Tersanede yine işçi öldü

Tersanede yine işçi öldü   Tuzla Tersaneyle ilgili hazırlanan raporlarda iş güvenliğinin yeterli olmadığı belirtiliyordu. Art...

Tersanede yine işçi öldü
 
Tuzla Tersaneyle ilgili hazırlanan raporlarda iş güvenliğinin yeterli olmadığı belirtiliyordu.
 
Art arda gelen ölümler nedeniyle Çalışma Bakanı Çelik'in dört gün önce patronlar ve sendikacılarla toplantı yaptığı Tuzla Tersanesi'nde dün bir işçi daha yaşamını yitirdi

İSTANBUL - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, tersane patronları ve sendikacılarla, 'Tuzla tersanelerinde sekiz ay içinde 14 işçinin ölümünü' masaya yatırdığı toplantıdan dört gün sonra bir işçi daha öldü. Böylece yeni yılda ölen işçi sayısı üçe, sekiz aydaki kayıp ise 15'e çıktı.

DİSK'e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası'nın (Limter-İş) açıklamasına göre dün, Dearsan Tersanesi'nde kadrolu çalışan 40 yaşlarındaki Cevat Toy adlı işçi gemi güvertesinde saat 14.00 sularında tav (demirlerin hasarlı yerlerini ısıtarak düzeltme) yaparken, 8.5 metre yükseklikteki ambara düştü. Toy'un yokluğu, üç saat sonra fark edilebildi. Toy'un, ambardaki 'T' bağlantı ayaklarına düşürek öldüğü kaydedildi.

Limter-İş'ten alınan bilgiye göre Toy, 2004 yılından bu yana iş kazalarında ölen ilk kadrolu işçi oldu. Bu ayrıca, sekiz ay içindeki 15., 2008 yılındaki üçüncü ölüm. Diğer iki ölüm ise şunlar: Şahin Güven adlı taşeron şirketinde çalışan 20 yaşındaki Metin Turan, 4 Şubat'ta çalıştığı gemiden denize düştü. Turan'ın cesedi bir gün sonra denizde bulunup çıkarıldı. Sedef Tersanesi'nde elektrikçi olarak çalışan Onur Bayoğlu ise 14 Ocak'ta gemi ambarına düşerek öldü.

Cezaları takan yok

Geçen ağustos ayında 13 günde beş işçinin ölmesi üzerine müfettişler eylül ayında 41 tersaneyi teftiş edip rapor hazırlamıştı. Rapora göre, Aralık 2006-Eylül 2007 arasında 398 iş kazası meydana geldi. Bunlardan 72'si düşmeden kaynaklı. Kazalardan sekizi ölümle, ikisi uzuv kaybıyla sonuçlandı.

Ölümlerden üçü elektrik çarpması, ikisi düşme, ikisi 'kalp krizi' ve biri de sıkışma sonucunda meydana geldi. 41 tersanede 590 küsur belirlenirken, tersanelere 196 bin YTL para cezası kesildi.

Ancak cezalar, 2007 yılındaki ölümleri de durdurmadı. Raporun ardından kaynak ustası Bekir Özmen, 3 Eylül'de elektrik çarpması sonucu, Eser Acar 25 Eylül'de elektrik çarpması, Hasan Macar 21 Ekim'de vinç sepetinden düşerek, Fatih Kılıç 17 Kasım'da yüksekten düşerek, iki gün sonra ise Sabri Yanardağ üzerine blok düşmesi sonucunda öldü.

Limter-İş, 'iş cinayeti' adını verdiği ölümlerin durmaması üzerine 29 Ocak'ta Ankara'da TBMM önünde basın açıklaması yaptı. Bakan Çelik, 8 Şubat'ta tersane patronları ve Limter-İş yöneticileriyle buluşup çözüm yolları aradı. Sendikacılar, ölümlerin gerekçesi olarak gördükleri 'taşeronlaşmanın' kaldırılmasını istedi ancak patronlar buna yanaşmadı.

Bu arada, 22 Temmuz'daki genel seçimlerde Torlak Tersanesi'nin Onursal Genel Başkanı Ali Torlak, MHP'den, Yardımcı Tersanesi'nin sahibi Hasan Kemal Yardımcı ise AKP'den milletvekili oldu. Milletvekilleri bu ölümler karşısında hiç adım atmadı.

Sendikacılar eylem yapacak

Limter-İş, iş kazalarını protesto etmek için yarın Dearsan Tersanesi önünde diğer sendikacılar ve demok-ratik kitle örgütleriyle birlikte basın açıklaması yapacak.

İSMAİL SAYMAZ - RADİKAL - 13 Şubat 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor