CHP ve DSP milletvekilleriyle, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in, üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya yönelik anayasa değişikliklerinin iptali istemiyle açtıkları davaya ilişkin rapor tamamlandı.
Raportör Osman Can’ın, 27 Şubat’ta açılan davaya ilişkin raporu dün Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtıldı. Raporda, ağırlık olarak, mahkemenin, anayasa değişikliklerini sadece şekil yönüyle denetleyebileceği görüşü savunuldu ancak olası bir yorumlu ret kararına açık kapı bırakıldı.
Alınan bilgiye göre, Can, 100 sayfayı aşkın raporunda, anayasa değişiklikleriyle ilgili verilebilecek kararları tek tek tartıştı. Can, anayasa değişikliklerinin sadece, anayasada gösterilen “kabul’ ve ‘oylama’ sayılarına ulaşılmadan değişikliğin yapılması halinde, şekil yönünden iptal edilebileceğini belirtti.
İptal davasının dilekçesinde, anayasanın değiştirilemez maddelerinden laikliğe aykırı bir anayasa değişikliği yapılamayacağı, yapılması halinde ‘yok hükmünde’ olacağı savunulmuştu. Can ise bir anayasa değişikliğinin ‘yok hükmünde’ sayılması için parlamento ya da cumhurbaşkanının iradesi dışında kabul edilmiş olması gerektiğini, sözkonusu anayasa değişikliği için bu tip bir olağanüstü durumdan söz edilemeyeceğini ifade etti. Can, bu görüşlerine, Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişikliğinin iptali istemiyle ilgili verdiği kararı örnek gösterdi.
‘Kapatma’nın da raportörü
Anayasa Mahkemesi’nin kararı, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davaya da ışık tutacak. Yargıtay Başsavcılığı, kapatma davasına ağırlıklı olarak sözkonusu anayasa değişikliğini gerekçe göstermişti. Raportör Can, aynı zamanda AKP hakkında açılan kapatma davasının da raportörlüğünü yürütüyor.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara
MİLLİYET - 17 Mayıs 2008