Sivas Katliamı Sanığı Cafer Erçakmak Fransa'da mı?

Sivas Katliamı Sanığı Cafer Erçakmak Fransa'da mı?Sivas Katliamı sırasında Aziz Nesin'i itfaiye aracından itmeye çalışan firari...

Sivas Katliamı Sanığı Cafer Erçakmak Fransa'da mı?

Sivas Katliamı sırasında Aziz Nesin'i itfaiye aracından itmeye çalışan firari sanık Cafer Erçakmak'ın Fransa'da olduğu iddia edildi. TÜİK'in Nüfus Müdürlüğüne bu yönde bilgi vermesi üzerine müdahil avukatlar bu kişinin Türkiye'ye iade edilmesi için mahkemeye başvurdu. Mahkeme bu talebi kabul etti.

Sivas Katliamı davasının müdahil avukatları, Aziz Nesin'i itfaiye aracından itmeye çalışan Cafer Erçakmak'ın Fransa'da olduğunun ileri sürülmesi üzerine mahkemeden bu kişinin ikametinin tespit edilerek Türkiye'ye iade edilmesi için girişim başlattı.

Sivas'ta Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te ateşe verilmesiyle aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 35 kişi yaşamını yitirmişti.

33 sanığın "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak"tan idam cezasına mahkum edildiği Yargıtay aşamasından bulunan bir dosyanın dışında Erçakmak'ın da aralarında bulunduğu yedi sanık hakkında da 2004 yılından beri bir davanın yürüdüğünü tesadüfen öğrenen müdahil avukatları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edilen yargılamada Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi konusunda önemli bir yol aldılar.

Mahkeme, Fransa'dan Erçakmak'ı soracak

Sanığın Fransa'da olduğuna dair Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 19 Eylül 2007 tarihinde Nüfus Müdürlüğüne bilgi vermesi üzerine müdahil avukatları, mahkemeden Erçakmak'ın ikametinin Türkiye'nin Fransa Konsolosluğu ve Fransız Yabancılar Dairesi aracılığıyla tespit edilmesi ve bu kişinin iade edilmesini talep ettiler.

Gelişmeyle ilgili bianet'i bilgilendiren avukat Şenal Sarıhan, Erçakmak'a 1998 yılına kadar emekli maaşı ödendiğini tespit edildiğini kaydederek, hangi adres üzerinden ödemelerin yapıldığının Ziraat Bankası ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan sorulmasını istediklerini ifade etti.

Erçakmak'ın emeklilik maaşı neden 1998'da kesildi?

Bunun için Erçakmak'ın kimlik numaraları ve sigorta numaralarını da mahkemeye sunan avukatların bu talepleri mahkemece kabul edildi. Ayrıca, Erçakmak'a bağlanan emeklilik aylığının neden 1998 yılından sonra kesildiği de araştırılacak. Yargılamaya 24 Aralık'ta devam edilecek.

Mücahil avukatlar, Erçakmak, Şefket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu isimli sanıklarla ilgili yargılamanın varlığını tesadüfen, savcının "zamanaşımı"ndan davanın düşürülmesini istediği aşamada beşinci yılındayken fark etmişlerdi. Sarıhan, "Hukuka aykırı bir durum. Bize tebliğ etmelilerdi" demişti.

Mahkeme değil bir gazeteci haber verdi

Erçakmak'ın dosyası, katliamdan sonra yakalanmadığı için ana dosyadan ayrılmıştı. Diğer sanıkların zamanla yakalanması üzerine Erçakmak'ın dosyasının yeni oluşturulan dosyayla birleştirildi. Ancak 2004/7 esas sayılı bu dosyadan varlığı mahkeme kanalıyla değil, bir gazetecinin haber vermesiyle öğrenilebildi. Bunun üzerine avukatlar 19 Aralık 2008'de mahkemeye verdikleri bir katılma dilekçesiyle mücahil oldular.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 33 sanığı "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak"tan idam cezasına mahkum etmişti. Sanıkların 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma talebi 26 Aralık 2006'da reddedildi. Dosya Yargıtay'da. (EÖ)

Erol ÖNDEROĞLU -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy31974 = 'hukuk' + '@';

addy31974 = addy31974 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text31974 = 'hukuk' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

31974 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Ankara - BİA Haber Merkezi - 01 Eylül 2009, Salı

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR