Yargıtay Birinci Başkanvekili Uyardı : Yasama Laikliğe Dokunamaz

YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANVEKİLİ OSMAN ŞİRİN'DEN TÜRBAN TEPKİSİ:Yasama laikliğe dokunamazYargıtay'ın Cumhuriyet'in temel ilkelerinin...

YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANVEKİLİ OSMAN ŞİRİN'DEN TÜRBAN TEPKİSİ:

Yasama laikliğe dokunamaz

Yargıtay'ın Cumhuriyet'in temel ilkelerinin zaafa uğratılamayacağına yönelik açıklamasını anımsatan Şirin, 'Yargıtay sözlerinin hukuken arkasındadır' dedi

AKP ve MHP'nin üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya yönelik girişimlerine Danıştay ve Yargıtay Başsavcılığı'nın ardından bir tepki de Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin'den geldi. Yargıtay'ın geçen eylül ayında yaptığı 'cumhuriyetin temel ilkelerinin zaafa uğratılamayacağı'na yönelik açıklamasını hatırlatan Şirin, "Bugün Yargıtay, sözlerinin arkasındadır. Hukuken arkasındadır, hukuki eylemlerle de arkasında olacaktır. Sözlerimiz, Anayasa değiştirme yetkisine müdahale değildir. Ancak o yetkiler, laiklik ilkesine dokunmaya imkân tanımaz" dedi.

Hareketli saatler

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Osman Güven Çankaya ile 8. Ceza Dairesi üyesi Ali Erol Özgenç'in emekliye ayrılmaları nedeniyle saat 16.00'da düzenlenen tören öncesi Yargıtay'da hareketli saatler yaşandı.

Üniversitede türbanın serbest bırakılması girişimine tepki gösteren Yargıtay üyesi 30'u aşkın kadın yargıç dün Osman Şirin ile görüştü. Kadın üyeler, türban düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu'na inmeden Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun toplanarak ortak tavır belirlenmesi, gerekirse cüppelerle Anıtkabir'e yürünmesini istedi.

'Bar bar bağrılıyor'

Kadın üyelere, gerekenlerin yapılacağını söyleyen Şirin, saat 16.00'da düzenlenen törende, metne bağlı kalmadan şu konuşmayı yaptı:

"İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okuduğumuzda ne o fakültenin içinde örtünme ihtiyacını duyan bir kızımız vardı, ne de kapılarda 'örtünmeliyim, inancımın ve dinimin gereği budur' diye eyleme girişen bir kişi. 3 üniversite vardı.

Her birisinde çağdaş görünüm ve ayırmayan giysilerle eğitim sürdürüldü. Ne oldu o bizim güzide üniversitelerimize? Bugün kapılarında 'inancım gereğidir' diye bar bar bağrılıyor. O bağırmalara anlayışları doğrultusunda destek verenler diğer gündemleri unutarak bunu Anayasa ve yasa değişikliklerine konu ediyor."

Dakikalarca alkışlandı

Konuşması dakikalarca alkışlanan Şirin, yasamanın ülkenin beyni, yürütmenin kalbi, yargının ise akciğeri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Yargı, teneffüsü sağlar. Ancak o zaman değerli organlar ayakta kalabilir. Bu organların hasım olduğu düşünülebilir mi? Sözlerimiz anayasa değiştirme yetkisine müdahale değildir. Ancak o yetkiler, laiklik ilkesine dokunmaya imkân tanımaz."

Emekliye ayrılan Çankaya da "Din ve ibadetin gösteriş için yapılmadığı günlerden bugünlere gelinmesi çok üzücü. Radikal milliyetçi akımlar, dini gösteriş için kullananlar. Bunlar ülkeyi parçalar. Yugoslavya, Irak nasıl bu duruma geldi? Herkes aklını başına alsın. Ülkeyi kuranlar şimdikilerden daha akılsız değildi" dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
MİLLİYET - 5 Şubat 2008

Yargıtay'dan türban eylemcisi velilere, 5 yıla kadar hapis istemi

Yargıtay, Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren okul idaresini protesto ederek zorla okula giren ve eğitime ara verilmesine neden oldukları iddia edilen üç velinin, 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına karar verdi.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve beraat eden üç öğrenci velisiyle ilgili kararın temyiz incelemesini tamamladı. Kararda, olay günü Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren okul idaresi tarafından bahçe kapılarının kapatılarak, derse başlanıldığı belirtildi.

Bu sırada okulda çocukları okuyan üç sanığın, okula girmeyen öğrencileri ve velileri yönlendirerek slogan attırdıkları ve bahçe duvarındaki tel örgüleri keserek grubun okul bahçesine girmesini sağladıkları kaydedilen kararda, olaylar neticesinde okulda bir süre eğitime ara verildiği belirtildi.

Kararda, "Sanıkların eylemlerinin, 765 sayılı TCK'nın 188/8. maddesinde düzenlenen 'öğrenci olmadıkları halde haksız eylem ve davranışlarıyla eğitim ve öğretim çalışmalarının aksamasına veya kesilmesine neden olmak' suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı biçimde beraatlarına karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir" denildi.

Bozma kararı uyarınca sanıklar Y.Y., İ.B. ve N.K., 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak.

ANKARA Anka
MİLLİYET - 5 Şubat 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor