Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı protesto edildi

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı protesto edildi DİSK, KESK, TTB, TMMOB, TDB ile Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların üyeleri, Sosyal...

Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı protesto edildi
 
DİSK, KESK, TTB, TMMOB, TDB ile Türk-İş'e bağlı bazı sendikaların üyeleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısını, TBMM Dikmen Kapısı önünde protesto etti.

Sendika ve meslek örgütlerinin üyeleri, taşıdıkları döviz ve pankartlarla TBMM Dikmen Kapısı önünde bir araya gelerek, attıkları çeşitli sloganlarla tasarıya tepkilerini dile getirdi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, burada yaptığı açıklamada, sosyal güvenlikte bir düzenlemenin gündeme gelmesinden bu yana dört yılı aşkın bir süredir çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini, ancak hükümetin bugüne kadar taleplerini hiç duymadığını söyledi.

"Hükümetin gözünün IMF kredisinden başka bir şey görmediğini" iddia eden Tombul, "AKP milletvekillerine sesleniyoruz; IMF'nin buyruklarını dinlemeyin, vicdanınızın sesini, meydanları dolduran halkın sesini dinleyin. Bu yasanın geçmesine izin vermeyin" dedi.

Tombul, "Bu yasa geçtiği takdirde, Türkiye'nin karanlık geleceğinin vebali sizin yakanızı asla bırakmayacaktır. Hastane kapılarında kalanların, emeklilik yüzü göremeyenlerin ah'ı sizi bulacaktır" diye konuştu.

Tombul, emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesi, güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30 ile sınırlandırması, emekli aylıklarında refah payının dikkate alınmaması, aylık bağlama oranının yetersizliği, bazı mesleklerde fiili hizmet zammı hakkının kaldırılması, sağlık hizmetlerindeki katkı payları ve ev kadınlarının sosyal güvenlik sisteminden dışlanması nedeniyle tasarıya yönelik itirazlarının sürdüğünü ifade etti.

Tombul, "AKP hükümeti ne kadar kararlıysa, bu alanları dolduran emekçiler onlardan bin kat daha kararlıdır. Bizler bu yasanın yürürlüğe girmesine razı olmayacağız" dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de tasarıyla ilgili talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Tasarı yasalaşsa bile, cumhurbaşkanının onayı, konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması süreçlerinde de taleplerinin takipçisi olacaklarını dile getiren Çelebi, bu süreci "direniş ve genel grevlerle zorlayacaklarını" belirtti.

Sendika ve meslek örgütlerine, CHP, DSP, DTP ve ÖDP'li milletvekilleri ile bir toplantı için Ankara'da bulunan Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) Sendikal Haklar ve Özgürlükler Departmanı Temsilcisi Chidi King de destek verdi.

King, basın mensuplarının soruları üzerine, tasarıya karşı yapılan eylemlerin Avrupa'da yakından izlendiğini ifade ederek, bu eylemleri desteklediklerini belirtti.

İstanbul:

Unkapanı'ndaki Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde toplanan DİSK ve KESK üyeleri de, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı sloganlar atarak protesto etti.

"Herkese Sağlık ve Güvenlik Gelecek Platformu" adına okunan açıklamada, "çalışanların tepkilerine kulak tıkayan hükümetin, IMF'ye verdiği sözün gereği olarak tasarıyı TBMM'den çıkarmaya çalıştığı" ileri sürüldü.
 
Çalışanların yüzde 90'ının tasarıya karşı olduğu savunulan açıklamada, tasarının görüşülmeye devam etmesi halinde tepkilerin Ankara'ya taşınacağı belirtildi.
 
DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da, tasarıya başından beri karşı çıktıklarını ve tasarının sosyal devlet anlayışının tasfiyesini amaçlayan bir öze sahip olduğun iddia etti.
 
Küçükosmanoğlu, "Bu yasa tasarısı, halkımızın sosyal güvenlik haklarının geriye götürülmesi, özel emeklilik sistemleri getirilerek geleceğimizin piyasaya emanet edilmesi, emekliliğin hayal haline gelmesi, sağlık alanının tümden ticarileştirilmesi, parası olmayanın sağlık hizmetlerinden yararlanamaması anlamına gelmektedir" görüşünü savundu.
 
Yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndan geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Küçükosmanoğlu, "Bizler bu yasa tasarısında mutabık değiliz. Emek ve meslek örgütlerinin eleştiri ve talepleri dikkate alınmaksızın çıkartılmaya çalışılan bu yasanın vebalı, o yasaya parmak kaldıran milletvekillerinin yakasını ömürleri boyunca bırakmayacaktır" dedi.

Açıklamaların ardından grup dağıldı.

CNNTÜRK - 10 Nisan 2008

Güncel Haberleri

Kendi kaleminden: Rabia Mine kimdir?
‘Bizim Yunus’ genelgesine tepki
Önlü: Dersim’in doğası talan edilirken itiraz edilmesin istiyorlar!
Diyanet: 'Kadın-erkek el ele olmasın'
Seyahat yasağı mağdurları isyan ediyor