Alevi toplumu bin bir süreğiyle başta Anadolu ve Mezopotamya olmak üzere dünyanın birçok coğrafyasında inancını sürdürüyor. Alevi toplumu ve kurumları ise bulundukları ülkelerde hak mücadelesine devam ediyor.
Türkiye’de ise 25 milyona yakın Alevi yurttaş Dersim’den İzmir’e, Mersin’den Çorum’a, Edirne’den Hatay’a kadar inancını sürdürmek için hukuksal ve meşru mücadele yürütüyor. Bu hak mücadelesini sindirmek için kimi zaman evleri işaretlenip nefret söylemine maruz kalırken, kimi zaman da katliamla karşı karşıya kalıyor. Buna karşın tarih boyunca hak mücadelesini idamlara, sürgünlere, katliamlara rağmen Aleviler sözünü söylemekten, duruşunu sergilemekten geri durmadı.
TALEPLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Alevi toplumu son 40 yıldır hem Türkiye’de hem de Avrupa’da kurumsallaşmasını büyüttü, Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde Aleviliğin inanç olarak kabul edilmesini sağladı. Ancak Aleviliğin ana merkezi Türkiye’de mahkeme kararlarına rağmen Alevi hakları tanınmıyor. Alevi çocukları zorunlu din dersine maruz kalıyor, cemevleri kurulmasına karşın ibadethane statüsünde kabul edilmiyor.Alevi toplumu ve kurumları ise on yıllardır Alevilerin taleplerini çeşitli platformlarda dile getirirken, devlet bu talepleri görmezden geliyor.
Son aylarda ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Ali Arif Zeybek, Türkiye’de il il dolaşarak cemevlerini ve Alevi kurumlarını ziyaret ediyor, ‘bir ihtiyacınız var mı?’ gibi sorular sorarak Alevilerin nabzını yokluyor.
ZİYARETLERİN AMACI NE?
Bu ziyaretlerin amacının ne olduğu konusunda bir netlik oluşmasa da Alevi kurum yöneticileri ve inanç önderleri bazı yerlerde Alevilerin taleplerinin muhatabının devlet olduğunu belirtip, sorunun bir danışmanın ziyaretiyle giderilemeyeceğini ifade ederken, bazı yerlerde ise uzun yıllardır çeşitli mecralarda dile getirilen talepler dosyalar halinde gelen heyete sunuldu.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Ali Arif Zeybek ve beraberindekilerin ziyaretlerinden elde edilen bilgiler nerelerde ve ne için kullanılacağı merak konusuyken, görüştüğümüz Alevi kurum yöneticileri ve inanç önderleri Alevi inancının tanınmasını, cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edilmesini, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını ve eşit yurttaşlığın hayat bulması için hak mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
PİRHA HABER MERKEZİ