TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, Amasya'da "Okul değil arkadaş baskısı" olduğu yönündeki raporu, "Hepiniz ramazanda farklı davranış gösterebilirsiniz" sözleriyle savundu
Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde dört kız öğrencinin dini baskı nedeniyle okul değiştirdiği iddialarıyla ilgili rapor, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun önceki gece yapılan toplantısında kabul edildi.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ve 3 AKP'liden oluşan alt komisyonun hazırladığı rapor AKP, MHP, CHP ve DSP'nin desteğiyle oybirliğiyle benimsendi. Rapora, alt komisyondan iki gün sonra bölgede incelemede bulunan CHP Sivas Milletvekili Maliki Ecder Özdemir'in de görüşleri eklendi. Raporu dün TBMM'de kamuoyuna açıklayan Üskül, öğrencilerin okuldan ayrılmalarının nedeninin, dini baskı olduğu yönünde bir gözlemlerinin bulunmadığını belirtti.
Üskül, Özdemir'in rapora büyük ölçüde katıldığını, sadece öğrencilerin, "Bir tür mahalle baskısı sayılabilecek arkadaş baskısına" yer verilmesi isteği üzerine bu görüşü rapora eklediklerini kaydetti.
Üskül, "Raporda 'mahalle baskısı var' dediniz. Öğrencilerin toplu namaz kıldığı, öğle yemeği çıkmadığı söyleniyor. Okul ve yurt yönetiminin bu baskılar karşısında bir önlem alması gerekmez miydi?" sorusu üzerine yurtta yemek yemek isteyen öğrencilere, "Hayır, yiyemezsin" denildiğini tespit etmediklerini belirtti. Üskül şöyle devam etti:
"Ramazanda şöyle bir gerçek yaşanmış. Yurttaki 176 öğrenciden 150'sinin oruç tuttuğu ifade edildi. Geri kalanların da arkadaşlarına uyarak sahura kalktıkları, ama bir bölümünün yemek yemediği ifade edildi. O ortamda öğrencilerin öğle yemeği ihtiyacını kantinden karşılama yönünde bir eğilim gösterdiği anlaşılıyor.
Baskı yok
Burada okuldan kaynaklanan bir baskıyı gösterir bir emareyle karşılaşmadık. 176 öğrencinin önemli bölümü namaz kılıyor. Ama bunlar toplu namaz kılmıyor. Her odada 7-8 öğrenci kalıyorsa, namaz saatinde birlikte kıldıklarını ifade ettiler. Bu toplu namaz kılındığını göstermez. Önemli olan dini baskının olup olmadığıydı. Hepiniz ramazana, daha önceki davranışlarınızdan farklı davranışlar gösterebilirsiniz. Bu Türkiye'nin bir gerçeğidir. Yani bütün bu tutumlar, bizim bireysel davranışlarımız üzerinde dini baskı olduğu sonucu yaratmaz. Bu oruç tutmayanların, oruç tutanlara karşı gösterdiği bir saygıdır."
Özdemir, "Raporun geneline katılıyorum. Görüşlerim de raporda yer aldı. DSP'lilerle birlikte imza attık" dedi.
ANKARA - Milliyet - 30 Kasım 2007
Veli: Komisyon baskı yaptı
TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu'na, kaydını normal liseye aldıran öğrencilerden Ş.D.'nin velisi Cafer D. tepki gösterdi. Cafer D., "Bunlar parti kanalıyla buraya gelmişler. Kendi adamlarını aklamaya gelmişler. Kendi kendilerine bir karar almışlar. Ben alınan bu karardan memnun değilim" dedi. Komisyon üyelerinin 'Bu olayı büyütmeyin. Medyayı içeri almayın. Kapatın artık bu olayı. Bunda bir şey yok' diye baskı yaptığını iddia eden Cafer D., "Ben de onlara 'Siz buraya çözüm için değil, olayı kapatmaya geldiniz' dedim" diye konuştu.
AMASYA DHA - MİLLİYET - 30 Kasım 2007