Sivas olaylarının 17. yılı dolayısıyla Kadıköy Meydanı'nda "2 Temmuz'u Unutmadık, Unutturmayacağız" mitingi düzenlendi.
Pir Sultan Abdal dernekleri şubeleri, aralarında BDP ve ÖDP'nin de yer aldığı partiler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği miting öncesinde gruplar, Tepe Nautilus önünde toplandı.
Buradan Kadıköy Meydanı'na kadar yürüyen gruplar, çeşitli pankartlar taşıyarak, sloganlar attı.
Meydana girişte polis aramasından geçen gruplar, daha sonra Sivas'ta ölenler için saygı duruşunda bulundu. Mitingi düzenleyenler adına yapılan basın açıklamasını okuyan Pir Sultan Abdal Derneği Sultanbeyli Şube Başkanı Sadegül Çavuş, 2 Temmuz'u unutmayacaklarını belirterek, Alevi açılımı olarak adlandırılan gelişmeleri de onaylamadıklarını söyledi.
Çavuş, Madımak Oteli'nin tartışmasız müze olmasını, okullardaki zorunlu din derslerinin de kaldırılmasını istediklerini ifade etti.
Sivas olayları sırasında ölen Nesimi Çimen'in eşi Makbule Çimen de Madımak Oteli'nin müze olması gerektiğini dile getirdi.
Mitingde konuşmaların ardından türkücü Pınar Sağ konser verdi.
CNNTÜRK - 01.07.2010
HABERİN VİDEOSU >>>
Sivas Olayları İçin Kadıköy'de Mitingli Anma
Sivas'taki Madımak Oteli'nde 2 Temmuz 1993'te Meydana Gelen Olaylarda Yanarak Hayatını Kaybeden 37 Aydın, İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda Düzenlenen Miting ile Anıldı. Yaklaşık 2 Bin Kişinin Katıldığı Miting İçin Geniş Güvenlik Önlemleri Alınırken 17 Yıl Önce Meydana Gelen Acı Olayda Hayatını Kaybedenlerin Fotoğrafları, Katılımcılar Tarafından Miting Boyunca Taşındı.
Kadıköy'deki miting öncesi aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği, Kangal Dernekler Federasyonu, SODAP, BDP, ESP ve ÖDP mensuplarının da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi İbrahimağa Mahallesi'nde toplandı. Meydanın trafiğe kapandığı mitinde öncesi grup saat 17.00'de Kadıköy Meydanı'na kadar yürüdü. Miting Rıhtım Caddesi'nde yürüyüş ile başladı.
Polisin yoğun önlem aldığı mitingte yapılan konuşmaların ardından sema gösterisi yapıldı. Önder Babat müzik topluluğunun verdiği konserin ardından türkücü Pınar Sağ da mini bir konser verdi. Çeşitli sloganların atıldığı miting olaysız sona ererken, katılımcıların bir kısmının Sivas'ta yapılacak anma için akşam yola çıkacakları öğrenildi.
Haberler.com - 01 Temmuz 2010
İstanbul 'da Sivas Katliamı protesto edildi
İSTANBUL - Sivas katliamının 17. yıldönümünde İstanbul ve Diyarbakır'da düzenlenen mitingde biraraya gelen binlerce kişi, "17 yıl değil 500 yıl geçse de bu acı dinmeyecek. 2 Temmuz'u unutmayacağız" dedi.
Anadolu'nun en önemli düşünürlerinden Pir Sultan Abdal'ı anmak için Sivas'a giden ve Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 33 aydını anmak için Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri'nin çağrısıyla BDP, ESP, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti, Halk Cephesi, BDSP ve Aka-Der gibi sivil toplum örgütü ve siyasi partilerinde bulunduğu binlerce kişi Tepe Natilius önünde bir araya geldi.
"Bir daha yaşanmasın, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Ümraniye, unutmadık, unutturmayacağız" pankartı arkasında buluşan kitle yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dev poster ile "Önce Alevileri öldürdüler, şimdi Aleviliği öldürmek istiyorlar, izin vermeyeceğiz", "Madımak'ı müze yaparak, Sivas katliamını unutturamazsınız", "2 Temmuz Sivas şehitleri ölümsüzdür" pankartları ile yürüyüşe geçti. Yürüyüşte sık sık "Faşistler katletti, Kemalistler izledi", "Sivas'ı unutma, unutturma", "Faşizme karşı omuz omuza" "Laik devlet Sivasta nerdeydiniz", "Bijî bratiya gelan" sloganları atıldı.
Kadıköy İskele Meydanı'nda sonbulan yürüyüşün ardından miting başladı. Ölenler için yapılan saygı duruşunun ardından yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okundu. İsimlerin okunurken, yüzlerce kişi, "Yaşıyor" diye bağırdı.
Sivas'ta yaşamını yitirenlerin yanında Pir Sultan, Şeyh Bedreddin, Baba İshak, Mazlum Doğan ile '71 hareketi önderlerinden İbrahim Kaypakkaya, Mahir Çayan ve Deniz Gezmiş'in de isimleri okundu.
Açılış konuşmasını yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şube Başkanı Sadegül Çavuş, devletin katliamlarını unutmayacaklarını söyledi. Çavuş, "Onları '77 1 Mayıs katliamından tanıyoruz. Onları '80 darbesinde yüz binlerce kişiyi işkence tezgahlarından geçirmelerinden tanıyoruz. Faili 'meçhul'lerden, Kürt halkına karşı her gün işledikleri katliamlardan biliyoruz. Hrant'ı sırtından alçakça vurmalarında görüyoruz. Aynı onlar gibi kinimiz tarihten geliyor. Korkuyorlar. Korkularını gerçeği çevireceğiz" diye konuştu.
Sivas katliamında eşi Ozan Nesimi Çimen'i kaybeden Makbule Çimen, katliamın üzerinden 17 yıl geçtiğini ve acının hala taze olduğunu söyledi. Çimen, "17 yıl değil 500 yıl geçse de bu acı dinmeyecek. Pir Sultanlar, onlar, Aleviler yaşıyor" dedi. Konuşmaların ardından Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Eyüp Şubesi çalışanları tarafından semah dönüldü.
Daha sonra Pınar Sağ ve Önder Babat Kültür Merkezi müzik grubu sahne alarak, deyişler seslendirdi.
ANF - 01 Temmuz 2010
Sivas Olayları 17. Yılında Kadıköy'de Protesto Edildi
Sivas olayları, Alevi örgütleri tarafından 17. yılında Kadıköy'de düzenlenen mitingle protesto edildi.
Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği ve Devrimci Alevi Komitesi, Sivas olaylarının 17. yıldönümünde Kadıköy'de miting düzenledi. Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 500 kişi katıldı. Acıbadem mevkiinde toplanan grup, ellerinde "Dün Maraş'ta, bu gün Sivas'ta", "Çözüm faşizme karşı savaşta" pankartları ile geniş güvenlik önlemleri altında yürüyerek Kadıköy Meydanı'na geldi. Göstericiler, meydana kontrol noktalarında üstleri aranarak alındı. Miting saygı duruşu ile başladı. Grup adına basın
açıklaması yapan Tazegül Çavuş, "17 yıl önce Sivas'ta bir devlet organizasyonu ile ezilen halklara saldırı düzenlendi. 35 canımızı yakarak katlettiler. Katledilenler sadece Alevi değil, bu ülkenin aydınlık gelecekleri idi. Madımak bizim sadece acımız değil, sorulacak hesabımızdır" dedi.
Miting, basın açıklamasının ardından semah gösterileri ile son buldu.
Medya73.com - 01 Temmuz 2010