Türbanlılar çoğalmış
Türkiye'yi son 4 yıldır ziyaret eden İngiliz gazeteci Mary Dejevsky, The Independent gazetesinde yayımlanan 'Bu başörtüleri, Avrupa'dan uzaklaşmanın bir işareti mi"' başlıklı yazısında, bu yıl gözlemlediği değişiklikleri yorumladı
İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesinin yazarlarından Mary Dejevsky, İstanbul'dan izlenimlerini aktardığı yazısında, kentte bu yıl başörtülü kadınların sayısının artmış olduğunu fark ettiğini belirtti.
Dejevsky, "Bu başörtüleri, Avrupa'dan uzaklaşmanın bir işareti mi?" başlıklı yazısında, 2003'ten beri her yıl İstanbul'a geldiğini, en son geçen haftasonunda yaptığı ziyarette ise bir farklılığın gözüne çarptığını yazdı. Gözlemlerinin genel ve yüzeysel olduğuna vurgu yapan Dejevsky, "Çok daha fazla sayıda genç kadın başörtüsü takıyordu. Bunlar köyden gelen yaşlıca kadınlar değil, kıyafetleriyle uyumlu göz alıcı renklerde başörtüleri takan şehirli genç kadınlardı" ifadesini kullandı. Sokaklardaki kadın sayısının da azaldığını gözlemlediğini yazan Dejevsky şöyle devam etti: "Gözlemlediğim değişimlerin (eğer gerçekten varsa) AKP'nin iktidarı ya da Gül'ün cumhurbaşkanlığıyla doğrudan ilgisi olduğunu sanmıyorum.
Bunlar, Atatürk'ün ölümünden 70 yıl sonra pek çok Türk'ün, ülkenin modernleşmesini tehdit eden geri kalmışlıkla İslam'ı özdeşleştirmekten vazgeçtiğini gösteriyor. Merkezinde din olsun ya da olmasın, Türkiye en azından bir sosyal ve kültürel değişim dönemine giriyor." Dejevsky yazısını şu sözlerle bitirdi:
"Başları açık olan kadınlar, başörtüsü konusunu tehlike olarak görmekte haklı. İstanbul sokaklarına bakarken başörtüsü takmakla, kadının ikinci sınıf vatandaş olması arasında bir bağlantı bulunduğuna inanmak kolay. İdeal olan, Türkiye'nin laikliğin yasalarla zorlandığı bir ülke olmayı aşıp, eşit haklar ve başörtüsünün yan yana yaşayabileceği, çoğulcu bir toplum olmaya terfi etmesi. Ne yazık ki bu, o kadar kolay değil."
DIŞ HABERLER SERVİSİ - MİLLİYET
12 Ekim 2007