Zaman Gazetesi 4. Alevi Çalıştayı'nı "güzel" gördü. Alevilerin çalıştaya ilişkin tepki ve değerlendirmelerini görmeyen gazete Alevi Çalıştayına "güzelleme" yaptı. Alevi kurumlarının ve Sanatçı Ferhat TUNÇ'un çalıştaya ilişkin tepkilerine yer vermeyen gazete, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun açıklamalarına geniş yer verdi. Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç’ın "İslam’da ibadet yeri bir tanedir O da camidir" yönündeki sözleri Zaman'da yer bulmadı. İşte Zaman Gazetesi'nin Çalıştay haberi :
Niyetimiz samimi, attığımız adım tarihî
Yedi toplantıdan oluşacak Alevi Çalıştayı serisinin dördüncüsü dün Ankara'da yapıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, toplantının açış konuşmasında önemli mesajlar verdi. Alevilerin sorunlarını çözmekte kararlı olduklarını belirten Çelik, "Niyetimiz samimi, attığımız adımlar tarihidir." dedi.
Bakan Çelik, sorunlardan beslenen bazı kişi ve grupların konuyu istismar etmeye çalıştığından dert yanarken, çözüm için tüm vatandaşlardan destek beklediklerini kaydetti. Amaçlarının ipe un sermek, insanları oyalamak ve aldatmak olmadığını vurgulayan Çelik, bin yılı aşan geçmişe dayanan savma bir anlayışla çözülemeyeceğinin de farkında olduklarını anlattı. Çelik, toplumsal gerilimi üreten ve besleyen sorunlarla daha demokratik bir devlet ve daha demokrat bir toplum arayışı içinde yüzleşmeyi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Attığımız adımların tarihsel açıdan oldukça önemli, hatta belirleyici olduğuna inanıyoruz. Her vatandaşımız, özgür ve demokratik bir ülkede yaşamanın mutluluğuna sahip olmalıdır. Bugüne değin taltif, bahşiş ve idare-i maslahatçılıkla geçiştirilen sorunların bugün devasa boyutlara ulaşan maliyeti karşısında özgürlükçü, demokrat ve insan haklarına dayalı bir siyasî iradenin yapması gereken öncelikle bu sorunlu alanlara yönelmek ve ihmalkârlıkları ortadan kaldırmaktır. Tüm vatandaşlarımızın sorunlarını belirleme ve giderme konusunda etkin bir çalışmanın içindeyiz. Alevi çalıştayları da bu iradenin ürünü olarak gerçekleştiriliyor."
Dördüncü Alevi Çalıştayı'na sivil toplum örgütleri yoğun ilgi gösterdi. Swissotel'de yapılan toplantıya davet edilen 35 sivil toplum örgütünün 31'i temsilci gönderdi. Sanatçılardan Ferhat Tunç katılımcı listesinde yer almasına rağmen gelmezken, Sabahat Akkiraz toplantıda hazır bulundu. Çalıştaya katılan bazı isimler şöyle: Türk Ocağı Başkanı Nuri Gürgür, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, USAK Başkanı Sedat Laçiner, Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, ESAM Başkanı Arif Ersoy, Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı Başkanı Bejan Matur, eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, yazar Ümit Fırat.
Çok güzel ve keyifli bir atmosferdi
4. Alevi Çalıştayı'nın en dikkat çeken ismi sanatçı Sabahat Akkiraz oldu. 'Davete icabet gerekir.' diyen Akkiraz, sanatçı kimliğiyle Alevilerin sıkıntı ve taleplerini sunduğunu belirtti. Sırrı Süreyya ile yan yana oturan Akkiraz, çalıştayın çok keyifli geçtiğini söyledi. "Konuşulmayan ötelenir." uyarısında bulunan Akkiraz, hem sanatçı hem de vatandaş olarak görevini yaptığını söyledi. Alevi Bektaşi kültürünün büyük bir kültür olduğunu dile getiren sanatçı, evrensel düzeyde bir refah ve kültür toplumu olma yolunun iç sorunları aşmaktan geçtiğini vurguladı. Akkiraz, şöyle konuştu: "Bu kervanın dışında onu izleyen konumunda, imrenen olarak kalma-yalım. Bunu yapmak sadece kendimizi biraz daha özgür ifade etmemiz ve yasakların ortadan kalkmasıyla mümkündür. Ben 'öteki' 'değilim. 'Asılım', tıpkı bu coğrafyada yaşayan herkes gibi. Açılmayan 50 bin belge ve kütüphaneler var. Bunlar çevrilsin ve hem Aleviler hem de Sünniler tarafından bilinsin. Bunlar ortak insanlık mirasıdır. Çalıştayda bunları dile getirdim."
Hükümetin Alevi Çalıştayı hakkında samimi olup olmadığının önemli olmadığını dile getiren sanatçı, "Bu mesele bugün çözülemezse yarın çözülür. Ben bir Alevi vatandaşı olarak diyorum ki, istenen talepler zor talepler değil, çözülebilecek talepler. Çok güzel ve keyifli bir atmosferde konuştuk. Alevilerin sorunlarını dile getirdik. Karşılıklı birbirimizi anlamaya çalıştık. Bunlar Türkiye için çok güzel gelişmeler." ifadelerini kullandı.
Özgürlükleri esas alalım
Ahmet Gündoğdu (Memur-Sen Başkanı): Aleviler ve Alevi olmayanlar arasında üretilmiş yapay sorunlar, ortak inançlarımızın gereği olan kardeşlik hukuku içinde çözülebilir. Alevilerin istekleri öncelikle temel haklar ve özgürlükler bağlamında ele alınmalıdır. Kendilerini nasıl ifade ediyor ve ne yapmak istiyorlarsa buna imkan ve fırsatlar sunacak kanallar açılmalıdır. Diyanet'in yayınlarında ve TV'lerde bu kültüre ait değerler işlenmelidir.
Önyargılar giderilsin
Bircan Akyıldız (Kamu-Sen Başkanı): Alevilik öncelikle dinî, tasavvufi bir konu olarak ele alınmalı, Alevi-İslam inancı doğrultusunda doğru bilgilendirme yapılarak toplumdaki önyargılar giderilmelidir. Alevi inanç önderlerinin yetiştirilmesi için ilahiyat fakültelerinde tasavvuf bilimleri bölümleri açılmalı. Okullarda Alevilik ders olarak okutulup doğru, objektif ve bilimsel ölçülere uygun şekilde öğretilmelidir.
Tabular konuşarak yıkılır
Sedat Laçiner (USAK Başkanı): Türkiye, tabuların hepsini bir anda yıkmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Bu durum normalleşme, demokratikleşme göstergesidir. Tabuları kırmak için öncelikle bu konunun konuşulması ve tartışılması gerekir. Bu anlamda çalıştaylar önem taşıyor. Devletin sürükleyici olmasından ziyade soruna Alevi derneklerinin, toplumun sahip çıkması gerekiyor.
ZAMAN - AHMET DİNÇ ANKARA , AYŞE TOSUN İSTANBUL - 01 Ekim 2009, Perşembe