Diyarbakır’da hayatını kaybeden yazar Mehmed Uzun’un cenazesi, Diyarbakır’da çok sayıda kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.
DİYARBAKIR - Mide kanseri teşhisi konulmasının ardından İsveç’ten dönerek Diyarbakır’a yerleşen ve tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde yaşamını yitiren yazar Mehmed Uzun için Ulu Cami önünde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine, yazar Yaşar Kemal, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, DTP milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk, Akın Birdal, Gültan Kışanak, Osman Özçelik ve kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana ile çok sayıda kişi katıldı.
Törende, Uzun’un vasiyeti üzerine yazar Yaşar Kemal, DTP Genel Başkanı Türk ile KADEP Genel Başkanı Elçi birer konuşma yaptı.
Yazar Kemal, ilk defa bir edebiyatçının cenazesine bu kadar insanın katıldığını söyledi. Mehmed Uzun için kitaplar, destanlar ve şiirler yazılacağını kaydeden Yaşar Kemal, “Bu konuştuklarımız Mehmed için az bir şey. Bu adam benim her şeyimdi. Büyük bir adamdı. Mehmed bu halkın gözbebeği olacaktır” dedi.
Uzun’un modern Kürt romanını yaratmış büyük bir usta olduğunu bildiren Kemal, “Uzun’un romanları pek çok dünya diline de çevrilmiştir. Böyle de kalmayacak, bu romanlar klasikleşecek, insanlığın malı olacaktır. Uzun’un roman macerası uzun, yoğun bir maceradır” diye konuştu.
Mehmed Uzun’un anadili kadar Türkçe’yi de iyi öğrendiğini ifade eden Kemal, şöyle devam etti: ‘Türk halk dili de çok zengindir. Türk halk dili de çağlar boyunca büyük sözlü edebiyatı yaratmış, Dede Korkut, Köroğlu gibi destanları, Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu gibi büyük halk şairleri olmuştur. Mehmet Uzun bu iki halkın da dilini, sözlü ve yazılı edebiyatlarını öğrenmiş, iki dili de kaynak yapmıştır. Uzun, başta İsveç olmak üzere dünya kültürlerini de özümsemiştir.”
Yaşar Kemal, “İnsanlığı insanlık eden, her şeyden önce kültürdür ve dünyada hiçbir kültür hiçbir kültüre zarar vermemiş, her kültür öbür kültürü beslemiştir. Bu anlaşılmıyor. Kültürler birbirlerini öldürmezler, kültürler birbirini çoğaltırlar, yaşatırlar. Bunu bilmeyenler kendi kültürlerini de öldürüyor, yasakladıkları kültürü de öldürüyorlar” dedi.
Bir ülkede kültürlerin çeşitliliğinin o ülkenin zenginliği ve büyüklüğü olduğunu vurgulayan Kemal, sözlerini şöyle tamamladı: “Uzun’un romanı, kişiliği insanlığımızın zenginliğidir. Bu insan, politikada da dimdik durmuştur. Orada da hatalar işlememiş, her zaman şiddeti kınamıştır. Yaşamı boyunca, konuşmalarıyla, eserleriyle savaşa karşı koymuştur. Ne olursa olsun, kimler karşı koyarsa koysun, Türkiye barışa kavuşacaktır. Ben de buna inanıyorum. Yakında bu savaş barışla bitecek ve Mehmet mezarında rahat edecek.”
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de Mehmed Uzun’u hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi. Türk, şöyle konuştu: “Yüreğimizde, Mehmed’in yarattığı değerleri, eserleri hep tutacağız. Halkına sunduğu hizmetleri hiçbir zaman unutmayacağız. Mehmed Uzun, Nobel ödülünü hak etmişti. Ama Uzun için önemli olan halkının verdiği Nobel ödülüdür. O halkını çok seviyor ve onlara bir şeyler vermek istiyordu. Halkının sesi ve vicdanı oldu. Biz onu böyle bileceğiz. O alkışları hak etti ve onu alkışlarla uğurluyoruz.”
Törende, KADEP Genel Başkanı Elçi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Kürtçe konuşma yaptı.
Ulu Cami önündeki törenin ardından yazar Uzun’un cenazesi çok sayıda kişi tarafından alkışlar eşliğinde Mardinkapı Mezarlığı’nda götürülerek, toprağa verildi.
AA - NTV
13 Ekim 2007 Cumartesi