ANKARA - Madımak Otelini'nin Utanç Müzesi olması talebiyle dört koldan başlayan yürüyüş Ankara'da sona erdi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Madımak Oteli'nin müze olası talebiyle Kültür Bakanlığı'na dosya sundu.
İstanbul, İzmir, Samsun ve Antep'ten 5 Haziran'da yürümeye başlayan PSAKD üyeleri sabah saatlerinde Ankara'ya ulaştı. Kurtuluş Parkı'nda toplanan alevilere, Alevi Bektaşi Federasyonu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, EMEP, Aka-Der, DİSK ve bağlı sendikalar, KESK'e bağlı Eğitim-Sen, SES, BTS'nin de aralarında olduğu çok sayıda örgüt ve siyasi parti destek verdi.
PSAKD üyleri, Kurtuluş Parkı'ndan ilk olarak PSAKD Genel Merkezi önüne ardından ise Ulus da bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı önüne yürüdü.
1993 yılında Sivas Madımak Oteli'nde katledilen 33 kişinin resimlerinin bulunduğu dev pankartın taşındığı eylemde, “Sivas'ın ışığı sönmeyecek”, “Katil devlet hesap verecek”, “Sivas şehitleri ölümsüzdür”, “Madımak Oteli müze olacak” şeklinde sloganlar atıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı önünde basın açıklamasını Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül okudu.
'Unutulmaması ve yeni katliamların yaşanmaması için'
33 kişinin yakıldığı Madımak Oteli'nin verilen mücadele sonucu kamulaştırıldığını söyleyen Güzelgül, 18 yıl boyunca tüm alevilerin, Madamak'ta yakınlarını kaybedenlerin “Madımak Utanç Müzesi olmalıdır” talebini haykırdığını hatırlattı. Güzelgül, Madımak katliamının unutulmasının yeni katliamların yaşanması anlamına geleceğini kaydetti.
Katliamın devlet yetkililerinin ve Türkiye halklarının gözleri önünde alenen işlendiğini belirten Güzelgül şunları söyledi: “Bir devlet, öncelikle yurttaşlarının can güvenliğini sağlamak için vardır. Konu can güvenliği olunca tüm yurttaşlar eşittir. Ama biz biliyoruz ki; 2 Temmuz 1993 günü devlet, Madımak Oteli'nde yurttaşlarını korumadı, koruyamadı ya da korumak istemedi. Yetkililerin sorumlulukları bir yana, kurum olarak devlet suçludur.”
'Devlet, tüm insanlık aleminden özür dilesin'
Devletin sadece, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarından, Alevi ve Sünnilerden, Sivas ve Türkiye halklarından değil, tüm insanlık aleminden özür dilemesi gerektiğini vurgulayan PSAKD Genel Başkanı Güzelgül, “Özür dilemenin nişanı- işareti- simgesi ise orayı utanç müzesi yapmaktır” diye konuştu.
Devletin, Anadolu'nun tüm halkalarının farklılıklarıyla bir arada yaşaya bilmesinin koşullarını sağlamakla yükümlü olduğunu ifade eden Güzelgül, devletin ayrım yapmadan tüm yurttaşların yaşam haklarını güvence altına alma zorunluluğu olduğunu kaydetti.
Benzer katliamların yaşanmaması için Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması gerektiğini söyleyen Güzelgül, bunun için Madımakta yakınlarını kaybedenlerin, PSAKD'nin mutlaka öneri ve görüşlerinin alınmasını istedi.
Açıklamanın ardından, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticilerinden oluşturulan bir heyet Kültür Bakanlığı'na giderek, taleplerinin bulunduğu bir dosya sundu.
Bu arada, Madımak'ta yakınlarını yitiren aileler yarın Sivas'a giderek Madımak Oteli önünde, “Nasıl bir Madımak” istedikleri konulu basın açıklaması yapacak.
(ETHA) - 7 Haziran 2011