‘Vahşet’ demek bile az!
Tersane işçilerinin ölüsüne bile insanca muamele yapılmıyor. Kaza geçiren işçiyi boynundan gemiye astılar
Tuzla tersanelerinde bir işçi daha önlem alınmadığı için hayatını kaybetti. Öldüğü, bir gün sona ailesinin tersaneye gelmesiyle anlaşılan işçinin ölüsüne yapılan insanlık dışı muamele, işçileri isyan ettirdi. Denize düşerek hayatını kaybeden işçi, boynuna ip geçirilerek denizden çıkartıldı ve bu şekilde bir gemiye asıldı. Tersanede bulunan köpeklerin cesede saldırmasına rağmen işçi, savcı gelene kadar gemide asılı halde bekletildi.
Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Şahin Çelik Tersanesi’nde Sıkyatov Mihail isimli tamir gemisinde çalışan Metin Turan isimli işçi, önceki gün fazla mesaiye kalacakları için arkadaşlarına kumanya getirmek için gemiden ayrıldı. Bu sırada denize düşerek hayatını kaybeden Turan’ın kaybolduğunu kimse fark etmedi. Turan’ın eve gelmemesi üzerine ailesi dün sabah tersaneye gelerek Turan’ı sordu. Bunun üzerine tersane yetkilileri Turan’ı aramaya başladı. Tüm aramalara rağmen Turan bulunmayınca, işçilerin uyarısı üzerine denize bakan yetkililer, Turan’ın cesediyle karşılaştılar.
Boynuna ip geçirdiler
Bundan sonra yaşananlar ise tersanelerde işçiye verilen değeri gözler önüne serdi. Denizden çıkartılırken Turan’ın boynuna ip geçirildi ve Turan bir gemiye asıldı. Bu sırada tersanede bulunan köpekler Turan’ın cesedine saldırdılar. Savcı gelene kadar asılı olarak bekletileceğini öğrenen işçiler ise olaya tepki göstererek cesedin yere indirilmesini istediler. Yetkililer, işçilerin bu talebini yerine getirmek yerine çağırdıkları güvenliklerle işçileri alandan uzaklaştırmak istediler. Bunun üzerine iki gemide çalışan onlarca işçi olaya tepki olarak iş bıraktı.
Taşeron firmada çalışıyordu
Güven Raspa adlı taşeron firmada çalışan Metin Turan’ın 25 yaşında olduğu ve Samsunlu olduğu ifade edildi. Kazanın gerçekleştiği tersanede çalışan işçiler gazetemize yaptıkları açıklamalarda, sorumluların cezalandırılmasını istediler. “Bizi insan yerine koymadıklarını bir kez daha gördük” diye konuşan Süleyman Şahan, arkadaşlarına yapılan muameleyi kabul etmediklerini dile getirdi. Köpeklerin arkadaşlarının cansız bedenine saldırmasına rağmen cesedin asılı olarak bekletildiğini anlatan Şahan, “Bu işten sorumlu olanlardan hesap sorulmasını istiyoruz” diye konuştu.
4 gün önce yine kaza olmuş
Halil isimli işçi ise aynı gemide 4 gün önce meydana gelen kazada bir arkadaşlarının parmağının koptuğu bilgisini verdi. Buna rağmen önlem alınmadığı için Turan’ın hayatını kaybettiğini anlatan işçi, “Davutpaşa’da öldüler, Sedef’te öldüler, geçen hafta işe gelen iki arkadaşımıza tersane yolunda araba çarptı. İkisi de ağır yaralı, hastanede yatıyor. Önlem alınması için ne bekliyorlar? Bomba mı patlaması lazım?” diyerek olaya tepki gösterdi.
Kemal Ertürk isimli işçi ise Güven Raspa’da iki yıl önce de bir arkadaşlarının meydana gelen kazada hayatını kaybettiğini, ancak hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını dile getirdi.
Sorumlular cezalandırılsın
Baret gazetesinden yapılan açıklamada, olayda sorumluluğu olanların cezalandırılması istendi. Yapılan açıklamada, son 7.5 ayda iş cinayetlerinde 14 işçinin hayatını kaybettiği belirtilerek, olayda sorumluluğu olanlardan hiçkimsenin herhangi bir ceza almadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bir hafta önce Davutpaşa’da gerekli önlemler alınmadığı için yaşanan patlamanın ardından tersanelerde yaşanan son olay, işçilere verilen değeri bir kez daha gözler önüne serdi. Patronların gerekli iş güvenliği önlemlerini almasını sağlamayanlar, yaşanan kazaların ardından ölen işçilerin ailelerine aylık bağlayacaklarını açıklayarak sorumluluklarının üstünü örtmeye çalışıyorlar. Açıklanan resmi raporlara göre ölümlerin sorumlularının iş güvenliği önlemi almayan patronlar olduğu ortada iken, hiçbir kurum harekete geçmiyor. Bu da yetmezmiş gibi ölen arkadaşlarımıza insanlık dışı muameleler yapılıyor. Yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)
Bakan patronlara arka çıkmıştı
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, ağustos ve eylül aylarında peş peşe 5 işçinin yaşamını yitirmesinin ardından tersanelere gelmek zorunda kalmış, ancak işçilerin tepkilerine rağmen tersanelerde gereken önlemlerin alındığını ileri sürmüştü. Kamuoyunun baskısı üzerine 7 Eylül’de tersaneler bölgesine gelen Çelik, iş kazalarının yaşandığı 2 tersanede inceleme yapmış, burada yaptığı açıklamada, “Bunları gelişen Türkiye şartlarında son derece normal karşılıyoruz” diye konuşmuştu. Bakan, ziyarette hiçbir işçi ile görüşmemiş, sadece patronlarla görüşüp Tuzla’dan ayrılmıştı.
EVRENSEL - 6 Şubat 2008