"Sendikaya zorla üye yapmak", "suç örgütü kurmak" iddiasıyla tutuklanan TÜMTİS yöneticileri altı buçuk ay sonra, 6 Haziran'da ilk kez mahkemeye çıkacak. Sendika Genel Sekreteri Yılmaz "örgütlenmeye karşı çıkan işverenleri" suçladı.
Yaklaşık altı buçuk aydır tutuklu bulunan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) yöneticileri 6 Haziran'da ilk kez mahkeme karşısına çıkacak.
Sendika Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, bianet'e, yedi sendika yöneticisinin "hukuksuz olarak" tutuklu tutulduğunu, örgütlenme çalışması yürüttükleri işyerlerinde işverenlerin şikayeti üzerine bu durumun oluştuğunu söyledi.
Eve baskın
TÜMTİS Ankara Şubesi yöneticisi ve üyesi olan 17 kişi, 20 Kasım 2007'de sabaha karşı evleri basılarak gözaltına alındı.
23 Kasım'da mahkemeye çıkarılan 10 sendika üyesi serbest bırakılırken şube başkanı Nurettin Kılıçdoğan, şube sekreteri Hüseyin Babayiğit, şube mali sekreteri Halil Keten, yönetim kurulu üyeleri Binali Güney, Selahattin Demir, Erkan Aydoğan ve Atilla Yılmaz tutuklandı.
Halen Sincan Kapalı Cezaevinde kalan sendika yöneticileri hakkındaki iddianame tutuklanmalarından dört buçuk ay sonra ortaya çıktı.
Suçlamalar
Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre iddianamede yer alan başlıca suçlamalar şöyle: Sendikanın üye sayısını artırarak haksız çıkar elde etmeye çalışmak; çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve sendikaya zorla üye kaydetmek.
İlk suçlamanın zaten sendikanın amaçları arasında yer aldığını söyleyen Yılmaz, bunun suç olmayacağını belirtti.
Zorla üye kaydetmekle ilgili şikayette bulunan hiçbir işçi olmadığını da ekleyen Yılmaz, şikayetçilerin işverenlerden oluştuğunu, sendikaya üyeliğin noter kanalıyla yapıldığını ekledi.
Yılmaz, "Zaten sendika işçi sınıfının örgütü. Sendika yöneticilerinin ayrı bir örgüt kurmasına ne gerek var?" diye sordu.
Tutuklu yöneticilerden altısının zaten işçi olduğunu ve sendikadan ücret almadığını belirten Yılmaz, dolayısıyla üye sayısının artmasından kişisel bir çıkar elde edemeyeceklerini de belirtti.
Destek
Üyesi olduğu Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) yanı sıra, sivil toplum örgütleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bağlı sendikalar da bugüne kadar birçok kez TÜMTİS yöneticilerine destek açıklamaları yaptı
Uluslararası emek hareketinden de TÜMTİS'e destek geldi. Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), Uluslararası Sendikalar Federasyonu (ITUC), Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) ve Avrupa Sendikalar Federasyonu (ETUC) gerek hükümete gerekse de kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda sendika yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.
Yılmaz, 6 Haziran'da saat 09:00'da başlayacak duruşmaya yurtdışından da heyetlerin gözlemci olarak katılacağını söyledi ve bu duruşmada tahliye kararı çıkmasını beklediklerini ekledi. (EÜ/GG)
Erhan ÜSTÜNDAĞ
BİA Haber Merkezi - Ankara
29 Mayıs 2008, Perşembe