Selah Tersanesi’nin ölümlü iş kazaları nedeniyle kapatılması, tersane sahipleri ve işçilerin katıldığı bir eylemle protesto edildi. Eylemde, TÜRK-İŞ’e bağlı Dok Gemi-İş Sendikası’nın DİSK’e bağlı Limter İş Sendikası aleyhinde pankartlar açtı.
İSTANBUL - Uzun bir süredir işçi ölümleri nedeniyle protestolara sahne olan Tuzla tersaneler bölgesinde, bu defa işverenler çalışanlarıyla birlikte sokaktaydı. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) iki işçinin ölümü nedeniyle Selah Tersanesi’nin kapatılmasını protesto etti.
İşverenler ve tersane işçilerinden oluşan gruptakiler slogan atarak yürüdü. Tuzla Köprüsü’ne kadar yürüdükten sonra geri dönen gruptakilere diğer tersane işçileri de destek verdi. Yürüyüş nedeniyle Tersane Caddesi’ni bir süre trafiğe kapayan gruptakiler, emniyet yetkililerinin uyarısıyla yürüyüşe kaldırıma çıkarak devam ettiler.
İşverenler ve tersane işçilerinden oluşan gruptakiler slogan atarak yürüdü. Tuzla Köprüsü’ne kadar yürüdükten sonra geri dönen gruptakilere diğer tersane işçileri de destek verdi. Yürüyüş nedeniyle Tersane Caddesi’ni bir süre trafiğe kapayan gruptakiler, emniyet yetkililerinin uyarısıyla yürüyüşe kaldırıma çıkarak devam ettiler.
Yürüyüşün Selah Tersanesi önünde sona ermesinin ardından, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak ve bazı üyeler de gruba destek verdi. Burada açıklama yapan Bayrak, “Her sanayide ölüm olur, biz bunu önlemeye çalışıyoruz. Hiç kimse işyerinden ölü çıksın istemez. Onlar bizim evlatlarımız, Allah rahmet etsin. Yalnız bunu sabote etmesinler, bunu provoke etmesinler” dedi.
Tuzla’daki eyleme çoğunluğu TÜRK-İŞ’e bağlı Dok Gemi-İş Sendikası’na üye işçiler katıldı. Eylemde işçi ölümlerinin kamuoyuna duyurulmasında ön plana çıkan DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası’na karşı pankartlar dikkat çekti. Eylemde “Limter-İş sana Tuzla’da mama yok” sloganları atıldı.
NTV-MSNBC - 23 Mayıs 2008 Cuma
Sendikacılar komisyonda kavga etti
ANKARA - İşçi ölümlerinin durdurulamayacağını söyleyen Türk İş’e bağlı DOK Gemi İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, kazaların gündeme getirilmesinde gemi yapımı sektöründe Türkiye ile rekabet eden yabancı ülkelerin parmağı olduğunu iddia etti. Nalbantoğlu “Kazalar oldu, halen de oluyor. Kazalarla gündeme geldi ama Türkiye’nin gemi inşaat sanayinde dünya pastasından büyük pay almasıyla da gündeme geldi. Birileri, dış ülkeden...” derken komisyon Başkanı Mehmet Domaç, gazetecilerin olduğunu hatırlattı ve kanıtı olup olmadığını sordu. Nalbantoğlu ise, “Şu anda Almanya ile yarışıyor durumdayız. Almanya geliyor ve bir sendikayla eylem düzenliyor. Almanların bir sendikayla görüşmesi gerekiyorsa, tek yetkili sendika ile, benimle görüşmeli” dedi.
Limter-İş’le tartışma
Komisyon öğleden sonra Limter İş Sendikası temsilcilerini dinledi. Gergin geçen görüşmede sendikacılarla tartışma yaşandı. Sendika Genel Sekreteri Kamber Saygılı “Ağır iş yönetmeliği uygulanmıyor. Bu bir kölelik yasası zaten. Tuzla’da hükümet, devlet, yasa yok. Taşeron sistemi kaldırılmalı” dedi. Komisyon Başkanı Domaç ise, taşeronluğun gerekli olduğunu savunarak, yönetmeliğe yönelik eleştirilerin haksızlığını anlattı. Saygılı “Taşeronluk sömürü üzerine kurulmuştur ve işçi simsarlığıdır. İşçi kadrolu çalışsa daha verimli olur” dedi.
Domaç’ın “Patron işini bilmiyor mu da taşerona iş veriyor” sorusuna Saygılı, “Biliyor ve bunun için kadrolu işçi yerine taşeron işçi çalıştırıyor” yanıtını verdi. Saygılı’nın bütün tersanelerin sorunlarını bildiğini söylemesi üzerine Domaç, “İyi de siz hiçbir yerde örgütlü değilsiniz” dedi. Sendika Başkanvekili Hakkı Demiral, “40 yıldır tersanelerin hepsinde çalıştım. Siz hâkim değilsiniz. Çözüm önerileri sunmaya geldik, geldiğimizden beri bizi yargılıyorsunuz” diye çıkıştı.
RİFAT BAŞARAN / Radikal - 23 Mayıs 2008