Ümraniye'de Muhtarların bölünme isyanı

Muhtarların 'bölünme' isyanıAKP'li Ümraniye Belediyesi'nin son projesi, muhtarları ayağa kaldırdı. İstanbul Ümraniye...

Muhtarların 'bölünme' isyanı

AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin son projesi, muhtarları ayağa kaldırdı.

İstanbul Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın 14 muhtarlığı 42'ye çıkarmak istemesi tepki gördü. GERÇEK GÜNDEM'i ziyaret eden muhtarlar, AKP'li Hasan Can'ı eleştirdi.

AKP'li Ümraniye Belediyesi'nin mahalle sayısını artırma girişimi, bölgede görev yapan muhtarların tepkisini çekti. Muhtarlar, "Bu tür faaliyetler yapılırken, bizim tek bir kez bile görüşümüz alınmadı. Altyapısı olmayan projelerle, halk mağdur edilecek" görüşünde birleşti.

GERÇEK GÜNDEM'i ziyaret eden Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Cuma Kara, İnkılap Mahallesi Muhtarı Fuat Korkmaz, Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı İbrahim Demiral ile Yukarı Dudullu Mahallesi Muhtarı Fahrettin Coşkun, projenin sakıncalarını anlattı. Muhtarlar görüşlerini şöye özetledi:

CUMA KARA / MUSTAFA KEMAL MAHALLESİ MUHTARI: "Belediye Başkanı Hasan Can, merkeze bağlı 14 muhtarlığı, 42'ye çıkarmak istiyor. Kendisiyle görüştük, sakıncaları anlattık. "Çözeceğim" dedi. Ama ondan sonra bizi dinleyen olmadı. 1593 Sayılı Yasa, bu tür durumlarda, muhtarlardan ve yurttaştan mutlaka fikir alınması gerektiğinin altını çiziyor. Ama yasayı dinleyen yok. Bize, bölünme gerekçesi olarak, muhtarların yeterince hizmet verememesini gösteriyorlar.

Halbuki; bizden alıp ikiye bölecekleri mahellelerde hiç hizmet verilmeyecek. Çünkü; bölgede öyle mahalleler var ki; ikiye bölündüğünde, yeni mahelleye tek bir salık ocağı ve okul bile düşmüyor. Bizim mahalleyi bölüp yeni mahallenin adını Aşık Veysel yapmak istiyorlar. İyi ama; o bölgede okul bile olmayacak."

FUAT KORKMAZ / İNKİLAP MAHALLESİ MUHTARI: "Nüfusumuz 31 bin.. Mahalleyi üçe bölmek istiyorlar. Aynı mahalleden, Yamanevler ve Saray Mahallesi diye iki mahalle daha yaratıyorlar. Yeni yaratılacak mahallelere tek bir spor sahası ve okul denk gelmiyor. Altyapı yapılmadan, yurttaş mağdur edilecek. Bize (Trafik yoğunluğu yüzünden mahalleyi ayıracağız) gerekçesini gösteriyorlar. Trafik yoğunluğunu muhtarlar mı yarattı? İmar izinlerini muhtarlar mı veriyor?

Bir gerekçe olarak da (Muhtarların geliri yok) diyorlar. Yeni yaratacakları mahallenin nüfusu 3 bin kişi olacak. O muhtar, hangi gelirle muhtarlığı açık tutacak?

İBRAHİM DEMİRAL / KAZIM KARABEKİR MAHALLESİ MUHTARI: 12 bin kişinin imzasıyla belediyeye başvurduk ve (bölünmek istemiyoruz) dedik. Dinleyen bile çıkmadı. Belediyeye verdiğimiz dilekçede, (Tapumuzu verin, sonra bölün) dedik. Çünkü; bölgede TOKİ inşaat yapıyor. Bu yüzden de halkımız korkuyor. TOKİ'nin el koyduğu arsalar bizim bölgeye yakın. Başıbüyük'de yaşananları görüyoruz. Mahalle halkı da bu yüzden, belediyeden yasal garanti istedi. Ancak bugüne dek başkanla bir kez görüşebildik. Bir kez de Belediye Meclisi'nden kovulmak istendik. Derdimizi kime anlatalım?

Bizim mahalleyi, Topağacı, Dumlupınar ve Elmalıkent diye bölmek istiyorlar. Mevcut durumda, mahallemizde 6 tane ilköğretim okulu var. 1 lise, 1 de sağlık ocağı bulunuyor. Yeni mahallelere bu yüzden, tek bir sağlık ocağı bile düşmüyor. Bir mahallede ise okul olmayacak. Bunları anlatmaya çalıştık. Kapılar yüzümüze kapandı.

FAHRETTİN COŞKUN / YUKARI DUDULLU MAHALLESİ MUHTARI: "250 bin hektar üzerinde 61 bin kişi yaşıyor. Mahalleyi sekize bölmek istiyorlar. Adlarını bile koymuşlar: Şerif Ali, Tatlısu, Mehmet Akif, Altınşehir, Adem Yavuz ve Necip Fazıl...

Bu mahalleleri öyle bir bölmüşler ki tüm denge ortadan kalkmış. Örneğin, böldükleri bir mahelle, bölgenin depolarına denk geliyor. Yani o mahallede sadece depolar olacak. Gece kimsenin yaşamadığı bir yer orası. Bu mahalleyi bölerken, tarih de gözardı edilmiş. Dudullu, 1453'ten beri Türklerin yerleştirildiği bir bölge. Dudullu'nun tarihiyle özdeşleşmiş ve kitaplara geçmiş tarihi çeşmeyi, Necip Fazıl Mahallesi'nde bırakmışlar. Böylece tarihi de siliyorlar. Bunları yaparken, tek bir kişiden görüş bile almadılar.

Yeni yarattıkları Şerif Ali Mahallesi'nde tek bir sağlık ocağı yok? Nereye gidecek bu halk? Ocaklar, başka mahallelerden gelenleri kabul etmiyor. Bölünme yüzünden, Yukarı Dudullu sınırlarında hastane kalmıyor. TOKİ Konutları yapılıyor bölgede. Bazıları bizim sınırımız içinde. O konutlarda da yeşil alan yok, park yok, bahçe yok. Böyle şehircilik mi olur?

MUHTARLARIN ORTAK TALEBİ: ÜMRANİYE BÖLÜNSÜN

Öte yandan, görüşlerini açıklayan muhtarlar, merkezi iktidarın 'yeni mahalle' yaratmak isteğinin altında 'siyasi rant' sağlama çabasının olduğunu belirtti. Muhtarlar, AKP'nin, yeni bölünecek mahallelerde 'teşkilatlanmak' ve küçük birimler yaratarak 'bünyesine katmak' istediğini savundu.

AKP'nin yeni mahalle yaratmak yerine, Ümraniye'yi ikiye bölmesini istediklerini de belirten muhtarlar, "Nüfus artık bir milyona ulaştı. Tek beledeyinen çözüm yaratamadığı ortada. Bölge ikiye bölünürse, yönetmek daha da kolaylaşır. Ancak bu bile, uzun bir zamana yayılmalı. Çünkü; altyapısının tamamlanması gerekiyor" diyor.

ÖZEL GERÇEK GÜNDEM - HABER MERKEZİ 
GERÇEK GÜNDEM - 17 Aralık 2007

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor