“Türkiye’de Farklı Olmak-Din ve Muhafazakârlık Ekseninde Ötekileştirilenler” konulu araştırmasıyla tartışma yaratan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Binnaz Toprak, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) tarafından Kuruçeşme Divan’da düzenlenen “Farklı olma-ötekileştirme ekseninde Türkiye’de kadın olmak” konulu, şubat ayı toplantısına katıldı
Işık evlerinden örnek verdi
Ötekileştirmeyle mücadele konusunda toplumsal bir seferberlik gerektiğini vurgulayan belirten Toprak, “Eğitim sisteminde, bununla mücadele edilmeli. İlkokuldan itibaren, ayrımcılığın kötü bir şey olduğu insanların kafasına sokulmalı. Her türlü ötekileştirmeye karşı bir mücadele verilmeli. Çünkü, Türkiye’de şu anda ciddi bir bölünme var” dedi.
Prof. Toprak, ötekileştirmeyle mücadelede siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine önemli bir görev düştüğünü söyledi. Yaptığı araştırmadan örnekler veren Toprak, çalışması sırasında özelikle Fethullah Gülen cemaati konusunda çok şeyler duyduğunu söyledi.
Toprak şöyle devam etti: “Özelikle Işık evlerindeki yaşam hakkında bize çok şeyler anlatıldı. Mesela kızların pantolon, erkeklerin kot pantolon giymesi yasak. Bu evlerde kalanlara, Samanyolu’ndan başka kanal izlettirilmiyor.”
Anadolu’yu gezdiklerinde Türkiye’nin daha da islamileştiğini gördüklerini vurgulayan Toprak, bu konuda cemaatlerin ve AKP’nin kadrolaşma etkisinin gözardı edilemeyeceğini belirtti.
Muhafazakâr ama çocuğu ABD’de okuyor
Toplantıya konuşmacı olarak katılan yazar Elif Şafak ise, insanların içselleştirdiği ötekileştirmenin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Türkiye’de muhafazakârlığın değişime uğradığını anlatan Şafak, kendilerini muhafazakâr olarak tanıtan birçok insanın çocuğunu Amerika’da okuttuğuna dikkat çekti.
MİLLİYET - ŞAKİR AYDIN İstanbul - 19.2.2009