Mahkemesi, büyük bir ihtimalle, daha önceki içtihat ve uluslararası mahkemelerin de kararları doğrultusunda bu süreci durduracaktır. Meclis'ten Anayasa Mahkemesi'ne bunu götürecek milletvekili çoğunluğu da vardır'' dedi.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Ankara Cem Kültür Evleri Yaptırma Derneği'nin geleneksel olarak düzenlediği ''Aşure Günü''ne katıldı.
Alevi dedesi İsmail Eker'in Alevilik kültürüne ilişkin bilgi vermesiyle başlayan tören, Dernek Başkanı Mehmet Uzuner'in açılış konuşmasıyla devam etti.
Uzuner, ''Aşure gününde Hz. Hüseyin'i andıklarını ve Kerbela'yı lanetlediklerini'' dile getirerek, ''Biz bugün hala savaş veriyoruz. Cem evleri suç sayılıyor, Alevilik'e hakaret hala suç sayılmıyor. Bizim dedelerimizi parayla satın almaya çalışıyorlar. Bunu asla başaramazlar'' diye konuştu.
CHP Genel Sekreteri Sav ise yaptığı konuşmada, derneğin bugüne kadar çok anlamlı eylemler gerçekleştirdiğini belirterek, ''Ankara'da 11 Ocakta lüks bir otelde toplu iftar yemeği çağrısı yapıldı. Bu derneği de içeren bir çok Alevi derneği gitmedi ve bu iftara katılan dernekleri de 'düşkün' ilan ettiler. Bu iftarı verenler Alevi-Bektaşi kültüründen de bihaberler. Çünkü toplu iftarla matem orucunun açıldığı iftarı karıştırdılar'' dedi.
Önder Sav, ''Kerbela'da yaşananlara benzer bir olayın Sivas'ta Madımak Oteli'nde yaşandığını'' öne sürerek, ''Sivas'ı da anmalıyız. Biri bundan 15 yıl önce diğeri, 1328 yıl önce oldu. Ama ikisinde de insanlarımız katledildi'' dedi. Sav'ın bu sözleri sırasında törene katılan bir kişi ''O zaman kimler iktidardaydı?'' diye bağırdı.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de aşurenin ''çokluk içinde birliği'' simgelediğini dile getirdi. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal olarak zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Sezer, ''Ama aynı zamanda toplumu birbirine düşürecek, büyük kaos, büyük sıkıntı yaratacak girişimler de son günlerde özellikle iktidar eliyle dayatılıyor. Buna karşı da dirliğimizi korumak için birliğimizi sıklaştırmamız gerekiyor'' dedi.
Konuşmaların ardından semah gösterisi sunuldu ve Aşure Duası okunarak aşure dağıtıldı.
DSP Genel Başkanı Sezer, bir gazetecinin, ''Anayasada üniversitelere yönelik türban serbestisi konusundaki görüşlerini'' sorması üzerine, ''Devlet ile halk karşı karşıya getirildi. Özgürlükler sorunu gibi ele alınmasına rağmen Özgürlükleri de tehdit eden bir girişim başlatılmış oldu. Bu nedenle bizim açımızdan bu süreç, uzlaşı ortamı yaratılana kadar derhal durdurulmalıdır. Dini değerler üzerinden, inançlar üzerinden yapılan siyaset sayın Başbakan'ın ağzından hiç düşürmediği demokrasiye de, katılımcılığa da büyük zarar vermektedir'' dedi.
Sezer, ''Bu değişiklik TBMM'den geçerse ne yapabilirsiniz'' sorusuna da şu yanıtı verdi:
''Anayasa Mahkemesi, büyük bir ihtimalle, daha önceki içtihat ve uluslararası mahkemelerin de kararları doğrultusunda bu süreci durduracaktır. Meclis'ten Anayasa Mahkemesi'ne bunu götürecek milletvekili çoğunluğu da vardır. Demokratik Sol Partili milletvekillerinin de içinde bulunduğu çoğunluk vardır.''
Anadolu Ajansı - HABER7 - 2 Şubat 2008