Tartışmalı iftar başladı

Tartışmalı iftar başladıBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP'li 14 Bakan ile birlikte salona girdi.AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organizatörlüğünde...

Tartışmalı iftar başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AKP'li 14 Bakan ile birlikte salona girdi.

AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organizatörlüğünde Abdal Musa Vakfı tarafından düzenlenen “Muharrem İftarı” başladı.

Kamuoyunda çokça tartışılan ve birçok Alevi örgütünün tepki gösterdiği iftara Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Sait Yazıcıoğlu, Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker bakan olarak katıldı.

VİDEOLAR :

  • http://www.youtube.com/watch?v=pB8kNhbemGA
  • http://www.youtube.com/watch?v=UQciKJu-myM

Katılanlar arasında AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya, Reha Denemeç, Fatma Şahin, Şükrü Ayalan, Egemen Bağış, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da yer aldı. Yemeğe Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da katıldı. Bardakoğlu, yemeğe cübbesiyle geldi.

Yemeği düzenleyen milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit, iftarın yapılacağı salonun girişinde davetlileri karşılarken Çamuroğlu’nun Alevi inancı gereği sakal traşı olmadığı gözlendi. İftarın yapılacağı salona Hz. Ali ve Atatürk posterlerinin yanı sıra Türk bayrağı asılırken Türkçe ilahiler çalındı.

Bilkent Otel’de yapılan iftar için yoğun güvenlik önlemleri alınırken gazetecilerle Başbakanlık korumaları arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. İftara davetli olan Alevi örgütlerinin büyük bir bölümünün katılmadığı gözlendi.

Davetlilere mönü olarak iftariyelik tabak mercimekli çorba, peynirli su böreği, sebze türlü, pilav, hoşaf ve dondurmalı kazandibi sunuldu.

BAŞBAKANA ÖZEL MÖNÜ

Masalarda Alevi inancı gereği su ve bıçak bulundurulmazken, isteyen davetlilere su veriliyor. Başbakan Erdoğan’a hazırlanan menünün dışında salata tarzı özel bir diyet mönüsü sunuldu.

ANKA - 11 Ocak 2008 Cuma

Koç gözyaşlarını tutamadı!

Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, Alevi iftarında hüngür hüngür ağladı.

AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organizatörlüğünde Abdal Musa Vakfı tarafından düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı “Muharrem İftarı” nda duygulu anlar yaşandı.

Yemek öncesinde, mesneviler arasında okunan Kerbela Ağıtı sırasında Kültür eski Bakanı Koç ve çok sayıda davetli gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

İftar yemeği menüsü mercimek çorbası, peynirli su böreği, sebzeli türlü, pilav, hoşaf ile Başbakan Erdoğan’ın en sevdiği tatlılar arasında yer alan dondurmalı kazandibi de yer aldı.

GAZETEPORT - 11 Ocak 2008 Cuma

'Yolumuz bir istikamet bir'

Başbakan Erdoğan, Alevi derneklerince verilen iftara katılış nedenini böyle açıkladı.

Bazı Alevi örgütlerinin protesto ederek yer almadığı, Başbakan Erdoğan ile çok sayıda bakan ve davetlinin katıldığı Muharrem orucu iftarı devletin zirvesi ile Alevileri bir araya getirdi. Başbakan salona girişte alkışlarla karşılanırken, Kültür eski Bakanı Koç, “Kerbela Ağıtı” sırasında gözyaşlarını tutamadı. Başbakan Erdoğan, Aşık Veysel’den Mehmet Akif’e kadar birlikte yaşamının önemine dikkat çeken pek çok şair ve ozandan alıntı yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alevilerin Kerbela’da öldürülen Hz. Hüseyin ve arkadaşları için matem amacıyla tuttukları Muharrem orucu devletin zirvesi ile Alevileri bir araya getirdi. Erdoğan iftarda alkışlarla karşılanırken, “Siz biz ayrımı olmadan hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz, kardeşiz” dedi.

Günlerdir tartışma konusu yapılan AKP İstanbul milletvekili Reha Çamuroğlu önderliğinde Bilkent Otel’deki iftar devletin zirvesi ile bazı Alevi kuruluş temsilcisini biraraya getirdi. Çok sayıda, dernek, dergah, ocak ve vakıflarda hizmet veren Alevi kuruluşunun protesto ettiği iftara 8 Alevi derneğinden vatandaşlar katıldı.

DEVLETİN ZİRVESİ İFTAR’DA

İftara Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık Bakanı Nafiz Özak, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Kültür eski Bakanı Atilla Koç, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun yanı sıra çok sayıda AKP yöneticisi ile gazete ve televizyonların yöneticileri yer aldı. Yemeğe daha önce katılacağı belirtilen Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan katılmadı. Katılanların 400’ünün protokolden, 500’ünün de Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Alevi inanç önderlerinden oluştuğu öğrenildi.

ERDOĞAN’A ALKIŞ

Yemek sırasında salonun içerisine gazetecilerin girmesine izin verilmedi. Ancak, görüntü alınmasına izin verilen salona büyük boy Atatürk, Hz. Ali ve Türk bayrağı asıldı. Erdoğan’ın danışmanı Çamuroğlu gelen konukları kapıda karşılarken, Başbakan Erdoğan’ın salona alkışlar arasında girdi. Basının alınmadığı ve Mersiyelerin ve Bektaşi müziğinin çalındığı iftar yemeğinde Alevi inançları gereği menüde et yemekleri verilmedi, masalarda bıçak ve su konulmadı.

KOÇ AĞLADI

Yemek öncesinde, mesneviler arasında okunan Kerbela Ağıtı sırasında Kültür eski Bakanı Koç ve çok sayıda davetli gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. İftar yemeği menüsü mercimek çorbası, peynirli su böreği, sebzeli türlü, pilav, hoşaf ile Başbakan Erdoğan’ın en sevdiği tatlılar arasında yer alan dondurmalı kazandibi de yer aldı.

ERDOĞAN’DAN KARDEŞLİK MESAJI

Başbakan Erdoğan, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada birlik ve kardeşlik mesajı verdi. Hacı Bektaş, Aşık Veysel Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Milli Mücadele şairi Mehmet Akif’ten alıntı yapan Erdoğan, Alevilere “Canlar” diye seslendi. “Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu davete gönül huzuruyla icabet ettim, çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı” diyen Erdoğan, “siz-biz” ayrımımın doğru olmadığını söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:

“Yolumuz birdir. İstikametimiz birdir. Rehberimiz birdir. Dolayısıyla menzilimiz birdir. Zira asıl olan istikamettir. Yoldur. Yol kavramının bu kültür haritamız içindeki özel manasını çok iyi biliyoruz. Bu yolda öfke, ayrılık gayrılık, senlik benlik bu yolda yoktur. Sadece biz vardır. Hariçten yapılan kasıtlı müdahaleler, yüreklerimizi ayrıştırmaya muktedir olmamıştır olamayacaktır. Siyasetin görevi halkın bütün olarak ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak, temel hak ve hürriyetlerini koruma altına almaktır. Farklılıkları tanımak ve anlamaya çalışmak devletin görevidir”

ALMANYA’YI KINADI

Erdoğan konuşmasında Alman televizyon kanalında yayınlanan Aleviler arasında da büyük tepki doğuran diziyi de kınadı. Duygusal bir konuşma yapan Erdoğan, “Aynı kaynaktan su içen, aynı kıbleye yönelen, aynı vahdet iklimini soluyan insanlar olarak bize düşen tarihin vebalini birbirimizin üzerine yıkmak değildir. Bütün samimiyetimle söylüyorum ki bu yanlışa düşersek, kendimize de inancımıza da milletimize de devletimize de haksızlık etmiş oluruz” diye konuştu. Başbakan konuşmasını Hacı Bektaş’ın “Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım” sözleriyle tamamladı.

(GAZETEPORT) - 11 Ocak 2008 Cuma

Alevi iftarında AKP'li Koç hüngür hüngür ağladı
 
AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun organizatörlüğünde Abdal Musa Vakfı tarafından düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı “Muharrem İftarı” nda duygulu anlar yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birlik ve beraberlik mesajları veren bir konuşma yaptığı iftar Ehli Beyt için okunan mersiye ile başladı. Bu sırada Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç gözyaşlarını tutamadı.

Kamuoyunda tartışma konusu olan ve birçok Alevi örgütünün tepki gösterdiği iftara Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Sait Yazıcıoğlu, Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker bakan olarak katıldı.

Katılanlar arasında AKP Genel Başkan Yardımcıları Necati Çetinkaya, Reha Denemeç, Fatma Şahin, Şükrü Ayalan, Egemen Bağış, eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da yer aldı.

Yemeğe Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da katıldı. Bardakoğlu, yemeğe cübbesiyle geldi.

Yemeği düzenleyen milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit, iftarın yapılacağı salonun girişinde davetlileri karşılarken Çamuroğlu’nun Alevi inancı gereği sakal traşı olmadığı gözlendi. İftarın yapılacağı salona Hz. Ali ve Atatürk posterlerinin yanı sıra Türk bayrağı asılırken Türkçe ilahiler çalındı.

Bilkent Otel’de yapılan iftar için yoğun güvenlik önlemleri alınırken gazetecilerle Başbakanlık korumaları arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. İftara davetli olan Alevi örgütlerinin büyük bir bölümünün katılmadığı gözlendi.

Davetlilere mönü olarak iftariyelik tabak mercimekli çorba, peynirli su böreği, sebze türlü, pilav, hoşaf ve dondurmalı kazandibi sunuldu.

BAŞBAKANA ÖZEL MÖNÜ 

Masalarda Alevi inancı gereği su ve bıçak bulundurulmazken, isteyen davetlilere su veriliyor. Başbakan Erdoğan’a hazırlanan menünün dışında salata tarzı özel bir diyet mönüsü sunuldu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN BİRLİK ÇAĞRISI

Yemekte bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan " Siz can dostlarımla birarada olmaktan memnun olduğumu ifade etmek isterim. Bu buluşmanın  bir matem vesilesiyle olması, bir Muharrem gününde gerçekleşmesi hepimiz için derin manalar taşıyor"dedi.

Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları veren Başbakan Erdoğan "Burada birlikte olmanın birliğin, beraberliğin, sesini yükseltmenin, elele gönül gönüle, yüzyüze olmanın memnuniyetini taşıyoruz" diye konuştu.

Konuşması sırasında Hasan Hüseyin Korkmazgil'in 'acıyı bal eyledik' adlı şiiri ile Mehmet Akif Ersoy'un "Yıllar geçiyor ki ya Muhammed aylar bize hep Muharrem oldu/ Akşam güneşli bir geceydi/ Eyvah o da bize leyli matem oldu" dizelerine gönderme yapan Erdoğan "Tüm mesele kendi doğrularımızı başkalarına dayatmamak" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Siz can kardeşlerimle, gönül dostlarımla bir arada olmaktan, yüz yüze hasbi hal etmekten, son derece memnun olduğumu özellikle ifade etmek isterim” diyerek başladığı konuşmasında, buluşmanın bir matem vesilesiyle olmasının, bir muharrem gününde gerçekleşmesinin, herkes için derin manalar taşıdığını söyledi.

Erdoğan, birlikte olmanın, birliği, beraberliğin sesini yükseltmenin , el ele gönül gönüle, yüz yüze olmanın memnuniyetini taşıdıklarını kaydetti.

Aynı inanç iklimine mensup olmanın huzuruyla, yüzyıllar boyu, aynı temiz kaynaklardan su içmenin hazzıyla bugünlere gelindiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Farklılıklarımız birlik içinde, vahdet ikliminde erimiş, hepimiz, bir bütün olmuşuz. Tabi ki bir muharrem günündeyiz. Bugünün manasını ve önemini çok iyi biliyoruz. yüreklerimiz buruk, kalplerimizi mahzundur” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü :

HEP BİRLİKTE BİZİM MATEMİMİZİ PAYLAŞMAYA GELDİM

“Ama Allah’a hamd olsun ki gönüllerimiz birdir, beraberdir. Umutlarımız diridir, geleceğe böyle bir umutla bakıyoruz. Herhalde hiçbir toplum, “gelin canlar bir olalım” düsturunu, bizim kadar açık ve net olarak dile getirmemiştir.

Sevgili canlar, ben buraya, sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem, bizim matemimizdir. Bu duygu seli olarak, bizim ortak dünyamızın bir parçasıdır. Bu davete, gönül huzuruyla icabet ettim çünkü gönül huzuruyla bir davet vardı, benim için de icabet gerekti.

Zira burada, sevgili kardeşlerim olarak sizler varsınız, bu buluşmayı, farklı mülahazalarla değerlendirenler olabilir. Bizim gönül dünyamız çok geniş. Biz çok kucaklayıcı olmalıyız. Biz gelmedik kavga için, bizim işimiz sevgi için. Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldik. İşte bizim değerlerimizde bu var. Hiç kimsenin haklı iradesi, gönlü, başkasının ipoteği altında değildir. Dinin tek bir sahibi var, o da yüce Allah’tır. Kimse kimseye din bahşetme, din lütfetme hakkına sahip değildir. Gönüllerin sahibi bellidir. İnanıyorum ki muhabbetimiz, sevgimiz, açık yürekliliğimiz, bütün ön yargıları eritecek kadar büyüktür, büyük olmalıdır. Kaldı ki bizler, sadece bu vesileyle, sadece muharrem ve matem vesilesiyle bir araya gelen bir toplum değiliz. Biz her zaman, her yerde, tasada ve kederde, acıda ve mutlulukta birlikteyiz, birlikte olmalıyız. Bizim için bin yılı aşkın bir tecrübedir bu. Dolayısıyla bu akşamki buluşmamız, son derece tabi ve doğal bir buluşmadır. Hepimiz hür ve özgür bir ülkenin vatandaşlarıyız. Hepimiz, birlik esasında, daha güçlü bir millet olmanın sevdasındayız.

Farklılıklarımızın altını çizmek için değil, müşterek aklın, müşterek irfanın, birlik iradesinin ortaya çıkması için, burada bu akşam, bir ve beraberiz.”

Başbakan Erdoğan, “Bizler, tarihte, bugün birlikte, ortak bir medeniyet inşa etmenin onurunu, istiklalin hazzını, şerefini birlikte hisseden modern Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarıyız. Siz biz ayrımı olmadan hepimiz bu ülkede ev sahibiyiz, kardeşiz” dedi.

ERDOĞAN’DAN HASAN HÜSEYİN ATFI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında,  Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’den de dizelere de yer verdi. Erdoğan, “Bizler, Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil’in ifadesiyle, ‘Acıyı bal eylemesini’ bilmiş bir milletiz. Burada da acıyı bal eylemek üzere bulunuyoruz. Bundan sonra da Allah’ın emriyle, birbirimizi daha da aydınlatmak üzere, bu ruhla, medeniyet yolundaki yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” diye konuştu.

ÇAMUROĞLU’NA TEŞEKKÜR

Başbakan Erdoğan, “Değerli kardeşim, edebiyat ve irfan adamı” dediği Reha Çamuroğlu’na, ve buluşmaya vesile olduğu için Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfına da teşekkür etti.

ASIL OLAN İSTİKAMETTİR, YOLDUR 

Alevi Bektaşi kültürünün, Anadolu’nun eşsiz zenginliklerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, bu kültürün bu toprakların özünde, mayasında olduğunu ve bu mayanın herkese çalındığını kaydetti.

Erdoğan, şöyle konuştu: “Yolumuz birdir, istikametimiz birdir, rehberimiz birdir, dolayısıyla menzilimiz birdir. Zira asıl olan istikamettir, yoldur. Yol kavramının bu zengin kültür haritamız içindeki özel manasını çok iyi biliyorsunuz, çok iyi biliyoruz. Bu yolda öfke, bu yolda ayrılık-gayrılık, bu yolda senlik-benlik yoktur, sadece biz vardır.

Aziz milletimizin asırlardır bozulmayan kimyasının, kardeşlikle yoğrulan hamurumuzun, bugünkü meselelerimizi aşacak kudretli bir öze sahip olduğundan hiç kimsenin şüphesi, endişesi olmamalıdır. Ne politik mülahazalar, ne ideolojik analizler, ne hariçten yapılan kasıtlı müdahaleler, birbirinde erimiş, yüreklerimizi ayrıştırmaya muktedir olmamıştır, olamayacaktır. Siyasetin görevi, halkın bir bütün olarak ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak, temel hak ve hürriyetlerini koruma altına almaktır. Devletin görevi, toplumun bir parçası olan farklılıkları tanımlamak değil, bu farklılıkları tanımak ve anlamaya çalışmaktır.”

“YARATILANI YARADANDAN ÖTÜRÜ”

Erdoğan, Anayasadaki tanımıyla, demokratik laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Cumhuriyetin, bütün inanç gruplarına, mezheplere, dini inançlara eşit mesafede durmak, hepsinin din ve vicdan özgürlüğünü garanti altına almak durumunda olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Hikmetini, ilhamını, irfanını, Ahmet Yesevi’den, Mevlana’dan, Hünkar Hacı Bektaş Veli’den, Yunus Emre’den, Pir Sultan Abdal’dan, Virani’dan alan bir milletiz” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

“Yaratılanı Yaratan’dan ötürü, Yaratıcı’ya nispetle, onun için, onun adına sevmek bizim en temel şiarımızdır. İnsana “can” diyen bir ortak medeniyetin, bir ortak dilin çocukları olduğumuz için, barışa hasret kalan insanlık ailesi içinde biricik bir konuma sahibiz.”

12 Ocak 2008 - HÜRRİYET

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR