Ocak sonunda partileşmeyi amaçlayan girişimde yer alan Ufuk Uras, Burhan Şenatalar ve Fuat Keyman gelinen son noktayı, hedeflerini, Kürt sorununa yaklaşımlarını anlattı.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) başkanı Ali Balkız'ın açıklamalarıyla netleşmeye başlayan "yeni sol parti" hazırlıklarının içinde bulunan isimler amaçlarının farklı kesimleri sol bir çerçeve altında toplayan ama bir koalisyondan çok bireysel katılımın önemsendiği bir hareket kurmak olduğunu söyledi.
Parti çalışmalarının içinde yer alan 10 Aralık hareketi'nden Burhan Şenatalar, bianet'e, ocak sonuna kadar yeni bir partinin kurulacağını, daha sonra partinin Sosyaldemokrat Halk Partisi'yle (SHP) birleşeceğini belirtti. Yeni partinin seçimlere katılabilmesi için bu formül düşünüldü.
"Vicdan hareketi"
Yeni partinin kitle partisi olması hedefleniyor. Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nden (ÖDP) ayrıldıktan sonra Özgürlükçü Sol hareketiyle birlikte çalışmaların içinde yer alan İstanbul milletvekili Ufuk Uras, "Bugüne kadar var olan partiler daha çok belli siyasi geleneklere, dar kadrolara dayanan sosyalist partilerdi. İlk defa yüzünü sola dönen sosyal demokratlar ve sosyalistler, Alevi muhalefeti, Türk toplumsal muhalefeti bir adalet ve vicdan hareketi oluşturmaya yönelik yan yana geliyorlar" dedi.
Çalışmalarda yer alan akademisyenlerden Fuat Keyman da "Bir Alevi partisi değil de, daha demokratik daha adaletli daha vicdanlı Türkiye isteyen, hem katılım, hem de kimliklerin tanınması anlamında kapsayıcı olacak bir hareket bu" dedi.
CHP dönüşemez
Her üç ismin de vurgusu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin karşısında sol bir alternatifin bulunmaması nedeniyle rahat davrandığı. Şenatalar, hem AKP hem de ana muhalefet CHP'de aradığını bulamayanların çoğaldığını öngörüyor.
Uras, iki partinin temsil ettiği kutuplaşmanın karşısına, sosyaldemokrat ve sosyalistleri biraraya getiren üçüncü bir alternatifi koyacaklarını belirtti.
Keyman da kutuplaşmayı "AKP ve aşırı milliyetçiler" arasında diye tanımladı. Ona göre, Kürt ve Alevi açılımına karşı takındığı tavır CHP'nin içeriden dönüştürülebileceğine dair son umutları da boşa çıkardı.
Kürt sorunu
Kürt sorunu konusunda barış yanlısı, çözüm arayışlarını destekleyen, Kürt siyasi hareketiyle dayanışan ama farklarını da koruyan bir parti hedefleniyor.
Uras, "Demokratik açılımı destekliyoruz ve esas itibariyle bunun toplumsal ayakları önemli. Bizim açımızdan önemli olan, eşit yurttaşlık hakkını esas alan bir anayasa değişikliği" dedi.
Şenatalar ve Keyman da, çözüm için gereken toplumsal dönüşüme katkı sağlayabileceklerini vurguladı.
Ekonomi
Girişim, yeni bir iktisadi model önermiyor. Şenatalar, hızlı kalkınma, yatırımların teşvik edilmesi, işsizlikle mücadele ve adil bir vergi sistemi öneriyor. AKP'nin neoliberal politikalarıın da, devletin rolünün artmasının da çözüm olmadığını düşünüyor.(İP-YC/EÜ)
İkbal POLAT-Yonca CİNGÖZ
İstanbul - BİA Haber Merkezi - 01 Aralık 2009, Salı