Türban kamuya yerleşiyor

Türban kamuya yerleşiyorAKP yasak dinlemiyor. Hemen hemen her alanda çalışan tesettürlülere göz yumuluyor Anayasa Mahkemesi’nin...

Türban kamuya yerleşiyor

AKP yasak dinlemiyor. Hemen hemen her alanda çalışan tesettürlülere göz yumuluyor

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin üniversitelere türbanla girişin önünü açan anayasa değişikliğine ilişkin henüz karar vermemesine karşın türban tüm kamusal alanlarda adeta “serbest” hale geldi. Sağlık, eğitim ve belediyeler başta olmak üzere birçok kurumda türbanlı personel rahatlıkla görev yapıyor, yetkililer de buna göz yumuyor. Kadın müşteriye kadın garson, harem selamlık havuz, alkollü içki ve kameralı cep telefonu yasağı gibi uygulamalarıyla dikkat çeken siteler inşa edilmeye başlandı. m

Kamuda türban yasağı deliniyor

SAĞLIK İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü başta olmak üzere, sağlık grup başkanlıkları ve hastanelerde türbanlı personel çalışıyor. Tabip Odası Başkanı Prof. Aktan, Sağlık Bakanlığı’nın kamu sağlık kurumlarındaki türbanlı çalışanlara göz yummasını eleştirdi.

EĞİTİM Çok sayıda okul ve ilçe milli eğitim müdürlüğünde türbanlı öğretmen ve personel çalışıyor. Eğitimciler, MEB’in türban ve benzeri faaliyetleri önlemede gereken çabayı göstermediğine dikkat çekerek, AKP hükümetinin zihniyetiyle laik eğitimin yapılamayacağını söyledi.

YEREL YÖNETİM AKP’li belediyeler, denetimden uzak şirketlerinde türbanlıların çalışmasına izin veriyor. Belediye-İş Sendikası Başkan Yardımcısı Erol, “Bu şirketlerdeki türbanlı personel, belediyenin görünmeyen yüzü” dedi.

İstanbul Haber Servisi - AKP’nin türbanı yaşam biçimi haline getirme çabaları ve üniversitelere türbanlı girişin önünü açan anayasa değişikliği girişimiyle birlikte özellikle türban İstanbul’da yerel yönetimler, sağlık ve eğitim alanında hızla yaygınlaştı. Kadın müşteriye kadın garson, haremlik selamlık havuz, alkollü içki ve kameralı cep telefonu yasağı gibi uygulamalarıyla dikkat çeken ve kamuoyunda “tesettür otel” olarak bilinen “muhafazakârlara özel te-sislerin” üretildiği siteler inşa edilmeye başlandı. İstanbul’daki kamu sağlık kurumlarında türbanıyla görev yapan hekim, hemşire, laborant, röntgen görevlisi ve yardımcı sağlık personeli giderek artarken, kentteki çok sayıda okul, ilçe milli eğitim müdürlüklerinde de türbanlı öğretmen ve hizmetli personel çalışıyor. Çoğunluğu AKP’nin elinde olan belediyeler de şirketleri aracılığıyla çok sayıda türbanlı personel çalıştırıyor.

İl Sağlığın dosyası kabarık

İstanbul’daki kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin yasaya uyup uymadığını denetlemekle yükümlü olan İl Sağlık Müdürvekili Mehmet Bakar ise geçmişte türbana izin verdiği için aldığı cezalarla dikkat çekiyor. Bakar, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başhekim yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde türbanlı doktorları koruduğu gerekçesiyle “Görevin yerine getirilmesinde siyasi düşünce ayrımı yaparak kişilerin yararını hedef tutma” nedeniyle görevine devam etmesinin gerek kurum açısından gerekse diğer personel açısından sakıncalı olacağı, bundan sonra da idarecilik görevi verilmemek kaydıyla görevden alındığı kararı verilmişti. Ancak Bakar bu olaydan sonra İstanbul İl Sağlık Müdürlüğ’ne vekâleten atandı.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, kamu hastanelerindeki türbanın yanı sıra özellikle 112 acil servislerin çalışanlarının türbanlı olduğunu ve buna çok fazla dikkat edilmediğini söyledi. Aktan, özellikle tıp fakültesinde okuyan öğrencilerin türbanla eğitim gördükten sonra hastanelerde asistanlık yaparken türbanını çıkarıp çıkarmama konusunda da sorunların yaşanacağını belirterek, “Hastanelerde bir yandan eğitim görüyor olacak diğer yandan da hizmet vermiş olacak. Anayasaya göre eğitim görürken türban serbest ancak hizmet verirken değil. Bu durumda ne olacak” diye sordu. İstanbul Tabip Odası eski yöneticilerinden Dr. Osman Öztürk de türban takan personelin yasalara aykırı davrandığına, ancak idari kurumların da buna göz yumarak açıkça teşvik ettiğine dikkat çekerek, “İdareler, türbanı görmezden geliyor. İstanbul’daki hastanelerde türbana göz yummanın ötesinde açıkça teşvik ediliyor” yorumunu yaptı.

Öztürk, Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerden görüntü almasının türban tartışmalarının yaşandığı bir döneme denk gelmesinin tesadüf olmadığını savundu.

Son yıllarda okul ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde çok sayıda türbanlı öğretmen ve personel çalışmaya başlaması, eğitimcilerin tepkisini çekiyor.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, eğitim-öğretimin AKP hükümeti ile birlikte tamamen bittiğini vurgulayarak, “Artık okul müdürleri bile bu hükümetten ve Milli Eğitim Bakanlığından güç alıyor. Bir bakın, yapılan Açıköğretim Lisesi sınavlarına öğrenciler okul müdürleri tarafından sınavlara türban ile alındılar” ifadesini kullandı.

Belediyelerin türban oyunu

2007’de Norm Kadro Yasası’nda yapılan değişiklikle personel alımları duran belediyeler, denetimden uzak şirketlerine aldıkları türbanlı personeli anayasaya aykırı bir şekilde istihdam eder hale geldiler.

Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmet İşçileri (Belediye-İş) Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol, belediye şirketlerindeki personelin Danıştay denetimine tabi olmadığını anımsatarak, türbanlı personel ayrımı da yapılmadığına dikkat çekti.

Erol, “Belediye şirketlerindeki türbanlı personel belediyelerin görünmeyen yüzü. Belediyeler bu şirketlere istedikleri kadar eleman alabiliyorlar. Ücretlendirme konusunda da herhangi bir kısıtlama yok. Bu şirketlere kayıtlı gösterilen personel, belediyede istenilen konumlarda istihdam ediliyor” dedi.

CUMHURİYET - 28 Mayıs 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor