Cumhurbaşkanı Abdullah Gül YÖK’ün oyladığı listeye göre Rektör atamalarını gerçekleştirdi.
Abdullah Gül YÖK tırpanından sonra listede kalan AKP'ye muhalif adayların tümünü çizdi. Gül, Akdeniz Üniversitesi’ne YÖK’ün gönderdiği listede birinci sırada olan, YÖK’e ve AKP'ye muhalefeti ile bilinen Akdeniz Üniversitesi mevcut rektörü Prof. Dr Mustafa Akaydın’ın yerine Hükümete yakınlığı ile bilinen ve milliyetçi provokasyonların arttığı dönemde Irak’a girilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr İsrafil Kurtcephe’yi atadı. Cumhuriyet Üniversitesi’ne, Hükümete yakınlığı ile bilinen ve YÖK’ün listesinde 2. sırada olan Prof. Dr. İlyas Dökmetaş’ı atadı. YÖK birinci seçilmesine rağmen Prof. Dr. Mehmet Bakır’ı üçüncü sıraya atmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise Gül, YÖK’ün gönderdiği listede birinci sırada olan ulusalcı kanada yakın Prof. Dr. Sedef Gidener’in yerine, ikinci sıradaki Hükümete yakın aday Prof. Dr. Mehmet Füzün’ü atadı. Son olarak da Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne de ulusalcı çizgisiyle bilinen Prof. Dr. Hasan Murat Aydın’ın yerine, “üniversitelerde türbana özgürlük bildirisinde adı bulunan ve YÖK’ün listesinde 2. sırada yer alan Prof. Dr. Hüseyin Akan’ı atadı.
18-19 Haziran tarihlerinde 21 üniversitede yapılan rektörlük seçimlerine AKP'ye muhalif çizgileriyle gündeme gelen 7 mevcut rektör iki dönem üstüste rektörlük yaptıkları için katılamamışlardı. Ancak seçimlerde AKP karşıtı adaylar en yüksek oyları almışlardı. Seçimlerde AKP’ye yakın adaylar birinci seçilemeyince Hükümet yandaşı basından “kadrolaşan rektörler” yorumları yapılmıştı. Üniversitenin seçtiği ilk 6 adaydan oluşan liste 24 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Gül’e gönderilmek üzere YÖK tarafından 3 adaya indirilmişti. YÖK büyük oranda hükümete muhalefeti ile bilinen adayları listeden çıkartmış veya listede 3. sıraya koymuştu.
Rektörlük seçimlerinin AKP'ye karşı tepki niteliğinin öne çıkmasına rağmen, atamalar sonucunda üniversite yönetimleri daha da sağcılaştırılırken, bunun yapılamadığı yerlere liberaller atandı. Böylelikle 21 üniversitenin yönetimlerinde AKP'ye muhalif, demokrat hiçbir rektör kalmamış oldu. Atamalar, gelecek dönemde üniversiteye yönelik neo-liberal saldırının bu sefer gericilik eliyle gerçekleşeceğinin sinyali niteliğinde.
Rektör atamaları, son günlerde yaşanan mutabakat sürecinin oldukça gerilimli geçeceğini de göstermiş oldu. Oysa YAŞ'ta şeriatçılık nedeniyle ihraç yapılmaması A.Gül'ün teamüllere uygun olarak birinci sıra adaylarını atayarak, YÖK'ün tırpanıyla yetinileceği beklentisini yaratmıştı.
21 Üniversite'nin yeni rektörleri:
* Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe,
* Ankara Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal Taluğ,
* Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hikmet Koçak
* Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Kadri Özçaldıran,
* Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlyas Dökmetaş,
* Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Alper Akınoğlu,
* Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç,
* Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Füzün,
* Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Candeğer Yılmaz,
* Erciyes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Fahrettin Keleştemur,
* Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Feyzi Bingöl,
* Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rıza Ayhan,
* Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun,
* İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemil Çelik,
* İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Muhammed Şahin,
* Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İbrahim Özen,
* Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüseyin Akan,
* ODTÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Acar,
* Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Enver Duran,
* Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Medet Mete Cengiz,
* Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Yüksek.
Sendika.Org - 5 Ağustos 2008