TARİH Vakfı, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 1915 olaylarını konu alan “Sarı Gelin - Ermeni Sorununun İç Yüzü Belgeseli” DVD’lerinin ilköğretim okullarında gösterilmesine tepki gösterdi. Tarih Vakfı "Belgesel tüm bilimsellik iddialarına rağmen bilimsel değil" dedi. Daha önce Almanya"daki Soykırım Karşıtları Derneği bir açıklama yayımlayarak belgesele tepki göstermiş, Türkiye"deki birçok aydın ve sanatçı da başlattığı imza kampanyası ile belgeselin öğrencilere gösterilmesine karşı çıkmıştı.
Tarih Vakfı Yönetim Kurulu, dün bir açıklama yaparak, Ermeni sorununun Türkiye’nin hassas bir meselesi olduğunu belirtti. Açıklamada, “Bir propaganda filmi olarak değerlendirilmesi gereken belgesel, toplumda zaten var alan ‘Ermeni’ düşmanlığını ve ayrımcılığı körükleyen diliyle kin ve nefret tohumları saçmaktadır. Belgesel her şeyden önce temel insan haklarını ihlal etmektedir” ifadesi yer aldı.
"GERİ DÖNÜLMEZ YARALAR AÇILIR"
Bu tür yayınların toplum içinde geri dönülmez yaralar açacağının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bizden olmayana karşı gösterilen düşmanca tavırların ‘haklı gerekçeleri’, bu belgesellerde ileri sürülen, seçilmiş, yönlendirici, sözde argümanlar aracılığıyla inşa edilmektedir. Filmi izleyen öğrenciler, ileri sürülen iddiaları saf bir gerçeklik olarak algılayacaklardır. Bu uygulamalar öncelikle pedagojik açıdan yanlıştır.”
MEB’in, belgeseli okullara gönderip, sonra da izlettirilip izlettirilmediğine dair rapor istemesinin düşündürücü olduğunun vurgulandığı açıklamada “Söz konusu belgeseli izlemesi gereken okullar arasında azınlık okulları, özelde Ermeni okulları ve daha da vahimi çoğunluk okullarında Türk arkadaşlarıyla birlikte okuyan Ermeni çocuklar vardır. O okullarda okuyan Ermeni öğrencilerin ve ailelerinin psikolojik olarak kendilerini nasıl hissedecekleri hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır” denildi.
“Tarih, bu gibi kalıcı hasarların temizlenmesinin çok zor olduğunu gösteren örneklerle doludur” denilen açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamayı bir an önce durdurması talep edildi.
KAYNAK : Özlem Zorcan - Ankara / BİRGÜN - 18 Şubat 2009