Sivas Katliamı Mitingle lanetlenecek

Sivas Katliamı Mitingle lanetlenecekPSAKD, Sivas katliamının 15. yıldönümünde Kadıköy’de miting düzenliyorİstanbul Haber Servisi...

Sivas Katliamı Mitingle lanetlenecek

PSAKD, Sivas katliamının 15. yıldönümünde Kadıköy’de miting düzenliyor

İstanbul Haber Servisi - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeler Platformu (PSAKD), 35 kişinin diri diri yakıldığı Sivas Katliamı’nın 15. yıldönümü nedeniyle yarın Kadıköy Meydanı’nda anma mitingi düzenliyor. Alevi örgütlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, sendikaların destek vereceği mitingde, gerici güçler tarafından yapılan katliam bir kez daha lanetlenecek.

PSAKD İstanbul Şubeler Platformu’nca yapılan açıklamada, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Etkinliği gerçekleştirilirken, ırkçı ve şeriatçı güçler tarafından devletin gözünün önünde bir provokasyon ortamı yaratıldığı, etkinliklerin Sivas’ta yapılmasına tahammül gösteremeyen gerici faşist güçlerin, Aziz Nesin’i bahane ederek bir katliam gerçekleştirdiği belirtildi. 2 Temmuz 1993’te etkinliklerin yapıldığı çeşitli alanlara saldırılar gerçekleştiği ve son olarak Madımak Oteli’nde kalan aydınların, yazarların, ozanların, şairlerin, karikatüristlerin ve semahçı gençlerin otelin ateşe verilmesi ile birlikte katledildiği anlatılarak “Burada 35 can diri diri yakılmıştır. Daha önce Maraş, Çorum, Malatya’da gerçekleştirilen katliamlarda da Aleviler ve solcular hedef seçilmişti. 2 Temmuz Sivas katliamından sonra, 12 Mart 1995’te Gazi ve Ümraniye katliamları gerçekleştirildi” denildi.

Göstermelik yargılamalar

Sivas’ta 8 saat süre ile Madımak Oteli’ni kuşatıp ateşe veren ırkçı gerici kalabalığa hiçbir müdahale olmadığı gibi devletin resmi kurumlarında görevli bürokrat ve yöneticiler tarafından, katliamı gerçekleştiren kalabalığın cesaretlendirildiği ifade edilerek Sivas öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen katliamların hesabının ortada kaldığı vurgulandı. Göstermelik davalar sonucu katliamların gerçek sorumlularının yargılanmamasının kamu vicdanını yaraladığının altı çizilerek “Kahrolsun laiklik” ,“Cumhuriyet Sıvas’ta kuruldu Sıvas’ta yıkılacaktır” sloganlarının görmezden gelindiği, Aziz Nesin’in sözde tahrikinin ön plana çıkartıldığı kaydedildi.

Açıklamada, “Alevilere yönelik yok etme ve asimilasyon politikalarına, çağdaş, demokrat, ilerici ve aydın insanlara yönelik tüm katliamları protesto etmek, Sivas ve diğer katliamları unutmamak - unutturmamak için her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz’da Kadıköy’de miting yapacağız. Demokratik kitle örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, Alevi kurum ve kuruluşlarına, sendikalara, köy ve yöre derneklerine kitlesel katılım ve destek çağrısı yapıyoruz” denildi.

CUMHURİYET - 1 Temmuz 2008

Basında Aleviler Haberleri

Can Dündar: Aleviler tarih yazıyor!
Hilal Nesin’e sistematik saldırı
Alevi Kadınların ilk ve tek dergisi PELGÜZAR