'Yol kapatmaktan başka çaremiz kalmadı'

'Yol kapatmaktan başka çaremiz kalmadı' Tokat’ın Artova ilçesine bağlı 9 Alevi köyü, yol sorununun yıllardır çözülmemesini...

'Yol kapatmaktan başka çaremiz kalmadı'

Tokat’ın Artova ilçesine bağlı 9 Alevi köyü, yol sorununun yıllardır çözülmemesini protesto etmeye hazırlanıyor.

Tokat’ın Zile ve Artova ilçelerini birbirine bağlayan grup yolunun yıllardır asfaltlanmaması, yöre halkının sert tepkisine neden oluyor. Yolun tam Alevi köylerinin başladığı yerden sonrasının stabilize olması, tepkinin esas nedenlerinden. Yöre halkının bir kısmı “Biz Alevi olduğumuz için yolumuz yapılmıyor” derken, diğer bir kısmı “AKP’ye oy çıkmıyor diye yolumuz yapılmıyor” diyor.

EN BAŞTA KENDİLERİ AYRIMCILIK YAPIYOR

Birlikten, bütünlükten, tek milletten bahsedenlerin en başta kendilerinin ayrımcılık yaptığını belirten yöre halkı, “Alevi Açılımı’nın yapılacağının söylendiği şu günlerde Artova’da apaçık ayrımcılık yapılıyor” diyor. “Her seçim döneminde bu yolu propaganda malzemesi olarak kullanan siyasetçiler de oylarını alınca buraları unutuyorlar” diyor köylüler.

AĞAÇLAR ARTIK MEYVE VERMİYOR

Köylerin içinden geçen grup yolu birçok hastalığa da neden oluyor. Yöre halkının önemli bir bölümü astım ve bronşit hastası. Görüşlerini aldığımız köylüler, hastalıklarının bu yoldan kalkan toz nedeniyle olduğunu belirtiyorlar.

Yol kenarındaki meyve ağaçları yoldan kalkan toz nedeniyle meyve vermiyor. Yine yol kenarındaki tarlalarda da değişik tarımsal hastalıklar yüzünden verimin düştüğü belirtiliyor.

Yolun kötü olması ulaşımı da etkiliyor. Bu yolu kullanmak zorunda olan yöre halkının araçları çok sık arızalanmakta.

İYİ KÖTÜ BİR ASFALT VARDI...

Daha önce iyi kötü bir asfaltın olduğu, ancak “Yolunuzu yapacağız” denerek bu asfaltın da söküldüğü ve yıllardır hiçbir çalışma yapılmadığı belirtiliyor.

Bu sorunun çözümü için defalarca eylem yaptıklarını; valiye, Artova Kaymakamlığı’na ve belediyeye başvurduklarını, ancak hiçbir sonuç alamadıklarını belirtiyor köylüler. İl genel meclisi üyelerinin de olaya duyarsız kaldığını belirten yöre halkı, “Yolu kapatmaktan başka bir çaremiz kalmadı” diyor. Bir süredir Artova’ya inmeme eylemi yapan yöre halkı, 7 Eylül Pazartesi günü (bu gün) bu yolu trafiğe kapatacaklarını belirtiyor.

YOLUMUZ YAPILANA KADAR EYLEM YAPACAĞIZ

Kasım Atak (Gümüşyurdu Köyü Muhtarı): Artova-Zile arasındaki grup yolu Yenice ve Bebekderesi yol ayrımına kadar yapıldı. Mertekli köyü yol ayrımında yol bitiyor. Bu yol üzerinde 9 köy var. Yenice, Bebekderesi, Aktaş, Evlideresi, Gazipınarı, Gümüşyurt, Ulusulu, Bayırlı, Tanyeli ve Mertekli.

Bu köylerin hepsi de Alevi köyü. Bu durum bize gösteriyor ki, bu bölgeye bakan tüm yöneticiler ayrım yapıyor. Biz iki ilçeyi birbirine bağlayan bu yolun asfaltlanmasını istiyoruz. ‘Tüm ülkeyi duble yollarla döşeyeceğiz’ diyen Başbakan’a sesleniyorum: Bize tek şerit yol da yeter! Yeter ki asfalt olsun. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Tepki gösterince ‘Siz anarşist misiniz?’ diyorlar. Ancak yolumuz yapılana kadar eylem yapacağız.

Duran Bakır (CHP Artova İlçe Başkanı): Acil hastamız olsa hızlı gidemiyoruz. Yoldan kalkan toz enfeksiyona neden oluyor. Bu köyler AKP’ye oy vermediği için hizmet alamıyor. ‘Oy verirseniz yolunuz yapılır’ diyorlar. Büyük eylemler olmazsa sesimiz duyulmaz.

İsmail Demirsoy: Buğdayımız hasta. Yoncalarımızı hayvanlar yemiyor. Yeter, insanımız bu kadar toz yutmak istemiyor. Küçük arabaları geçtik, çimento fabrikasının büyük kamyonları, 10 tekerlekli kamyonlar, kırkayaklar buradan geçince hiç durulmuyor. 500 metre toz kalkıyor. Burada ne geçim var, ne hayat var, ne de sıhhat var.

Yakup Şener: 2007’de 17 kilometrelik bu yolun projesi ihale edildi. Ödeneğini yatırdılar. Ancak yetiştiremedik falan deyip çalışma başka köylere yapıldı. İki ilçe arasındaki grup yolu dururken kendilerine oy atan köylerin içine yol yaptılar. 2008’de de aynısı oldu. ‘Bu yıl da 1400 metre yol yaptık’ dediler. Hani nerede bu yol?

Hüseyin Sevik (Aktaş Köyü Muhtarı): 45 Kilometrelik yolun başlangıç ve bitiş noktası çok enteresan. Yolun ortasındaki 17 kilometrelik bölümü asfaltlamıyorlar. Bu yolu kullanan köyler de hep Alevi kökenli köyler. Hükümete oyun az çıktığı köyler.

Zarife Gençel: Nefes darlığım var. Üç öğün ilaç kullanıyorum. Bu yolun yüzünden hep hasta olduk. Biz de vergi veriyoruz. Başörtümüzü ağzımıza bağlamadan dolaşamıyoruz.

Telli Gençel: Ben bu yol yüzünden astım hastası oldum. Yolun tozunu her gün solumak zorundayım. Alevi köylerine kasıtlı olarak hizmet verilmiyor. Bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bizim çocuklarımız askere gitmiyor mu? Vergi almasını biliyorlar, yolu yapmasını da bilecekler.

Özmen Atsever (Bayırlı Köyü Muhtarı): Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ya bu yolu süreceğiz tekrar tarlaya çevireceğiz, ya da yolu kapatıp eylem yapacağız. Yol yapacağız diye tarlamızdaki, bahçemizdeki ağaçları söktürdüler. Artova’nın diğer yerlerinde ise yollar dar. Oralardan yol alamadılar. Sorunumuz için her makama gittik. İl genel meclisinden kaymakama, valiye kadar. Ancak bu sorunu çözmek için bir adım bile atmadılar.

Aktaş köyü bakkalı: Ben burada esnaflık yapıyorum. Aynı zamanda iki otobüs firmasının biletlerini satıyorum. Koca koca otobüsler buradan geçiyor. Bu toz yüzünden iş yapamıyorum. Gelenlerin dinlenmesi için bakkalın yanına koyduğum masalara kimse oturmuyor.

Cihan Sezer - Tokat/EVRENSEL - 07.09.2009

İLGİLİ HABERLER :

9 Alevi Köyünün Yol İsyanı

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR