Üniversitelerde istifa depremi

Üniversitelerde istifa depremi  21 yeni rektörün atamasını önceki gün yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararlarına...

Üniversitelerde istifa depremi
 
21 yeni rektörün atamasını önceki gün yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararlarına tepki olarak İTÜ, Ankara Gazi ve İzmir’deki 9 Eylül Üniversitesi’nde 16 öğretim üyesi istifa etti. En büyük deprem İTÜ’de yaşandı ve 11’i profesör 12 öğretim üyesi görevinden ayrıldı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ayşe Dursun ile 2 yardımcısı rektörlüğe Prof. Rıza Ayhan’ın atanmasına kızıp istifa etti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde en çok oyu almasına rağmen seçilmeyen rektör adayı Prof. Sedef Gidener, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği’ni bıraktı.

CUMHURBAŞKANI’nın 21 üniversitenin rektörlerini önceki gün atamasıyla birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ankara Gazi ve İzmir Dokuz Eylül üniversitelerinde dün YÖK’e ve Cumhurbaşkanı’na tepki istifaları yaşandı. 3 üniversiteden toplam 16 öğretim üyesi görevinden ayrıldı.

Türkiye YÖK’ü hak etmiyor

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. Muhammet Şahin dün saat 12.00’de yapılan devir- teslim töreniyle koltuğuna oturdu. Törenden hemen önce ise senato üyeleri ve Maden Fakültesi Dekanı’nın da aralarında bulunduğu 11’i profesör 12 öğretim üyesi, eski Rektör Prof. Faruk Karadoğan’a istifalarını sundular. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen eski Rektör Prof. Karadoğan ile bazı senato ve öğretim üyeleri atamayı protesto ettiler.

YÖK, İTÜ seçimlerinde 362 oy alan Karadoğan’ı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen listede üçüncü sıraya koymuştu. Birinci sırada seçimden 209 oyla ikinci çıkan Muhammet Şahin, ikinci sırada ise seçimden 141 oyla üçüncü çıkan Hasancan Okutan vardı. Gül, Prof. Şahin’i rektör olarak atadı. İstifa edenlerden Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Vardar, "Tepkim yeni rektöre değil, YÖK’e. Yapılan demokrasiye aykırı. İTÜ, gelenekleri, örf ve adetleri olan köklü bir üniversite. Bu durum bizim üniversitemizin yapısına uymaz. Kendi kendimizi yönetme alışkanlığımız var ama bu da YÖK tarafından engelleniyor. Türkiye YÖK’ü hak etmiyor" dedi.

İTÜ’de istifa eden isimler şunlar: Rektör yardımcıları Prof. Dr. Erkin Nasuf, Prof. Dr. Fuat Anday ve Prof. Dr. Haluk Karadoğan, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ümit Şenesen, Prof. Dr. Özgür Turhan, Prof. Dr. Remzi Akkök, Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Doç. Dr. Rahmi Nurhan Çelik, Prof. Dr. Melek Tüter, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sumru Pala ve Prof. Dr. Mahir Vardar.

Kırgınlık söz konusu değil

Ankara’daki ilk devir teslim töreni dün Gazi Üniversitesi’nde yapıldı. Gül’ün Gazi Üniversitesi’ne atadığı Prof. Dr. Rıza Ayhan, tören için Rektörlük binasına gelişinde başına gül yaprakları döküldü. YÖK’ün, üniversitesinden en yüksek oyu almasına karşın liste dışı bıraktığı Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Yamaç, görevini yeni rektör Prof. Rıza Ayhan’a devretti. Yamaç, "Bugün, geçirdiğimiz 4 yıl sonrasında iyi bir çalışma yürütmüş olmanın vicdani güzel duygularıyla bu bayrağı teslim ediyorum. Kırgınlıklar söz konusu değildir" dedi. 2004’deki seçimlerde ilk sırada olmasına rağmen Ahmet Necdet Sezer’in rektör olarak atamadığı Ayhan, dün gazetecilerin, "Adalet yerini buldu diyor musunuz?" sorusuna, "Hak şerleri hayreyler/ Zannetme ki gayreyler/ Arif onu seyreyler/ Mevla görelim neyler.’ O dönemde ’Bizim şer bildiğimiz şeylerde hayır olabilir’ demiştim. Her şeyde bir hayır vardır" yanıtını verdi.

Herkes ekibiyle çalışır

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Dursun ve yardımcıları Prof. Dr. Sabri Uslu ile Doç. Dr. Sinan Sözen atamaya tepki olarak istifa etti. Yeni Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan da koltuğuna oturur otumaz Dursun’un yerine Prof. Dr. Peyami Cinas’ı atadı. Dekanlık görevinden istifa etmesinin gerekçesini, "Yeni rektörün kendi ekibini kurma hakkı var" diyerek açıklayan Dursun, "Herkes kendi ekibiyle çalışır. Rıza Bey de bu istifayı bekliyordu. İstifamı verdiğimde de hiçbir şaşkınlığı olmadı. Görev sürem Mart 2009’da doluyordu ama ben istifayı tercih ettim. Patoloji Anabilim Dalı’ndaki görevime döneceğim" dedi.

Başhekimliği bıraktı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Sedef Gidener, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliği görevini bıraktı. Üniversitede yapılan seçimde en çok oyu kendisinin aldığını, YÖK’te yapılan seçimde de en çok oyu kendisinin aldığını kaydeden Gidener atamaları eleştirdi.

İTÜ’de protesto

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen eski rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan ile bazı senato ve öğretim üyeleri, atamayı protesto etti. İstifa eden

12 öğretim üyesinin de bulunduğu grupla açıklama yapan Prof. Karadoğan, böyle bir devir teslimin İTÜ’de ilk defa yaşandığını belirterek, bu durumun İTÜ’nün edindiği birikimle bağdaşmadığını söyledi. Karadoğan, gerçek İTÜ’lünün demokrat ve sözünün eri olduğunu belirterek, demokrat olabilmek için ön koşulun "laik olmak" olduğunu vurguladı. 

HÜRİYET - 7 Ağustos 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor