Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Yılbaşı evrensel kültür davranışı. Kutlamalarda dini yasaklara aykırı davranılmasın" derken, Müftü Çağrıcı "Çılgın kutlamalar günah, ancak eğlence yasağı getirmiyoruz" dedi
İstanbul Müftülüğü'nün, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2004'te yayımlanan yılbaşı kutlamasına ilişkin hutbeyi tekrarlaması üzerine başlayan tartışma sürüyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu, müftülüklerin hutbeleri merkezden bağımsız hazırladıklarını belirtirken, "İstanbul Müftülüğü de, oluşturduğu komisyon tarafından ilin ihtiyaçlarına, o haftanın önemine göre bir hutbe hazırlayıp yayımlamış. Onların işine merkez olarak müdahil olmuyoruz" dedi. Bardakoğlu, 2003'te yılbaşı kutlamalarına ilişkin kendisinin de bir değerlendirme yaptığını ve bunun hâlâ geçerli olduğunu belirtti.
Bardakdoğlu, 2003'teki değerlendirmesinde şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bugün dünyada yılbaşı kutlamaları, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlam ifade etmektedir. Dolayısıyla yeni yıl kutlamaları, işçi bayramı, doğum günü kutlamaları gibi evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, sonuçta bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimi olarak görülmelidir. Ancak bu kutlamalar esnasında kamuoyunu rahatsız edici ya da dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak doğru değildir."
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da yayımladıkları hutbenin 2004'teki ile aynı olmadığını, içerik olarak benzemesinin normal olduğunu savunarak şöyle konuştu:
"Hutbede, 2004'te olmayan 'meşruiyet içinde eğlenme gayet doğaldır' ifadesi yer alıyor. Bu bölüm atlanıyor. Bu ifadeleri özellikle metne ekledim. 'Eğlenirken dinin yasakladıkları şeyleri yapmayın' dedik. Alkolün de bulunduğu çılgınlığa varan eğlencenin günah, dinen kusur olduğunu insanlarımızın bilmesi gerektiği için söyledik. Kimseye zoraki eğlence yasağı getirdiğimiz yok. Ancak dünyada milyonlarca aç varken, aşırı eğlenceleri insanlığa aykırı buluyorum."
ÖNDER YILMAZ Ankara
MİLLİYET - 31 Aralık 2007
Yılbaşı dinsel değil kültürel anlam taşır
Her yılbaşında güncel tartışma konusu haline gelen "Yeni yıl kutlamaları" için Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, çağdaş yorumlarını sürdürdü. "Yılbaşı kutlaması" için "Evrensel kültürün bir parçası. Dinsel değil kültürel anlam taşıyor" diyen Bardakoğlu, "Yılbaşı kutlaması ile Noel kutlaması birbirine karıştırılmamalı. Noel, Hıristiyanların dini bayramıdır. Çoğu zaman yılbaşı ile birleştirilen Noel'in benimsenmesi misyonerliğe zemin hazırlar" uyarısında bulundu. Yılbaşı kutlamaları ile ilgili görüşlerini daha önce kamuoyu ile paylaştığını anımsatan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu, SABAH'a şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye'de genellikle Noel ile yılbaşı birbirine karıştırılıyor. Noel yani 'Christmas' dinsel bir bayramdır. Bu bayramın ve bayramla ilgili olarak yapılan adet ve törenlerin Müslümanlarca benimsenip uygulanması dinsel ve kültürel bir yozlaşma olarak görülmelidir. Bu tutum, kendi değerlerimizden uzaklaşma sürecini hızlandırdığı gibi halkımıza ve ülkemize yönelik Hıristiyan misyonerliği için oldukça elverişli bir zemin oluşturur."
İNSANLIĞA MAL OLDU
1 Ocak'ın, bütün uluslarca yeni yılın başlangıcı için kutlanan etkinliklere sahne olduğunu ifade eden Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Bugün yılbaşı kutlamaları, dinsel olmaktan öte kültürel bir anlam taşımakta. İnsanlar, yeni yıla yönelik iyilik, huzur ve barış beklentilerini bu kutlamalarda dile getirmekte. Yeni yıl kutlamaları evrensel kültürün bir parçası olarak üretilen ve geliştirilen, bütün insanlığa mal olan olumlu bir davranış biçimidir."
YASAKLARA DİKKAT
Bardakoğlu, "Yılbaşını, dini ve kültürel değerlerimize aykırı biçimde kutlamak, çevreyi rahatsız etmek, dinimizin emir ve yasaklarına, genel ahlaka ve toplumsal kurallara aykırı davranışlarda bulunmak, kesinlikle doğru değil" demeyi ihmal etmedi. Diyanet İşleri Başkanı, yeni bir yıla girerken, geçmiş yılların muhasebesinin yapılmasını, insanların kalan sınırlı ömrünü daha iyi kullanma bilinci kazanmasını da önerdi.
OKAN MÜDERRİSOĞLU
SABAH - 31 Aralık 2007