Zaman gazetesi, referandum çalışmasına Aleviler'den başladı. Temsilcisi oldukları örgütlerin Alevi toplumunda geniş bir tabana dayanmadığı bilindiği halde "Alevi kanaat önderleri" diye tanımlanan kimi isimlere dayandırılarak, Aleviler'in referandumda "evet" oyu verecekleri iddiası ortaya atıldı.
Zaman gazetesi, Aleviler'e yönelik bir bölme harekâtına girişileceğinin ipucunu, referandum sürecinin somut uğraklarının belirginleşmeye, Aleviler'in seçim dönemlerinde geleneksel olarak desteklediği düşünülen CHP'de değişim rüzgarlarının esmeye başladığı bir dönemde verdi.
Zaman'da dün yayımlanan "Alevi kanaat önderlerinden referanduma 'evet' çağrısı" başlıklı bir haberde, birkaç Alevi örgütün "Alevi kanaat önderi" diye nitelenen temsilcilerinden alınmış görüşlere dayandırarak, Alevilerin AKP'nin Anayasa değişiklik paketine ilişkin referandumda "evet" oyu verecekleri iddiası gündeme getirildi. Haberde, toplumun farklı kesimlerinde heyecanla karşılandığı iddia edilen Anayasa değişiklik paketinin Aleviler tarafından da büyük bir kazanım olarak görüldüğü ileri sürüldü.
Anayasa değişikliği paketinin demokratikleşme yolunda önemli bir adım olduğu düşüncesinde ortaklaşıldığı söylenirken, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Metin Tarhan'ın, "bu Anayasa paketinin desteklenmesi gerekiyor. Demokrasiye dönük atılan her adım bizim taleplerimizi de karşılamaya yönelik olacaktır", Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun'un da, "Türkiye'de evrensel insan hakları düşüncesinin, inancın ve kişilik haklarının demokratik normları geliştirilir ve açılımlarla dünya standartlarını yakalarsa, tabii ki destekleriz. Bu alanda da çok güzel kazanımlar elde ediliyor. Bu açıdan referandumu sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Genel Başkanı Özdemir Özdemir, "Anayasa paketinin Alevilerin beklediği gibi özellikle cemevlerinin özellikleriyle ilgili bir düzenleme getirmediği, ancak her şeye rağmen paketten memnun oldukları"nı ifade ederken, LDT Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç, "12 Eylül Anayasası'nın ruhuna müdahale ettiği"ni dile getirdiği Anayasa değişikliği paketi için referandumda "evet" oyu vereceklerini açıkladı.
"Alevi Raporu'yla yetinin"
Zaman gazetesinin, Aleviler'in belli başlı taleplerinin Anayasa'da ifade edilmesi mücadelesinden geri adım attırılmasına yönelik bir girişim olarak da görülebilecek olan bu manipülasyonu, AKP hükümetinin bu hafta içerisinde açıklaması beklenen "Alevi Raporu"na yöneltileceği öngörülen tepkilerin etkisini azaltmak hedefini akla getirdi.
AKP hükümetinin "Alevi Açılımı" kapsamında planladığı "Alevi çalıştayları"nın ardından hazırlanan ön rapor belli başlı Alevi örgütlerinin yoğun tepkisini çekerken, raporun bu hafta içerisinde kamuoyuna açıklanacak olan son halinde de Aleviler'in taleplerine cevap olamayacağı biliniyor.
Çalıştaylarda en tartışmalı konuların başında gelen Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmesi talebi hükümetin "kütüphane ve anı evi" kurulması kararıyla boşa çıkarılırken, tartışmalı bir diğer başlık olan zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi de görmezden gelindi. AKP tarafından, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatında yapılacak bir değişiklikle, Aleviliğin de ders kitaplarına dahil edilmesi formülü geliştirilirken, cemevlerine ibadethane statüsü kazandırılması yönündeki görüşmeler de kurulacak bir komisyona havale edilecek.
Kim bu Zaman'ın "Alevi kanaat önderleri"
Zaman gazetesinin haberinde, 189 derneğin çatı örgütü olan ve 250 bin üyeye sahip bulunan Alevi ve Bektaşi Federasyonu'ndan (ABF) ve Türkiye çapında yaklaşık 60 şubeye sahip Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden (PSAKD) temsilcilerin görüşlerine yer verilmemesi dikkat çekti.
ABF ve PSAKD temsilcilerinin Anayasa değişiklik paketi konusundaki genel yaklaşımının bilinmesi nedeniyle referandum konusundaki tavırları öngörüldüğü için görüşlerine başvurulmadığı akla gelirken, görüş alınan isimlerin ise, başlarında bulundukları Alevi örgütlerinin ise sahip oldukları kitlesellikten çok, "devletin Alevileri" tanımına uygun yönelimde olmalarından dolayı tercih edildikleri tahmin ediliyor.
Zaman'ın Alevileri'ni hükümet ve Fethullah da seviyor
Zaman gazetesi haberinde görüşlerine yer verilen isimlerin AKP ve Fethullah Gülen cemaati ile yakınlıkları göze çarpan bir diğer önemli noktayı oluşturdu.
Basında çıkan haberlerde hangi kurumun başkanı olduğu konusunda bir karmaşa yaşanıyor gibi görünse de, Zaman haberinde yer alan Metin Tarhan'ın "Erikli Baba Dergâhı Derneği"nin başkanı olduğu biliniyor. Fethullah Gülen cemaatinin organizasyonlarından biri olan Abant Platformu'nun 2007 yılındaki "Tarihi, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik" başlıklı toplantısına katılan birkaç Alevi temsilcisinden biri olan, yine Gülen cemaatinin Gazeteci ve Yazarlar Vakfı'nın geçtiğimiz Nisan ayında verdiği ödüllerin seçici kurulunda yer alan Tarhan'ın AKP ile de sıkı temas halinde olduğu gözden kaçmıyor.
Metin Tarhan, AKP'nin düzenlediği Muharrem iftarına diğer önemli Alevi örgütleri protesto ederek katılmazken düzenli katılan birkaç isimdem biri olma özelliğini taşıyor. Tarhan'ın başkanı olduğu İstanbul Zeytinburnu'ndaki Erikli Baba Dergâhı da, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği ilk cemevi olmuştu. Ziyaretin 2007 genel seçimlerinden önceye rastlaması oy tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da, AKP'nin Alevi Açılımı"nı destekleyen, AKP'nin Muharrem iftarlarının sürekli katılımcılarından olan, Mazlum-Der gibi gerici örgütlenmelerle teması bulunan bir isim olarak tanınıyor. Altun'un da basına verdiği çeşitli demeçlerde Fethullah Gülen'in çalışmalarını takdir ettiği biliniyor.
Fermani Altun, AKP'nin Alevi açılımından ve Mart 2009 yerel seçimlerinden önce, oyunun rengini belli ediyor ve Radikal'den Oral Çalışlar ile yaptığı bir görüşmede, "AKP'nin yaptığı birçok iyi şey vardır. DGM’lerin kaldırılması, AB yolunda reformlar yaptılar, bunlar çok güzel şeyler. AKP’yi tek başına Başbakan Erdoğan yönetiyor, onun görüşlerine karşı olabilirsin ama teşkilatlarda çok iyi kişiler de var. Sivas'ta yapılan vahşet, derin güçlerin bir oyunu. Devletin içindeki derin kişilere karşı birlik olmalıyız. Bütün Sünni kişilere laf söylemek olmaz" diyordu.
PSAKD ne demişti
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 24-25 Nisan 2010 tarihinde Ankara'da yapılan PSAKD 11. Olağan Genel Kurulu sonuç bildirgesinde, AKP hükümetinin Meclis'ten geçirdiği ve 12 Eylül 2010 tarihinde de referanduma sunulacak olan Anayasa değişikliği paketi de değerlendirilmişti. Anayasa değişikliğine ilişkin tutumun ortaya konulduğu sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verilmişti:
"AKP hükümeti ve diğer siyasi çevreler Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinde samimi olsalardı, Anayasa ile ilgili değişiklik paketine örneğin, zorunlu din dersi uygulamasını kaldırılmasını veya Cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edilmesini koyarlardı. Bunlar yapılmadığı gibi, AKP hükümeti dalga geçer gibi, zorunlu din derslerinin yanına yeni bir din dersi ilave etmeye, Madımak Oteli’ni utanç müzesi yapmamak için, kamuoyunu “sosyal tesis ve kütüphane” gibi sahte gerekçelerle oyalamaya, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı daha da güçlendirmeye çalışıyor. Mevcut siyasal yapı, iktidarıyla, muhalefetiyle bu sorunları çözmekten uzak gözüküyor. Çünkü sorunların çözümü öncelikle bir darbe anayasası olan, 12 Eylül Anayasası’nın tümüyle değiştirilmesinden, sivil, katılımcı ve demokratik bir Anayasa yapmaktan geçiyor. Oysa mevcut siyasi iktidar Anayasa değişikliği ile demokratikleşmeyi değil, tek parti diktatörlüğünü hedefliyor."
ABF Genel Kurulu'ndan değerlendirme bekleniyor
Alevi ve Bektaşi Federasyonu'nun konuya ilişkin görüşünün ise bugün Ankara'da gerçekleştirilecek olan 5. Olağan Genel Kurul'da şekillenerek kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Zaman gazetesindeki haberin bugün toplanacak olan ABF Genel Kurulu'ndan bir gün önce çıkması tesadüf olarak değerlendirmek mümkün değilken, AKP hükümetinin Anayasa değişiklik paketinin ve refrandum sürecinin genel kurulda gündeme getirilerek değerlendirileceği ve sonuç bildirgesinde de yer verileceği tahmin ediliyor.
(soL-Haber Merkezi) - 30.05.2010