Alevi-Bektaşi inancı yabancıların da ilgisini çekiyor. Kitle iletişim araçlarıyla Alevilerin cem ayini ve semah törenine tanık olan yabancılar, ülkelerinden inanç turları düzenleyerek Bektaşiliğin merkezi Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine geliyor. Bektaşiliğe en fazla ilgiyi gösteren topluluk İsrailliler. Kendilerini "Yahudi Alevi" olarak tanımlayan gruplar İsrail'den gelerek Hacıbektaş'ta semah dönüp Alevi dedesinden ders alıyor. Bunun yanında Güney Kore, Japonya, Kolombiya, Hindistan, Yunanistan gibi ülkelerden de gelenler var. Yabancı Aleviler ilçede en fazla Ulusoylar Dergahı'nı ziyaret ediyor.
Hacıbektaş'ın yabancı ziyaretçilerinden birisi kendisinde Türk ismi de bulan Güney Koreli Canan Kim. Alevi-Bektaşi inancının varlığıyla tanışan ev hanımı Canan Kim, 6 ve 9 yaşlarındaki iki çocuğuyla başkent Seul'den Hacıbektaş'a uzanan yolculuklarının hikayesini şöyle anlattı:
"İnternette sanal gezinti yaparken, video paylaşım sitesi Youtube'de rastgele Semah törenini izledim. Çok etkilendim. Bunun ardından Türkiye'ye gelmeye karar verdim. İlk kez 2 yıl önce geldim. Ziyaretimde Alevi-Bektaşi yolunu tanıdım. Semah beni heyecanlandırıyor. Kalbimi açıyor. Sonraki yıllar inşallah geleceğim. Hacıbektaş'ın yanında Türkiye'nin farklı bölgelerine de gitmeyi planlıyorum."
Hacıbektaş'ın en yoğun yabancı ziyaretçileri İsrailli Aleviler. Kendilerini "Yahudi Alevi" olarak tanımlayan bu insanlar, Bektaşiliğe, Museviliğin İSİS inancıyla çok büyük benzerlikleri nedeniyle ilgi gösteriyor. İsrail'de inançlarını özgürce yaşayamadıklarını öne süren Yahudi Aleviler, İsrail'den Hacıbektaş'a yılda 6'ya yakın inanç turu düzenliyor, semah dönüp Alevi dedesinden ders alıyor.
Yabancı Alevilerin, Hacıbektaş'ta en fazla ziyaret ettikleri ibadethanelerin başında Ulusoylar Dergahı geliyor. Ulusoylar Dergahı'nın dedesi Mehmet Münir Ulusoy, Alevi inancı gereği 1964 yılında oluşturdukları ibadethanelerinde kapılarının herkese açık olduğunu belirtti.
Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretilerinin evrenselliğine dikkati çeken Ulusoy, 'Haktan alıp halka verme' felsefesini benimseyen Alevi-Bektaşi inancını öğrenmek için dünyanın farklı bölgelerinden Hacıbektaş ilçesine insanların geldiğini ifade etti. Bu yıl gerçekleştirilen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri sırasında İsrail, Güney Kore, Kolombiya'dan ziyaretçileri ağırladıklarını belirten Alevi Dedesi, "Hacı Bektaş-ı Veli'nin öğretileri tüm insanlığı kapsayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bu öğretileri bir kez gören insan kendinden bir parça bulur. Dünyanın farklı ülkelerinde tesadüfen veya çeşitli yollarla bu öğretilerle tanışan insanlar Hacıbektaş'a geliyor. Özellikle İlkbahar ve Yaz aylarında Kapadokya'ya gelen turistlerin yarısı Hacıbektaş'ı ziyaret ediyor. Her şey, bütün kainat, insanlar kardeştir. Bizim zihniyetimiz bütün hudutları ortadan kaldırmaktır. Bu bağlamda farklı ülkelerden aynı inanca sahip insanları bir mekanda buluşması kadar daha doğal bir şey olamaz. Biz bu dergahı 1964 yılında oluşturduk. O günden buyana her geçen gün yurtdışından ziyaretçi sayımız artıyor" diye konuştu.
CHA - haberler.com - 20 Ağustos 2008