YARSAV, 'HUKUK DEVLETİNDE ÜSTÜN OLAN NE DİNİN NE DE SİYASİ OTORİTENİN İSTEK VE BEKLETİLERİDİR'
YARSAV, Danıştay'ın din derslerinin zorunlu eğitime dahil edilmesine karşı açılan davada verdiği karar sonrası ?bize danışılmalıydı' diyen Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu'na tepki göstererek, 'Hukuk devletinde, üstün olan ne dinin ne de siyasi otoritenin istek ve beklentileridir' dedi.
ANKARA (ANKA)- Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun yaptığı açıklamaya tepki göstererek, 'Hukuk devletinde, üstün olan ne dinin ne de siyasi otoritenin istek ve beklentileridir' dedi.
YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyet savcılarının görevlerini yapmadıkları, Danıştay'ın hukuksal verilerini gözetmediği, belirli davalarda görev yapan Cumhuriyet savcıları ve yargıçların özel konuşmaları olarak sunulan yasal olmayan bazı kayıtlar yansıtılarak taraflı oldukları gibi yargı ile ilgili olarak çıkan ve süreklilik arzeden, ayrıca sorumluluk sahibi kişilerin hukuksal içerikten yoksun açıklama ve beyanatlarına yanıt verdi.
-'CUMHURİYETİN SAVCILARI EMİRLE HAREKET ETMEZ'
Eminağaoğlu, 'Cumhuriyetin savcıları, herhangi bir siyasi partinin emri ya da isteği üzerine hareket eden veya Bakanlığın emri altında görev yapan kişiler değil, Cumhuriyetin savcılarıdır ve görevlerini yaparken dayanakları da hukuk ve yasadır, bir başka şey değildir. Bunun kavranamaması ve sorumluluk sahibi kişiler tarafından aksi yönde tavsiye, telkin ve beyanlarda bulunulması, o kişilerdeki hukuk devleti ve erkler ayrılığı anlayışının düzeyini de göstermektedir' dedi.
Yargı kararlarının bilimsel ve hukuksal yönden sadece ilgili platformlarda eleştirilebileceğini belirten Eminağaoğlu, şöyle devam etti:
'Eleştiriler, bu kararlara uyma yükümlülüğündeki kişi ve kurumlar yönünden, yargı kararlarının hukuksal içerikten yoksun olduğu, kişisel düşüncelerine göre ve önyargı ile verildiği şeklinde, yargı organlarını hukuk alanının dışında gösterir biçimde asla olamaz. Hele de kararlarına ulusal ve uluslararası hukuksal metinleri referans alan ve tek dayanağı hukuk olan yargı organlarına, hukuksal gerçekleri değil, dinsel kurallar ile bu alandaki kişi ve kurumlardan görüş alınmadığı yolunda geçmişteki ulemaya danışılmadığı benzeri'eleştiri yöneltilmesi, dinin devlet işlerine ve hukuk kurallarıyla düzenlenen alana müdahalesi niteliğindedir. Bu durum laik bir hukuk düzeninde asla kabul edilemez. Hukuk devletinde, üstün olan ne dinin ne de siyasi otoritenin istek ve beklentileridir. Üstün olan tek şey hukukun üstünlüğüdür. Bu nedenle yargı organlarına saldırı niteliğindeki açıklamalardan uzak durulmalı, yargı organları sürekli tartışılan hedefteki kurumlar haline getirilmemelidir.'
-YOUTUBE SAVCISI KUŞATMA ALTINDA
Eminağaoğlu, Youtube adlı internet sitesinde ses kayıtları izinsiz olarak yayınlanan Ankara Cumhuriyet Savcısı S.D. nin kuşatma altına alındığını da belirterek, 'Belirli davalarda görevlerini yapan yargıç ve savcılar hakkında, yasal olmayan yöntemlere dayalı ve özel konuşma ve görüşmeleri olarak sunulan açıklamaların kamuoyuna duyurulması da, bu kişilerin görevlerini yerine getirirken nasıl bir kuşatma altında tutulduğunu gösteren ibret verici olaylardır' dedi.
HABERX - ANKA - 07 Mart 2008