Türbanda kutsal ittifak

Türbanda 'kutsal ittifak'     Birçok kurum ve kuruluşun aleyhinde görüş bildirmesine rağmen Milliyetçi...

Türbanda 'kutsal ittifak'   
 
Birçok kurum ve kuruluşun aleyhinde görüş bildirmesine rağmen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), türbanın serbest bırakılması için gerekli anayasa değeşikliği yapma konusunda anlaştı. AKP ile MHP yöneticileri arasında türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda yapılan görüşmede, "Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır" denildi.

TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın katıldığı ve 1,5 saatten fazla süren görüşmeyle ilgili olarak ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

"Konu yükseköğretimde kanayan bir yaradır" denilen açıklamada, bunun mutlaka çözülmesi gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi: "iki parti müteaddit defalar bu yasağa karşı olduğunu çok değişik vesilelerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu, iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, kendi partilerinin yaptığı teklif ile AKP'nin teklifini ortak bir potada değerlendireceklerini bildirdi. Vural, Ulusal Öğrenci Konseyi üyelerini kabulünde, gazetecilerin, "Türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda AKP ile yaptıkları görüşmeye" ilişkin sorularını yanıtladı.

"Anayasanın 10. ve 42. maddesi üzerinde mi duruluyor?" sorusuna Oktay Vural, "Yakın zamanda bütün bunları daha somut bir şekilde sizlerle paylaşma imkanı bulacağız" dedi. Vural, "Mutabakatın, hangi noktada sağlandığının" sorulması üzerine, "Türban sorununun çözümü konusunda" olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTELER DURUMDAN RAHATSIZ

Türbanın serbest bırakılması için AKP ve MHP anlaşırken birçok kesim bu konuda olumsuz mesaj gönderdi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği" konusunda, "Bu konudaki fikirlerimizi daha önce çok beyan ettik ve Anayasa değişikliği çalışmalarının laik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorum-luyoruz" dedi. Ankara'da toplanan Üniversitelerarası Kurul toplantısının başlamasından önce konuşan Akaydın, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "mikrofonlar açıkken YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan ve üniversiteler ile ilgili söylediği sözleri" nasıldeğerlendirdiğinin sorulması üzerine, Akaydın, "Ben bunu Maliye Bakanımızın nükte anlayışına yorumluyorum" karşılığını verdi.

Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, "Ortada bir sıkıntı olduğu muhakkak. Ama bu sıkıntı bugün tartışılandan daha geniş boyutlara sahip" dedi. Yalçındağ, TÜSİAD olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, bütün enerjinin ekonomiye yoğunlaştırılması gerekirken, bir süredir aslında çok daha rahat bir zamanda tartışılması gereken bir konunun, türban konusunun, gündemin birinci maddesi haline getirildiğini kaydetti ve asıl sorunun eğitim ve istihdam olduğunu savundu.

CHP: MHP işgüzar, AKP'nin kafası karışık   
 
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AKP ve MHP'nin üniversitelerdeki türban sorununun çözümüne yönelik girişimlerini değerlendirirken, "Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasanın 2. maddesinden 'laik' terimini çıkarsınlar" dedi. MHP'nin türbanla ilgili "yanlış siyasi strateji izlediğini" savunan Okay, "MHP, 'AKP'nin oyuncağını elinden alacağız' diyerek işgüzarlık yapıyor. Bu işin sonunda hiç kimse, 'MHP'ye teşekkür ediyoruz. MHP'nin sayesinde türban yasağı kalktı" demeyecektir. Ancak MHP'yi laik demokratik rejimin temellerini sarstığı için tarihi sorumluluğuyla baş başa bırakacaklardır" diye konuştu. MHP'nin "işgüzarlık" içinde, AKP'nin de "kafasının karışık" olduğunu öne süren Okay, iki parti arasındaki temaslardan da bir şey çıkmayacağını savundu. Okay, AKP ve MHP'nin sorunu çözemeyeceklerini iddia ederek, "Yürekleri yetiyorsa, Anayasanın 2. maddesindeki 'laik' terimini kaldırsınlar" dedi.
 
BİRGÜN  -  25 Ocak 2008

Türbanda anlaştılar

Başbakan Erdoğan’ın ‘bir an önce yapalım’ mesajının ardından AKP ve MHP’li vekiller alelacele türbanda uzlaştı

Meclis’te bir araya gelerek türban önerilerini görüşen AKP ve MHP, ‘genel çerçevede’ mutabakata vardı. Konuya ilişkin teknik çalışmaların süreceği belirtildi. 1.5 saat süren görüşmenin ardından varılan AKP-MHP uzlaşısına göre Anayasa’nın 10’uncu ve 42’nci maddelerinde değişiklik yapılacak.

Başbakan Erdoğan’ın “Yeni anayasayı beklemeden, bir an önce yapalım” mesajının ardından bugün, AKP ve MHP kurmayları türban konusundaki anayasa değişikliği önerilerini görüşmek üzere TBMM’de Başbakan Erdoğan’ın odasında bir araya geldi. Görüşmeye MHP’den Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkan Vekili Oktay Vural ile Deniz Bölükbaşı katılırken, AKP’den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, grup başkan vekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Görüşmede, üniversitelerde türbanın serbest olmasını sağlamak amacıyla Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik benimsendi.

Ortak açıklama yapıldı

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, “Konu yükseköğretimde kanayan bir yaradır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. İki parti müteakip defalar bu yasaya karşı olduklarını çok değişik tepkilerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır” denildi.

AKP ve MHP kurmayları, türban konusunda yaptıkları anlaşmayı şimdi genel başkanlarına sunacaklar. Heyetlerin görüşmelerinin ardından son kararı yine Erdoğan ve Bahçeli verecek.

AKP’li Sadullah Ergin, önümüzdeki hafta başı gibi değişiklik önerisinin imzaya açılabileceğini söylerken, MHP’li Cihan Paçacı, teknik çalışmanın ardından anayasal sürecin başlayacağını belirtti. (HABER MERKEZİ)

CHP ve rektörlerden anlaşmaya tepki

AKP ile MHP arasındaki türban görüşmelerini yakından takip eden CHP’de de Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, “Bu kadar kendilerini yormasınlar. Yürekleri yetiyorsa, Anayasa’nın 2’nci maddesinden ‘laik’ terimini çıkarsınlar” dedi.

MHP’nin türbanla ilgili “yanlış siyasi strateji izlediğini” belirten Okay, “MHP, ‘AKP’nin oyuncağını elinden alacağız’ diyerek işgüzarlık yapıyor. Bu işin sonunda hiç kimse, ‘MHP’ye teşekkür ediyoruz. MHP’nin sayesinde türban yasağı kalktı” demeyecektir. Ancak MHP’yi laik demokratik rejimin temellerini sarstığı için tarihi sorumluluğuyla baş başa bırakacaklardır” diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da, “türban tartışmalarına ilişkin anayasa değişikliği” konusunda, “Anayasa değişikliği çalışmalarını, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin zedelenmeye çalışılması faaliyeti olarak yorumluyoruz” diye konuştu.

EVRENSEL  -  25 Ocak 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor