AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları'nın toplantısına katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, başörtülü kızların üniversitede okumalarının önündeki engellerin kaldırılacağını söyledi.
Burhan Kuzu, "(Başörtülü kadınların siyaset yapma engeli kalkar) diyemem ama başörtülü kızların üniversitede okumalarının önündeki engelin kalkması için yeni Anayasa'da açık düzenleme olacak" dedi.
AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları'nca Muammer Karaca Tiyatrosu'nda düzenlenen 5'inci Pera Buluşması'nda, "Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkı'nın 73'üncü Yılı" dolayısıyla "Yerel Siyaset" konusu ele alındı.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, panelde yaptığı konuşmada, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen ortadaki tablonun hiç iç açıcı görülmediğini belirterek, kadınların sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada uzun yıllar 2'inci planda kaldığını anlattı.
Kuzu, 22 Temmuz seçimlerine bakıldığında, merkeze yakın ve seçilme şansı yüksek olan partilerin kadın adaylara daha fazla ve ilk sıralarda yer vermediğini, seçilme şansı olmayan partilerin ise kadın adayları bol ve ilk sıralarda gösterdiğinin gözlemlendiğini dile getirdi.
Dünyadan bazı örnekler veren Kuzu, Ruanda'yı örnek göstermeyeceğini, kadınların siyasette daha fazla yer almasının seçim sistemleriyle de ilgili olduğunu ifade etti.
Türkiye'de 3 bin 225 belediye başkanından sadece 18'inin kadın olduğuna dikkati çeken Kuzu, bunu söylerken yüzlerinin tabii ki kızardığını ama bir biliminsanı olarak bunları ortaya koymaları gerektiğini anlattı.
Kuzu, dünyaya bakıldığında da 5 devlet başkanı ve 5 kadın başbakan bulunduğunu ifade ederek, Avrupa'da ise yerel yönetimlerde her 5 yerel yöneticiden 1'inin kadın olduğunu söyledi.
Kuzu, belediyelerde, kadın konularıyla ilgili bir kadın belediye başkan yardımcısı olabileceğini de belirterek, buna yasal bir engel bulunmadığını da söyledi.
Başörtülü kadınların siyaset ve başörtülü kızların üniversitede okuma engeli" bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine de Kuzu, "(Başörtülü kadınların siyaset yapma engeli kalkar) diyemem ama başörtülü kızların üniversitede okumalarının önündeki engelin kalkması için yeni Anayasa'da açık düzenleme olacak" dedi.
Eğitim hakkının engellenemeyeceğini, bunun bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Kuzu, başörtülü bir öğrencinin ödül almasının engellenmesi olayını da "insanlık ayıbı" olarak nitelendirdi.
Kuzu, başörtülü kızların engeller nedeniyle yurt dışında okuduklarını ve memleketlerine karşı da kırgın olduklarını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) ve bu konudaki raporlara da atıfta bulunan Kuzu, raporlarda başörtüsü dolayısıyla okuyamayan kızlara ilişkin insan hakları ihlallerinin yer aldığını ve bu konuya Kadın Adayları Destekleme Derneği'nin (Ka-Der) de sahip çıkması gerektiğini anlattı.
CNN TÜRK - 3 Aralık, 2007