CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ve DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, ''zorunlu din dersine son verilmesi, cemevlerinin ibadethane sayılması ve Madımak Oteli'nin müze yapılması'' önerilerinde bulundu.
Ankara- Genel Kurul'da DTP, Danışma Kurulu'nun toplanamaması üzerine, ''Alevilerin devlet nezdinde karşılaştığı sorunların çözümü ve tespiti amacıyla verdikleri araştırma önergelerinin'' bugün görüşülmesi için grup önerisi verdi.
Önerinin lehinde söz alan DTP'li Fatma Kurtulan, Alevilerin geçmişte, Kahramanmaraş ve Çorum'da katledildiğini iddia ederek, ''devletin gözü önünde Alevilerin yakıldığı Sivas'taki Madımak Oteli'nin'' de yıllarca kebapçı salonu olarak kullanıldığını söyledi.
"Alevilerin, Kürtler gibi yıllarca baskı altında tutulduğu'' iddiasını dile getiren Kurtulan, Alevilere bugüne kadar verilen sözlerin hiç birisinin yerine getirilmediğini, Madımak Oteli'nin müzeye dönüştürülmediğini ve ders kitaplarında Alevilere yönelik ayrımcılığın giderilmediğini öne sürdü.
Diyanet İşleri Başkanlığının, kendisine tahsis edilen bütçeyi Alevi vatandaşlar için kullanmadığını ileri süren Kurtulan, ''Alevilerin istekleri şöyle: Zorunlu din dersine son verilmesi, cemevlerinin ibadethane sayılmasının yasal statüye kavuşturulması, Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılması ve Alevilere yönelik baskıcı uygulamaya son verilmesi'' dedi.
Önerinin aleyhinde konuşan Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, aleyhte söz aldığını, ancak bunun ''Alevilerin sorunları yoktur'' anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti.
Alevilerin bir çok sorunları olduğuna ve bunların da çözümlenmesi gerektiğine işaret eden İçli, AKP sıralarından laf atılması üzerine, ''Evet, Sünnilerin de sorunu var. Ancak bu sorun, dinin siyasi rant aracı olarak kullanılmasıdır'' dedi.
"Habur'daki ile Silivri'deki adalet anlayışı aynı olsun"
CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, önerinin lehinde yaptığı konuşmada, Alevilerin yaşam biçimleri ve inançları gereği haklının, hukukun yanında; haksızlığın, adaletsizliğin ve gericiliğin ise karşısında olduklarını ve bu nedenle de tarih boyunca hep haksızlığa uğradıklarını söyledi.
Hükümetin, Anayasa'da yazılı ''eşit halk'' ilkelerini uygulayacağına, ''sahte Alevi çalıştayları düzenleyerek'' soruna çözüm aradığını ileri süren Özdemir, ''Alevilerin sorunları çok zor değildir, basittir. Madımak Oteli aydınlanmanın müzesi olsun, cemevleri ibadethane sayılsın ve zorunlu din dersi kaldırılsın'' diye konuştu.
CHP'li Özdemir, Alevilerin ayrışmayı değil birleşmeyi, Atatürk'ün kurduğu laik Cumhuriyetin kurumlarını yok etmeyi değil, onları yaşatmayı istediğini kaydederek, ''Aleviler, Habur'daki adalet anlayışı ile Silivri'deki adalet anlayışının aynı olmasını; Deniz Feneri davasında da aynı hassasiyetin gösterilmesini istiyorlar'' dedi. Özdemir, Alevilerin, Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım'da ''Cumhuriyetin temel değerlerinin'' tartışmaya açılmasını istemediklerini de savundu.
Malik Ecder Özdemir, AKP'li milletvekillerinin bu sözlerine tepki göstermesi üzerine, ''Başka bir tarih bulamadınız da mı, Alevi-Sünni ayırımını körükleyecek bu projeyi 10 Kasım'da gündeme getiriyorsanız?'' diye sordu.
"Bizim anlayışımızda, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın anlayışı var"
Önerinin aleyhinde söz alan AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ise bugüne kadar, bölgesel, dinsel ve etnik milliyetçilik yapmayacaklarını söylediklerini ve bunu da uyguladıklarını ifade etti.
"Türkiye Cumhuriyeti, hepimizin ortak Cumhuriyetidir'' diyen Aydın, ülkede yaşayan herkesin, milli birlik ve kardeşlik projesi kapsamında bir arada yaşamasını istediklerini bildirdi.
AKP'li Aydın, muhalefetin, Meclis çalışmalarını tıkamak adına grup önerilerini Genel Kurulun gündemine getirdiğinin halk tarafından bilindiğini de söyledi.
Alevilerin sorunlarına çözüm bulmak adına, aydınların da katıldığı Alevi çalıştayları düzenlediklerini belirten Aydın, ''Bizim anlayışımızda, Yunus Emre'nin, Mevlana'nın anlayışı vardır. İşte bu yüzden biz, bütün bu sorunları çözüyoruz'' dedi.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, DTP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
CUMHURİYET HABER PORTALI - AA - 5 Kasım 2009