Yılda 6 saat okuyoruz

Yılda 6 saat okuyoruz Türklerin ihtiyaç listesinde 'kitap' 235'inci sırada. Japonlar bir yılda 25, Türkler ise 10 yılda bir kitap...

Yılda 6 saat okuyoruz

Türklerin ihtiyaç listesinde 'kitap' 235'inci sırada. Japonlar bir yılda 25, Türkler ise 10 yılda bir kitap okuyor. Bir İngiliz gazetesi, Türk gazetelerinin toplamı kadar satıyor

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın (BES) AR-GE birimi " Türkiye'nin Okuma Alışkanlığı " adlı bir rapor yayımladı. Rapora göre, Türkiye'de okunan kitaplar, genellikle " siyaset, aşk, cinsellik " konularını işliyor. Günde ortalama 5 saat televizyon seyreden Türk halkı, kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat zaman ayırıyor. Türkiye, kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda. Japonya'da toplumun yüzde 14'ü, Amerika'da yüzde 12'si, İngiltere ve Fransa'da yüzde 21'i düzenli kitap okurken, Türkiye'de bu oran on binde 1.

BM İnsani Gelişim Raporu'nda kitap okuma sıralamasında, Türkiye 86. sırada yer alıyor. Bir Japon bir yılda ortalama 25, bir İsviçreli 10, bir Fransız 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor. Türkiye'de, okuma alışkanlığına sahip 70 bin kişi bulunuyor.

Rapora göre, Türkiye'de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla. Kitap için Norveçli 137, Alman 122, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye'de bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar harcıyor.

Karadeniz fıkrası okuyoruz

Türkiye'de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer alıyor. Türkiye'de öğrencilerin sadece yüzde 19'u, 25'ten fazla kitaba sahip. Türkiye'de en çok basılan yerli kitaplar Keloğlan masalları, Nasrettin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları, cinsel içerikli kitaplar ve dini bilgiler içeren ilmihal kitapları, en çok basılan yabancı kitaplar ise La Fontaine 'in fablları, Ezop masalları, Andersen masalları, Çocuk Kalbi ve cinsel konulu kitaplar oluyor.

İngiliz The Sun gazetesi Türkiye'deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Gazete okurlarının yüzde 85'i de yalnızca spor ve magazin sayfalarını okuyor.

Raporda, BES AR-GE uzmanları ailelere, çocuklarının kitap okuma alışkanlığının kazanması için önerilerde de bulunuyor. Çocuklara, bebeklik çağından itibaren kitap okunmasını ve önemli günlerde kitap hediye edilmesini öneren uzmanlar, çocukların, okuduğu ve aileleriyle paylaştığı her kitap için ödüllendirilmesi gerektiğini belirttiler.

Cumhuriyet - 22 Nisan 2008

Edebiyat Haberleri

10 Yaşar Kemal Romanından 10 Etkileyici Alıntı
Ulusalcı Olmak!
Paul Ricoeur
George Santayana