NTV Tarih dergisinin haberine göre, Şeyh Bedreddin’in mübadele sırasında Türkiye'ye getirilen mezarının şimdi de İstanbul'dan Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine taşınması gündemde.
Şeyh Bedreddin, Nazım Hikmet’in 1936’da yazdığı ‘Şeyh Bedrettin Destanı’ sayesinde kitlelerce tanınır hale gelmişti.
Günümüzde Yunanistan topraklarında bulunan, Edirne yakınlarındaki Simavna kasabasında 14. yüzyılın ikinci yarısında doğan Şeyh Bedreddin, yeryüzündeki servetin eşit paylaşılmasını ve halkların kardeşliğini savunarak, Osmanlı idaresinden memnun olmayan köylüleri, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal gibi isimleri etrafında toplayarak bir ayaklanma başlatmıştı. İsyanı bastıran Osmanlı padişahı I. (Çelebi) Mehmed tarafından idam edilen Şeyh Bedreddin, Serez'de toprağa verilmişti. 1924’te mübadele sırasında Serez’den Türkiye’ye göçenler, Şeyh Bedreddin’in kemiklerini de beraberlerinde getirmişler; uzun süre Topkapı Sarayı Müzesi’nde saklanan bu kalıntılar, tartışmaların ardından 1961 yılında, bugün hala gömülü bulundukları, İstanbul’un Cağaloğlu semtindeki II. Mahmud Türbesi haziresinde defnedilmişti.
Mezarın şimdi bir kez daha yer değiştirmesi gündemde. İlkem Eğitim Kültür Vakfı’nın geçen ay Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verdiği bir dilekçe, Şeyh Bedreddin’e ait kalıntıların Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine taşınarak burada inşa edilecek bir türbeye gömülmesini öngörüyor. Dilekçe, Bakan Ertuğrul Günay tarafından incelenmek üzere Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sevk edildi.
Ankara’da bulunan İlkem Eğitim Kültür Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanlığı, CHP Kahramanmaraş milletvekili Durdu Özbolat tarafından yürütülüyor.
(soL – Haber Merkezi) - 01.12.2009