Tuzla'da işçileri kobay yaptılar: Üç ölü

Tuzla'da işçileri kobay yaptılar: Üç ölüTuzla’da yapımı yeni tamamlanan bir geminin kurtarma filikasını test etmek...

Tuzla'da işçileri kobay yaptılar: Üç ölü

Tuzla’da yapımı yeni tamamlanan bir geminin kurtarma filikasını test etmek için kum torbaları yerine işçiler kullanıldı. Halat kopunca denize düşen ve camları kırılıp su alan filikada üç işçi öldü

İSTANBUL - Tuzla’da faaliyet gösteren GİSAN Tersanesi’nde denemesi yapılan filika, içinde 19 işçiyle denize indirilirken, halatında kurtulup suya düştü. Camı patlayan ve içi su dolan kurtarma salındaki üç işçi öldü. Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) denemelerde kum torbalarının kullanılması gerektiğini belirterek, insanların birer kobay gibi denize indirildiğini öne sürdü.

Tuzla’da yaşanan ölümlere karşın hiç ders alınmadığını yine bir kaza ve ölümler ortaya koydu. Gemi İnşaa Sanayi ve Ticaret A.Ş. (GİSAN) Tersanesi’nde inşası tamamlanan 12.5 grostonluk ‘Panama’ bandıralı TURQUOISE-T adlı tanker, Türk Loydu’ndan gelen ve ‘class’ adı verilen denetmence kontrolden geçirildi. İnceleme sırasında kaptan köşkünün arkasında bulunan serbest düşme can salı (free fall) kontrol için hazırlandı. Normalde kum torbalarıyla yapılması gerektiği kaydedilen test için 19 işçi, üstü camla kaplı sala bindirildi. İşçiler hazır olunca salın, halata bağlı koluna basıldı. Hızla fırlayıp halattan kurtulan sal, denize sert bir şekilde, ters dönerek düştü.

Camları patladı, su doldu

Düşmenin etkisiyle camları patladı ve içine su doldu. Emniyet kemerleri bağlı halde oturan ve çıkabilmek için suyla boğuşan işçilerden 19 yaşındaki boya teknisyeni Emrah Varoğlu, 36 yaşındaki Ramazan Ergün ve 25 yaşındaki Ramazan Çetinkaya, boğulma veya ezilme sonucunda öldü.

Tersanede bulunan işçiler arkadaşlarını kurtarabilmek için hemen denize atlamıştı. Ters dönen saldaki işçiler vinç yardımıyla kıyıya çıkarıldı. 16?yaralıdan 14’ü Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, ikisi de GİS-BİR Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Bazıları ayakta tedavi edildi.

Yaralı işçi Onur Daryol, yaşananları şöyle anlattı: “Son kontroller tankerde yapıldı.  Kemerlerimiz bağlandı. Kapak kapatılmadan önce yapılması gerekenler anlatılıp telsizle hazır olup olmadığımız soruldu. Hazır olduğumuzu söyleyince kol indirildi. Hızla suya çarptık. Düşünce arkadan su girdi. Cam patlamıştı. Sular yükseldi. Kemerlerimizi çözmeye başladık. Panikle kurtulmaya çalıştık. Bu sırada bazı arkadaşlarımız havasızlıktan ve su yutarak boğuldu.”

Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç ağırlık testinin kum torbası gibi kobaylarla yapılması gerektiğini belirterek, insanların adeta ‘kobay’ olarak kullanıldıklarını öne sürdü. Kazadan sonra fabrika önünde toplanan bir grup işçi de sloganlar attı. İşçi Aykut Özdemir, “Arkadaşlarımız ölüyor, yetkililer susuyor. Ölen arkadaşımla bu sabah birlikte çalışmıştık” diyerek ağladı.

Kazadan sonra Vali Muammer Güler, iki yaralıyı ziyaret etti. Güler, “Buradaki teknik sıkıntı, can salının düşmeden önceki pervanesinin bir yere çarpması veya ters dönmesi. Konu etraflıca araştırılacak” dedi. Bu olayla birlikte 1985’ten beri Tuzla’da 104 işçi yaşanan kazalarda ölmüş oldu.

Yeni yönetmelik çıkmıştı

Tersanelerde peş peşe yaşanan bu ölümlerden sonra yükselen tepkiler üzerine Denizcilik Müsteşarlığı, ‘Tersane, Tekne İmal ve Çekek Yerlerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ hazırlamıştı. Yönetmelik şu düzenlemeleri getiriyor:

“Tesis işleticisi işletme izni aldığı tarihten itibaren en fazla üç yıl içinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından gemi inşa sektöründe akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından (TS EN ISO 9001) kalite ve (TS EN ISO 14001) çevre ile iş sağlığı ve güvenliği (OHSAS 18001) standartlarında belgelerini almakla yükümlü tutulacak. Tersane ve tekne imal yerlerinde çalışanların yüzde 2’si mühendis, bunun da yarısı gemi mühendisi olacak. Vinçleri kullanan operatörler ve yardımcıları, sertifikalı ve tersanenin daimi personeli olacak. Tesis işleticisi, deniz güvenliği, çevre, can, mal emniyeti, iş sağlığı ve iş güvenliği bakımından ilgili mevzuata göre gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Taahhütlerine uymadıkları belirlenen tesisler yükümlülüklerini yerine getirmezlerse işletme izinleri askıya alınacak.”

SERKAN OCAK /  YONCA CİNGÖZ
RADİKAL - 12.08.2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor