'Yol'un hikâyesi bitmez!

'Yol'un hikâyesi bitmez!   Şerif Gören'in yönettiği 'Yol'da Tarık Akan ve Şerif Sezer başrolde. Türk...

'Yol'un hikâyesi bitmez!
 
Şerif Gören'in yönettiği 'Yol'da Tarık Akan ve Şerif Sezer başrolde.
 
Türk sinemasının başyapıtlarından Altın Palmiye ödüllü 'Yol'un Yılmaz Güney'le birlikte kurgusunu yapan Elizabeth Waelchi, orijinal versiyonda olmayan 30 dakikalık görüntüyle birlikte Gezici Festival'e konuk olacak

İSTANBUL - "Festivallerde otel odalarında sinemacılardan çok 'Yol' hikâyesi dinlemişliğim vardır. 'Yol'un hikâyeleri bitmez" diyor Gezici Festival Başkanı Ahmet Boyacıoğlu ve 'Yol'la ilgili yeni hikâyelerin bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek Avrupa Filmleri Festivali/Gezici Festival'e damgasını vuracağını anlatıyor.

Bu yıl 'Yol'un 25'inci, Yılmaz Güney'in de doğumunun 70. yılı. Gezici Festival, Türk sinemasının büyük ismi Yılmaz Güney'i özel bir etkinlikle anacak. 2-25 Kasım tarihleri arasında Ankara, Kars, Samsun ve Saraybosna'da düzenlenecek 13. Avrupa Filmleri Festivali/Gezici Festival'de Şerif Gören'in yönetmenliğini yaptığı, Güney'in senaryosunu yazdığı ve yapımcılığını üstlendiği 'Yol'un, Cannes'da da gösterilen orijinal versiyonda olmayan 30 dakikalık özel görüntüleri ilk kez seyirciyle buluşacak.

Ahmet Boyacıoğlu, 30 dakikalık özel görüntülerin, filmi Yılmaz Güney'le birlikte kurgucu Elizabeth Waelchli ile İsviçreli yapımcısı Donat Keush tarafından 'Yol'un 6 saatlik görüntüleri içinden hazırlandığını belirtiyor. Boyacıoğlu'nun verdiği bilgiye göre yapımcı Donat Keush, Yılmaz Güney'in filmi Cannes Film Festivali'ne yetiştirmek kaygısıyla, kurgusunu çok kısa bir sürede tamamladığını, ancak filmin bu haliyle içine sinmediğini ve yeniden kurgulamak istediğini anlatmış. Yılmaz Güney'in 'Yol'u yeniden kurgulayacak zaman bulamadan 'Duvar'ı çekmeye başladığını, sonra da hastalanıp çok kısa sürede öldüğünü hatırlatan Keusch, 'Yol'un son kurgusu yapılmamış, yani tamamlanamamış bir film
olarak kaldığının altını çiziyor.

Festivalin '25 Yıl Sonra Bilinmeyen Görüntüleriyle Yol' başlıklı bölümünde, önce 'Yol'un bilinen orijinal versiyonu gösterilecek. Sonra 'Yol'un kurgucusu Elizabeth Waelchli ile İsviçreli yapımcısı Donat Keush'un katılımıyla yaklaşık 30 dakikayı bulan 'özel görüntüler' izleyicilere sunulacak ve ardından bir panel düzenlenecek. Panelde Elizabeth Waelchli, filmin montaj serüvenini, Güney'in montaj sırasında hangi sahneleri neden çıkardığını 25 yıl önce tuttuğu montaj notlarınnın ışığında birinci elden tanık olarak anlatacak. Panele 'Yol'un yönetmeni Şerif Gören ile yardımcısı Muzaffer Hiçdurmaz'ın yanı sıra oyuncular Tarık Akan, Şerif Sezer, çekimler sırasında yaralanan Necmettin Çobanoğlu ve teknik ekipten birçok isim de katılacak.

Yıllarca yasaklıydı

Siyasi gerilimin dorukta olduğu 1980'li yıllarda Türkiye'de binbir güçlükle çekilen 'Yol'un görüntüleri yurtdışına kaçırılmış, kurgusu Paris'te Yılmaz Güney'in kontrolünde yapılmış ve 1982'de Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi Costa Govras'ın 'Missing' (Kayıp) filmiyle paylaşmıştı. Pek çok Yılmaz Güney filmi gibi uzun yıllar Türkiye'de yasaklı olan 'Yol', ancak 1990'lı yılların sonunda ticari gösterime çıkabilmişti.
Ankara Sinema Derneği'nin, Kültür Bakanlığı, Kars Belediyesi, Statoil ve Akman Holding'in katkılarıyla düzenleyeceği Gezici Festival, 2 Kasım'da Ankara'da başlayacak. 8 Kasım'da sona erecek Ankara ayağından sonra festival 9-15 Kasım arası Kars, 17-20 Kasım arası Samsun, 21-25 Kasım tarihlerinde ise Saraybosna'ya konuk olacak.

ERKAN AKTUĞ - RADİKAL
10.10.2007

Kültür Sanat Haberleri

Sizin Ali, Bizim Ali
'Biz Melek değiliz'
Hayatı Türkülerle Yorumlayan Kent
Türkçede Sesli ve Sessiz Harfler - Ünlü ve Ünsüz Harfler
Halk Müziği içerisinde ARGUVAN TÜRKÜLERİ ve Hikayeleri