YARGITAY’DAN EMSAL OLUŞTURACAK KARAR
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kocanın eşini örtünmeye zorlamasının “sosyal şiddet” olduğuna dikkat çekti. Eşinin kendisini örtünmeye zorlaması nedeniyle boşanma davası açan T.L’nin başvurusunu yerel mahkeme reddetti. T.L. kararı temyiz etti. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu.
Dairenin yerel mahkemenin kararını bozma gerekçesinde, kocanın eşini “çağdaş kıyafetlere aykırı giyinmeye zorlamasının” ortak hayatı temelinden sarsacak bir davranış olduğu vurgulandı. Dairenin emsal oluşturacak kararında kocanın tutumunun “evlilik birliğinin sarsılmasına neden olacağı” belirtildi.
Yargıtay: Sosyal şiddet
Yüksek mahkeme örnek oluşturacak kararında örtünmeyi de ‘çağdışı kıyafet’ olarak niteledi
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi aldığı örnek kararda ‘Eşin örtünmeye zorlanması sosyal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan davranışlardandır’ dedi.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kocanın eşini örtünmeye zorlamasının “sosyal şiddet” olduğuna dikkat çekti.
Kocanın karısını “çağdaş kıyafetlere aykırı giyinmeye zorlayamayacağını” vurgulayan Yargıtay, örnek bir karara imza attı. Alınan bilgiye göre eşinin kendisini örtünmeye zorlaması nedeniyle boşanma davası açan T.L’nin başvurusu yerel mahkeme tarafından reddedildi. T.L. kararı temyiz etti. Dosya, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma gerekçesinde, eşini “çağdaş kıyafetlere aykırı giyinmeye zorlamanın” ortak hayatı temelinden sarsacak bir davranış olduğu vurgulandı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal kararda şu görüşlere yer verildi:
“Eşin örtünmeye zorlanması sosyal şiddete yönelik bir davranış olduğundan evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan davranışlardandır. Yapılan soruşturma, toplanan delillerle davalı kocanın karısını çağdaş kıyafetlere aykırı giyinmeye zorladığı ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.”
CUMHURİYET - 23 Ağustos 2008