İslami kaynaklar 4 ncü Halife Hz .Ali'nin doğum günü olarak 2 farklı tarih veriyor. Birincisi: Recep ayı, Recep ayı yeni takvime göre Mayısın 12 sinde başlar, Haziran ayının 10'u son gündür. İkincisi; Zilhicce ayı, Zilhice ayı da Ekimin 7'sinde başlar, Kasımın 3’ü Zilhice ayının son günüdür. Yani her iki tarihte 21 MART Newroz‘a denk gelmiyor,
Fakat bazı Alevi dede ve yazarları, yıllardır Alevi toplumunu uyutarak, 21 Mart Nevruzu İslam halifesi, Hz.Ömer’e kızını veren Hz. Osman’ın baçanağı İmam Hz Ali’nin doğum günü olarak lanse etmişler. “Her ne ararsan kendinde ara diyen Pir’lerine değil, aynada hep İslam’a ve 4. halifesi damat Ali’nin resmine bakıyorlar. Alevilikte kutsal olan insan İslam’ın evi Kâbe’nin içine sığmaz !
Alevilik, doğayı, canı, insanı kutsayan felsefi bir inanç öğretisidir ve Aleviler kadimden beri, baharın gelişini doğanın yeniden dirilişi ve toplumsal direnişin simgesi Newroz'u kutsamışlar. Aleviler, yaşamlarında Hava, Ateş, Su, Toprak, canlıları, doğayı, kadını-erkeği, can alıcı önemi ve büyük bir varlığın parçası oldukları, Güneşi, Ayı, Evreni ve Yıldız‘ları kutsadılar. Toplumsal yaşam ve üretim için çok önemli olan, 12 burcu 12 ayı takvimini benimsediler.
Ayı, Güneşi kutsadılar Güneş’e RA dediler baba tanrı RA-MAN, Ay‘a RA-HİM Ana tanrı dediler. 12 burcu Ay ve Güneşin çocukları olarak gördüler. Muhabbetlerinde , kadınlı erkekli sazlı sözlü, ab-ı hayattan DEM aldılar. Dünyanın bilinen en eski inançsal mekânı Göbeklitepe de, son yapılan kazılarda daire şeklinde, üzerinde Aslan, Turna vs. hayvan resimleri olan T seklindeki 12 dikili taş 12 burcu, ortada ki 2 dikili taş kadını ay, erkeği güneş temsil ediyor ve birbirlerine el uzatıp çarkı pervaz ediyorlar. Alevilik ANA erkil inançıdır. Erkek egemenliğine Rızalık göstermez ısrar edeni düşkün ilan eder.
Yol cümleden uludur.
Yol yakında iken, özünüze dönün.
Arap çöllerinde telef olmayın.
Saygılarımla,
Kazım DURSUN