Yargılandığı davada mahkeme, Tunç'un Almanya'daki adresinden istenmesine karar verdi. Ferhat Tunç, “Almanya’nın pek çok eleştiriyi hak etmesine rağmen vatandaşlarını diktatoryal rejimlere teslim edecek bir yapısı yok, bunun olacağına sanmıyorum” diyor.
Sanatçı Tunç, Türkiye’yi özellikle Dersim’i çok özlediğini, mutlaka bir gün hakkındaki davaların düşmesiyle dönme umudu yaşadığını dile getiriyor. Türkiye yargısının geçmiş yıllara göre çok kötü durumda olduğuna dikkat çeken Ferhat Tunç, “Bir insanı barış istediği için yargılayan yargı olur mu? Hukuk yok. Mahkemeler adeta iktidar partisinin bürosu gibi çalışıyor” ifadelerini kullanıyor.
Türkiye’de baskı ortamı 1990’lı aratmayacak şekilde devam ediyor. AKP iktidarı neredeyse muhalefette yer alan her kesimi bir şekilde mağdur ediyor. Gözaltılar, soruşturmalar, yargılamalar, tutuklamalar…
Sadece Kürtlere ve siyasetçilerine yönelik değil, bir tarafta akademisyenler, diğer yanda sağlıkçılar da yargılanıyor. Sanatçılar da bu baskı ortamının mağduru oluyor.
Bunlardan biri de hakkında açılan birçok dava bulunan ve bu yüzden Türkiye’ye terk ederek, Almanya’ya yerleşen tanınmış Kürt Alevi sanatçı Ferhat Tunç.
İstanbul’da yargılandığı bir davada Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesi, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Tunç’un Almanya’daki adresinden alınabilmesi için uluslararası talebin tekrar edilmesine karar verdi.